dimarts, 31 d’agost del 2010

El romànic de la Vall de Boí

Vall de Boí: Sant Climent de TaüllLa setmana passada vam fer un viatge per passar uns dies a la Vall de Boí. Aquest any 2010 se celebren 10 anys des de que el conjunt d'esglésies romàniques de la Vall va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. L'any 1988, fa 22 anys, havia fet una ruta molt ràpida pel romànic català, arran del concurs de redacció en català de Coca Cola -que compleix 50 anys enguany-. Poblet, Santes Creus, Cardona, La Vall de Boí, Sant Martí de Canigó i Sant Miquel de Cuixà, van ser indrets visitats, tot i que molt ràpid i hagués faltat, per exemple, Ripoll. Aquest cop, a més de passar uns dies tranquils en família, hem pogut visitar amb calma les esglésies romàniques, entre les dues de Taüll, Sant Climent -a la image- i Santa Maria. El romànic m'atreu molt, tot i la seva austeritat, no em pregunteu per què.

L'anada, des d'Amposta, la vam fer per la N-230, entrant a la província d'Osca [mapa]. Val a dir que les indicacions seguides per anar van ser les de la Guia Repsol. El Google Maps té el problema que no indica textualment el nom de les poblacions en el text de la ruta. No és difícil però, arribar-hi.

La tornada la vam fer per la N-260 i C-13 [mapa], per poder passar pel congost de Terradets. La N-260 en els seus primers quilòmetres necessita una repassada, per estreta i per un ferm amb algunes mancances però, el paisatge és molt bonic. Una cosa compensa l'altra. Pel camí vam poder visitar Salàs de Pallars, malgrat que a l'hora que vam arribar tots els llocs per visitar eren tancats.

Podeu veure més imatges del viatge a l'àlbum de Flickr.

Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 30 d’agost del 2010

Telefónica vol acabar amb la tarifa plana

No és nou però, torna a ser notícia. Els mateixos que durant anys han promogut la contractació de connexions a Internet prometent grans amples de banda, sabent per a què s'utilitza Internet a casa ens molts casos, volen tallar l'aixeta a les tarifes planes i fer pagar per volum de dades consumit. Telefónica ha estat la notícia del dia, i no trigarem a veure com se li sumen altres. Tenen ben poca vergonya.

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 24 d’agost del 2010

Talls d'aigua a Amposta

No sé si us passa però, darrerament, cada dos per tres tenim talls d'aigua a casa. Sense avís de quan ni durant quant de temps, ens quedem sense aigua. He trucat a Sorea i l'oficina d'Amposta és tancada a partir de les 13h. Has de trucar a un 902 -avantatges de tenir un servei privatitzat d'aigua-, i des d'allí t'informen del que saben. En aquest cas, de res. No tenien cap avaria registrada i tampoc no tenien constància de cap tall d'aigua. Vergonyós i fa emprenyar.

Creative Commons License + GNU FDL

Les pensions, calculades respecte els darrers 20 anys

Que el govern del partit anomenat socialista i obrer tingui un ministre de treball que cregui raonable allargar el període de càlcul de les pensions a 20 anys -després que el globus sonda proposant tota la vida laboral fallés- no deixa de ser un més dels casos de contradiccions en qui administra el govern de l'Estat. Allargar el període de càlcul de les pensions no és més que una forma d'assegurar-se rebaixar la quantitat de diners que corresponen a les persones, tenint en compte que el sou mitjà dels darrers 20 anys probablement sigui menor que els dels darrers 15. Això es proposa quan es continua presumint de superàvit a la Seguretat Social i quan encara no s'ha pres cam mesura radical per evitar que les prejubilacions en massa sagnin les arques públiques. El Ministre Corbacho ja hauria d'haver marxat cap a casa quan negava que arribaríem als 4 milions d'aturats i la veritat va contradir-lo. Però, no estaria malament que, encara que tard, marxés ara, o aviat.

Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 23 d’agost del 2010

#Amposta L'entorn de la Torre de la Carrova

Aquesta imatge és de l'entorn de la Torre de la Carrova, amb la vil·la romana en primer terme. Hi hem passat avui i hem pogut comprovar com l'estat de conservació de l'espai podria ser molt millorable, referint-me a l'interior del tancat de les restes arqueològiques, amb herbes per tot arreu.

dissabte, 21 d’agost del 2010

Un marcador amb història

Calzados MartíAl bar de La Lira hi ha un marcador des de fa anys on quan era menut hi veia posar els resultats de cada jornada de lliga de futbol. El marcador duu la publicitat de "Calzados Martí", botiga ja fa temps desapareguda, del carrer del Grau. Sisco -si no m'equivoco-, el propietari de la botiga era qui cada setmana pujava dalt l'escala i anava col·locant a cada fila el resultat del partit i el símbol corresponent a la travessa.

Aquesta setmana, mentres esperava per començar la cercavila de festes, he fet una foto amb efecte Polaroid per il·lustrar aquest apunt.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 20 d’agost del 2010

Sopar de l'estofat del bou, un sopar popular?

A la televisió avui hem pogut veure que es va celebrar un sopar -no sé si per segon o tercer any que se celebra- per festes. Suposo que la pluja va impedir que, tal com posava al programa, se celebrés al recinte de festes. Aquest sopar es va qualificar l'any passat de "popular", cosa que aquest any no recordo haver vist. I és que de popular no n'és, si popular entenem com aquell acte que pretén arribar a tothom. Per Festes Majors el berenar popular sempre havia estat gratuït i amb nombrosa assistència. El mal de les vaques boges va ser l'excusa per deixar de celebrar-lo -i mira que es podia haver optat per no fer un berenar d'estofat de bou-. Ara sembla que ens vulguin fer creure que aquest invent és una recuperació de la menjada popular i, que em perdonin però, això no és així. Que hi assisteixi gent no ho dubto. Entre els que tenen taula al ball -ni hi vaig ni hi aniré si no canvia molt la cosa-, i altra gent, el recinte estava ple. Però, no és comparable a un berenar gratuït, al carrer, obert a tothom, com es fa en les poblacions veïnes.

Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 16 d’agost del 2010

Una nova pujada d'impostos

Segons llegim el ministre Blanco insinua una nova pujada d'impostos argumentant que a Espanya són molt baixos i que cal equiparar-los a la mitjana europea. És evident que el ministre, com és típic quan es fan comparacions, utilitza l'argument que li va bé. Perquè per dir que cal equiparar-nos a Europa cal emprar totes les variables i no només una. Quin és el sou mínim a Europa, quins beneficis socials tenen les famílies que tenen un fill, o les persones aturades,... Hauríem de posar-ho tot sobre la taula i aleshores veure si cal pujar o no impostos.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 13 d’agost del 2010

#festesamposta2010 La música de les Festes

Els intruments també descansenAvui comencen les Festes Majors d'Amposta 2010. Com cada any les dues bandes de la ciutat, La Lira i la Fila, passejaran la música de la festa pels carrers. Cercaviles i concerts seran l'aportació de les dues entitats, dels quals el Concert de la Plaça de l'Ajuntament és el punt àlgid musicalment parlant de les Festes. La cita anual amb la música de banda, a la capital catalana de les bandes.

Vull recordar una cosa que vaig trobar a través de la Biblioteca de Prensa Histórica i que en el seu dia vaig escriure al bloc, ara que comença la setmana gran de les bandes ampostines.

L'any 1916 naixia La Lira Ampostina. Aquell any a les Festes Majors la música l'amenitzava la banda de la Vall d'Uixó, a la qual es dediquen nombroses línies en agraïment pels cercavila i concerts que van realitzar, en el número del 20 d'agost de l'Eco de la Comarca. L'Eco de la Comarca del 17 d'agost del 1919 és el primer en què en el resum de les Festes Majors apareixen La Lira Ampostina i la Unió Filharmònica, després de 5 anys de la presència de la banda de la Vall d'Uixó a les Festes. Ja fa més de 90 anys que La Lira i la Fila recorren els carrers de la ciutat per contribuir amb la seva música a omplir d'ambient festiu els carrers.

Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 12 d’agost del 2010

Les festes són bous, bous i més bous

Tot i que sóc crític, autocrític amb els bous, perquè des d'un punt de vista intel·lectual no podem evitar acceptar que els bous pateixen en els correbous i en algunes modalitats com el capllaçat i embolat encara més, no estic per prohibir els correbous. És impensable i és una forma de crear una reacció en sentit contrari. Si no vols bous no hi vagis, és la millor opció.

Ara bé, penso també que els ajuntaments no poden, per ser qui ha de donar exemple i perquè no haurien d'optar per camins populistes, augmentar cada any el nombre d'espectacles amb bous ni mantenir els nivells actuals. No pot ser que Amposta concentri el 25% dels actes de bous ebrencs. No pot ser que el pressupost en bous sigui de 90000 euros (15 milions de pessetes), quan ens estan demanant contenció i quan les festes són per plorar, per moltes innovacions que ens venguin. El ball no és popular. Cal pagar entrada en un ball de festa major, ni que sigui per entrar, sense tenir taula? Hem de veure com l'Ajuntament organitza un festival dins del Parc Natural del Delta de l'Ebre i les actuacions que vénen a Festes Majors des de fa anys no són el que eren?

Els salven els bous, ho saben i no hi renunciaran. Mentres tinguin bous poden omplir el programa de festes amb qualsevol cosa, que funcionarà.

Creative Commons License + GNU FDL

Aniversari

Avui Maria Jesús fa anys. És un dia especial, el primer aniversari que celebraren amb la nostra filla. Felicitats. T'estimo!

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 10 d’agost del 2010

Google Docs: conversió de documents pujats

Google Docs permet ara que els documents ja pujats al servei, es converteixin al format Google Docs, amb una nova opció del menú contextual quan es posa el ratolí sobre un document de la llista, o bé quan es desplega el menú d'accions addicionals sobre el document, com es veu a la imatge.

Si és un PDF o una imatge, la conversió utilitzarà el programari de reconeixement òptic de caràcters (OCR) que fa poc Google va habilitar a Google Docs. Però, també es poden convertir documents de text, fulls de càlcul i presentacions, com es pot veure a l'enllaç del principi.

Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 9 d’agost del 2010

La plaça de bous de Tortosa

El 1848 es construïa la plaça de bous de Tortosa, a Remolins, de la qual en parla Wenceslao Ayguals de Izco al seu llibre "El Tigre del Maestrazgo, o sea, de grumete a general" (1849), lamentant-se que les autoritats haguessin preferit la plaça de bous abans que construir un teatre.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 6 d’agost del 2010

Google Wave i els fracassos de Google

Aquesta setmana Google ha anunciat que abandona Wave com producte independent, tot i que aprofitarà la seva tecnologia en altres projectes. La notícia a la xarxa es mostra com una gran "cagada" de Google. Però, en canvi, la lectura que Google fa dels fracassos i del seu reconeixement és positiva. De fet, l'esperit dels Fiasco Awards, per molt que es prenguin com una burla a productes fracassats, és remarcar la importància del fracàs per aconseguir l'èxit. En una empresa innovadora com Google no es pot entendre el procés d'innovació sense equivocacions. De l'error s'aprèn, diuen.

Més: Entrevista a Peter Norving, cap de recerca de Google.

Creative Commons License + GNU FDL

L'Ebre TV

Vaig ser crític amb l'arrencada del nou web de La Veu de l'Ebre fa uns mesos perquè allò que es venia no es corresponia amb allò que et trobaves en entrar-hi. El 2.0 no era realment la filosofia del web, cosa que continuo pensant, perquè només hi ha compartició cap a llocs socials però, no presència en aquests. Ara bé, hi ha un altre aspecte destacable del nou grup de comunicació, que per a mi és molt positiu.

