divendres, 9 de febrer del 2007

Quaranta-tresè dia del CAP

Avui he de demanar disculpes als companys i companyes de classe i al professor, perquè he provocat un debat sobre programari als centres. Em preocupa saber que arribar al centre com professor pot significar haver d'ensenyar a utilitzar programari privatiu, del qual hi ha una bona quantitat de programes que tenen alternatives lliures perfectament vàlides. Aquests alumnes acaben com els alumnes de les acadèmies d'informàtica. Aquestes només ensenyen Windows, Microsoft Office, etc., i després els seus alumnes van als llocs i només saben demanar poder utilitzar Word i altres programes privatius que han après a utilitzar. És clar, qui els ensenya no els explica que aquests programes si els volen utilitzar a casa han d'adquirir una llicència oficial -pagant una bona quantitat-, que baixar-se'ls de xarxes P2P, a diferència de música i video, no està permès per la llei, i que tenen alternatives vàlides disponibles. El debat ha estat interessant. Reflecteix un problema que és de difícil solució, tant en l'àmbit de l'educació com d'altres grans empreses públiques com privades.

Després del debat hem parlat dels temes del dia, relacionats amb recursos d'electrònica de batxillerat.

1 comentari:

Marià Cano Santos ha dit...

Hola Manel,

ens hem sortit del guió, però penso que la discusió generada valia la pena. Com ja he dit el problema és complexe i la solució no trivial ja que l'ús de la informàtica en un centre educatiu és més complicada del que pugui semblar a primera vista.

De tota manera, com els docents del sistema públic hauriem de tenir la obligació ètica i professional de formar als futurs ciutadans en eun entorn d'eines TIC lliures.