dimarts, 6 de febrer del 2007

L'anonimat als blocs

Dissabte a l'Ebrebloc l'alcalde de Tortosa, en el seu discurs inicial, va fer un comentari sobre les intervencions anònimes als blocs, comentari que cal comentar, amb perdó per la redundància.

És cert que hi ha qui es passa de ratlla quan fa comentaris als blocs que visita. Aquestes intervencions fora de lloc, si atempten contra els drets de les persones de ser respectades o falten a la veritat, sempre poden ser eliminades per la persona propietària del bloc, si se n'adona o si se li comunica. Es poden establir mesures per dificultar una mica els comentaris, com demanar utilitzar un usuari i contrasenya, posar una imatge amb un text que cal repetir, etc. També es poden moderar els comentaris i que no apareguin publicats fins que s'han revisat. Jo utilitzo alguna d'aquestes mesuros però, no per filtrar comentaris sinó per evitar que generadors de publicitat me n'insereixin automàticament als comentaris del meu bloc.

Ara bé, l'alcalde de Tortosa va fer un comentari que no crec encertat del tot. Avui dia els polítics no assumeixen encara les crítiques. És normal que hi hagi qui prefereixi opinar anònimament dels polítics i no arriscar-se a ser titllat d'afinitat amb el partit contrari de qui es critica. És així de trist però, a mi m'ha passat, tot i que continuo opinant sense amagar-me. És una opció. La proposta de l'alcalde d'intentar eliminar les intervencions anònimes podria ratllar la censura. A més, no només els comentaris poden ser anònims, sinó que molts de blocs ho són, o poden tenir darrera diferents persones de les que diuen tenir.

No sé si és bona idea perseguir el no anonimat a la xarxa, perquè no sempre és dolent i de vegades és necessari per evitar represàlies o per altres motius. I també, si es volen portar les coses fins al final, caldria implantar mesures d'identificació realment fiables, no un simple usuari i contrasenya.

3 comentaris:

Toni Gallardo ha dit...

Manel, n'hi ha prou de fer-li arribar a l'alcalde de Tortosa les adreces dels blocs anònims que manté el seu partit.

Toni Gallardo

Unknown ha dit...

Es del tot cert, que hi ha anònims que no llencen crítiques, sinó que s’encarnissen, però de descerebrats en hi ha a tot els llocs a dins i a fora d’Internet, i la seva existència no es suficient per imposar la censura ni el control de la identitat.

En algun lloc d’Internet he llegit: Lamentablement és recomanable l’anonimat per seguir gaudint de la llibertat.

Daniel Monfort ha dit...

Depen en quina situacio hi ha qui es pren l'anonimat per difamar sensa cap base. Pero amb més d'un any amb un blog obert mai m'he trobat el cas.