Penso que el nou canal de televisió, L'Ebre TV, aporta un punt de qualitat a la programació de televisió local que es trobava a faltar. Les notícies, els programes d'entreteniment i divulgatius, el seguiment dels actes que se celebren al territori, els debats sobre temes d'interès a l'Ebre, crec que estan per sobre de la competència -sense desmerèixer cap dels altres mitjans-. La publicació de molts dels programes al web permet poder seguir aquesta programació en diferit, cosa que és d'agrarir, tot i que seria interessant poder veure-la a través d'un podcast. Tot arribarà, espero, però, el camí quant a continguts crec que és satisfactori.

Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 5 d’agost del 2010

Delta Sound Festival 2010

Està a punt de celebrar-se el Delta Sound Festival a la platja dels Eucaliptus. Val a dir que un festival així combrega molta gent i és molt atractiu, tot i ser una versió en petit de festivals molt més coneguts. Llegeixo avui que Costes no havia atorgat llicència per fer el festival perquè no es pot aparcar a la platja ni cobrar entrada. I ho veig correcte. Perquè l'Ajuntament d'Amposta i l'AMTE, amb la col·laboració "activa" de la Sala Metro -segons la notícia-, vulgui fer un festival, s'ha de permetre ocupar una platja que, a més és dins del Parc Natural del Delta de l'Ebre? El regidor de joventut -i DJ de la Sala Metro- es queixa a la notícia dels entrebancs i destaca -diria que en to irònic- que els hagin dit que es molesta la biodiversitat marina.

Pensava que la gent del Delta teníem molt en compte el paratge on vivim, pensava que els càrrecs electes havien de donar exemple prioritzant la conservació dels nostres espais naturals i no posant el crit al cel quan algú posa objeccions per anar contra aquesta conservació. De queixes n'hi ha contra el festival, com es pot llegir dins de la notícia. Empresaris i veïns de la urbanització Eucaliptus.

Faria bé l'Ajuntament d'haver intentat tenir unes actuacions de Festes Majors més a l'alçada des de fa anys en comptes d'organitzar un festival com aquest. Quan ens costa el festival, inclosa la mobilització de cossos de seguretat?

Creative Commons License + GNU FDL

Compte amb les ofertes de Simyo

Fa uns dies m'arribava una promoció de Simyo per la qual em regalen 40 minuts gratis de trucades al mes, durant no sé quants mesos. Jo tinc la tarifa que durant els 10 primers minuts de cada trucada entre mòbils Simyo, només se't cobra l'establiment de trucada. És a dir, els primers 10 minuts són gratis.

Doncs bé, avui m'ha arribat un missatge de Simyo dient-me que aquest mes he gastat el 80% dels 40 minuts gratuïts. He mirat les trucades i perquè això sigui cert haurien d'estar comptant les trucades entre Simyo. Efectivament, truco a Atenció al Client de Simyo i m'ho confirmen, igual que m'ho confirmen via @simyo_es.

És a dir, m'estan dient que, tot i que jo els 10 primers minuts de cada trucada entre Simyo els tinc gratis, ells els compten com si me'ls regalessin. És com si jo pagués 3 cèntims el minut durant aquests 10 minuts i ells em diguessin que em regalen 40 minuts a 3 cèntims, i em  comptessin aquests 10 minuts. Si no es confirma que és un error ens trobem davant d'una presa de pèl, al meu parer.

Aclariment: Com no podia ser hi ha condicions legals i allí consta que els 10 primers minuts compten dins d'aquests 40 minuts. Aquestes condicions legals no constaven al SMS que vaig rebre amb la promoció, on deia únicament que em regalaven 200 minuts gratis per parlar amb qualsevol. Si bé no és una presa de pèl, és un exemple més de com se les gasten amb la publicitat les operadores. Jo no els obligo a que em regalin res però, si diuen que regalen, que ho facin com cal.

