dijous, 25 d’octubre del 2007

Copyleft de l'Administració per llei

Via Menéame podeu llegir informació sobre l'aprovació per part de la Comissió d'Indústria del Congrés dels Diputats de la Llei per a l'Impuls de la Societat de la Informació (LISI). Fa referència al bloc de Lourdes Muñoz Santamaría (PSOE), qui explica les esmenes transaccionals incorporades a la llei i com queda aquesta.

De la Lisi aprovada en comissió es destaca a tot arreu que:
  • El Govern, conjuntament amb les Comunitats Autònomes, impulsarà la cobertura de servei universal de banda ampla per a tothom, abans del 31 de desembre de 2008.
  • Promou l'alliberament de programari i coneixements per part de l'administració. Els continguts digitals o digitalitzats de les Administracions Públiques, quins drets d'autor els pertanyin sense restriccions o siguin de domini públic, seran alliberats seguint la filosofia copyleft.
  • Reconeix el dret de les persones físiques o jurídiques d'alliberar les seves obres intel·lectuals. Aquesta transaccional no sé si realment és necessària, doncs actualment aquest dret ja existeix, doncs tothom té el dret d'escollir les condicions de difusió de les seves obres.
  • L'adopció de mesures de restricció a la prestació de serveis (ex. clausura d'un web) només la podrà prendre l'autoritat judicial competent. Segons es pot llegir a la xarxa això evita que les societats de gestió de drets d'autor, com la SGAE, puguin ordenar aquestes restriccions, com es temia fins ara.
Caldrà valorar això que s'ha aprovat un cop s'hagin analitzat millor els continguts de la Lisi però, és cert que la cosa pinta millor que no pas fa uns mesos.