dimecres, 7 de febrer del 2007

Steve Jobs i el DRM

Steve Jobs escriu sobre la música, en relació a la situació actual del negoci al voltant de l'iPod i d'iTunes. Hi parla del sistema digital de gestió de drets (DRM) que implementa la seva botiga de música en línia -iTunes Music Store-, el qual és necessari perquè les quatre grans companyies discogràfiques accedeixin a vendre música a través d'ella. Aquest sistema permet que una cançó descarregada de la botiga iTunes es pugui reproduir fins en 5 ordinadors i en un nombre il·limitat d'iPods.
Segons Jobs, i anant cap al final, en el futur seria desitjable acabar amb el DRM, doncs les discogràfiques venen un 90% de música sense protecció i protegir amb DRM la música implica problemes diversos -des del punt de vista d'Apple, a banda de les opinions contràries al fet que algú controli allò que fem amb els nostres fitxers als nostres ordinadors-. Aquests problemes són la necessitat de mantenir el sistema de DRM segur, corregint els forats de seguretats detectats en un temps molt curt. També fa que siguin poques les empreses que s'apuntin a la venda en línia de música. A la vegada, les diferents empreses que vénen música en línia que tenen reproductors propis (iPod, Zune,...), incompatibles entre ells, perquè cadascun utilitza el seu sistema DRM, amb les seves claus. Eliminar el DRM obriria el mercat a nous inversors, beneficiant les companyies discogràfiques, segons Jobs.
Una bona notícia, encara que sigui per motius comercials, que algú que es troba dins d'aquest món, comenci a parlar d'eliminar les barreres tecnològiques contra la còpia d'obres. No oblidem que paguem un cànon per còpia privada i les obres protegides no permeten exercir aquest dret.