Creative Commons License + GNU FDL

dimecres, 4 d’agost del 2010

Es confirma que s'atura la variant de l'Aldea

Avui L'Avui-El Punt confirma que la variant de l'Aldea queda aturada i que s'acabarà en una data encara desconeguda. És increïble, realment increïble. A les zones urbanitzables que es queden a mitges s'hauran de sumar les obres públiques que tot i en estat avançat resten aturades sense saber fins quan. No reclamem tant a l'Ebre. Només unes vies de comunicació dignes i, com aquesta, que evitin passar per dins de poblacions i evitar accidents, i salvar vides, a més d'estalviar temps.

Són les prioritats de Madrid. L'Ebre, al cap i a la fi, potser no els representa un maldecap gaire gran. El problema el tenen els companys de Blanco i companyia, els del PSC, que haurien de fer molta més força -públicament- i no conformar-se amb les obligades males notícies.

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 3 d’agost del 2010

Castells

Antoni Castells és el personatge de la setmana per les seves entrevistes sobre la no continuïtat a les llistes del PSC per a les properes eleccions catalanes, i les seves crítiques a l'actitud del PSC respecte del PSOE. Des de la postura oficial del PSC es volen minimitzar les crítiques, tot i que el conseller ha estat ben clar en allò que ha dit, i ho comparteixo. El PSC ha preferit donar suport al PSOE a Madrid que no pas ser coherent i defensar allò que semblava que sí que defensaven a Catalunya -o era pur teatre?-. Per molt que es digui que no queda bé que hi hagi notes discordants, va bé que aquestes existeixin, fent-se evident la necessitat d'afinar el conjunt. Ara, que el PSC sempre pot optar per prescindir del músic que desafina i olvidar el problema. Ja es veurà, tot i que a Castells se li sumen músics.

D'altra banda, el conseller criticava ahir l'actitud d'Artur Mas, dient que la seva postura era l'estocada definitiva al PSC. I és que Mas no pot evitar d'atacar, encara que sigui fent com aquell que no vol la cosa, treient conclusions dels problemes dels altres. Jo de Mas no me'n refio, com no me'n refio d'altres polítics de CiU, bàsicament perquè són els mateixos que ja eren en temps de Jordi Pujol, els mateixos que aleshores i durant aquests anys, han venut múltiples discursos, maximalistes a Catalunya, minimalistes a Madrid. Tampoc ells poden presumir gaire de coherència.

Creative Commons License + GNU FDL

Ens quedem sense variant de l'Aldea?

Llegeixo a El Punt-L'Avui que les obres de la variant de l'Aldea per evitar passar per dins de la població per la N-340, podrien haver-se aturat per la retallada pressupostària del govern espanyol. Seria una molt mala notícia i al mateix temps inadmissible. Les coses que es comencen i que estan tan avançades s'han d'acabar. El problema que tenim és que els governs acostumen a dir que faran projectes, diuen que costaran tants diners però, les partides pressupostàries no les tenen assegurades i les reparteixen entre diferents exercicis. Una vergonya.

Veurem si tant de dir que hi haurà nou hospital a les Terres de l'Ebre, arribat el moment no poden començar les obres per falta de pressupost.

Creative Commons License + GNU FDL

diumenge, 1 d’agost del 2010

Leire Pajín, ara canta la Internacional, ara justifica la reforma laboral

La secretària d'organització del PSOE ja ens va avisar de la conjunció planetària de governs Zapatero-Obama. Ara ens diu que gràcies a la reforma laboral els empresaris no hauran d'acomiadar treballadors, perquè es flexibilitza el mercat. I, com no podia ser d'altra manera, acaba referint-se al PP, per tirar pilotes fora. Leire Pajín no té cap credibilitat, des de fa temps. Com poden mantenir-la encara en el càrrec?

Creative Commons License + GNU FDL