dimecres, 17 d’octubre del 2007

La dinàmica Menéame

No seré el primer que parli d'aspectes negatius de Menéame, tot i que no els considero exclusius d'aquest servei d'agregació social de continguts, i que tampoc són culpa de qui el va crear. Crec, simplement, que és la dinàmica d'aquests entorns que fa que les coses vagin com van.

En aquests sistemes la veu i el vot la tenen els usuaris. Aquests, en la mesura que voten i aporten continguts, són els responsables que un contingut tingui prou importància per aparèixer a la portada del lloc web o bé romandre pendent d'aconseguir prou adhesions. Les persones poden votar positivament i negativa. I el vot negatiu pot venir justificat per diversos motius (irrellevant, antiga, que cansa, de premsa groga, spam, duplicada, provocació, errònia). Les persones també poden afegir comentaris i votar a favor o en contra dels comentaris de la resta. Fins aquí bé.

Però, hi ha usuaris que no ajuden a que el sistema sigui atractiu per als usuaris. Almenys no per a usuaris com jo i altres que conec. Cal tenir en compte que cada dia hi ha moltíssimes entrades noves al Menéame. No sé si centenars o milers però, n'hi ha moltíssimes. I n'hi ha tantes que és difícil que sense dedicar prou temps cercant no cometis errors com enviar continguts duplicats. Això provoca automàticament -i dic automàticament perquè és sorprenent el poc temps que triguen- que siguis castigat amb un vot negatiu. Però, si fos això encara. El problema és quan algun usuari, arbitràriament, considera que allò que escrius és irrellevant -una cosa molt i molt subjectiva-, és brossa, és antiga , etc. De tant en tant faig algun experiment d'enviar alguna cosa. Avui, per exemple, he enviat l'enllaç d'una entrada d'avui del Debian Package of the Day sobre wget. I algú ha decidit que era una entrada antiga. L'altre dia un company m'ensenyava com li havien marcat una entrada com spam -brossa-. Bé, què hem de dir? Els usuaris són lliures de votar allò que vulguin.

Aquest comportament censor d'alguns usuaris és un factor que no anima pas a participar en entorns com aquests. L'altre factor però, i que comento per queixes d'altres persones, seria l'efecte màfia, segons el qual hi ha grups d'usuaris que es voten entre ells i aconsegueixen així assegurar-se sempre estar a la portada. No sé si això és una sensació de qui es queixa o si és un fet demostrable. Tampoc no m'importa. Però, cas de ser així, ha de ser trist per aspirar en la vida a ser portada de Menéame. Almenys en el meu cas, quan hi envio entrades és per aportar continguts, per col·laborar en un projecte interessant i que a més ha proporcionat un programa lliure del mateix nom a la societat.