dimecres, 10 d’octubre del 2007

La memòria històrica

Sent catòlic no puc suportar que el portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) sigui tan parcial quan critica la Llei de la Memòria Històrica. Durant els anys 30 del segle XX, durant la II República, va haver persecució religiosa per part de persones que no sabien respectar els altres. No sé però, si això pot utilitzar-se per acusar el govern d'aleshores de donar-li suport. Millor dit, no és que no ho sàpiga, sinó que no ho accepto. De pistolers n'hi havia de dretes i d'esquerres. La República pretenia separar la religió del govern, cosa comprensible i que entenc que a l'Església no li agradava. Això i moltes altres coses explicarien el suport eclesiàstic a la Cruzada Universal.

D'aquesta croada no se'n recorda la CEE quan parla de les víctimes dels rojos, No se'n recorda ni d'aquesta croada ni de la posterior depuració que, sota pal·li i amb el braç a l'aire, va durar quasi quaranta anys. És just, molt just, que les víctimes del franquisme, tan víctimes com les persones innocents mortes per revenges a la rereguarda republicana durant la Guerra, siguin reconegudes i la seva memòria dignificada. La CEE hauria, d'una vegada per totes, demanar perdó pel passat franquista de la institució i deixés de fer plantejaments que semblen ancorats en la dictadura.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Potser seria hora que qüestionessis el teu catolicisme. O, al menys, objectivessis si esta religió te realment el sentit que en alguns moments pretén.
A més, fixa-t'hi que els fonamentalismes tenen molt a veure en les tres grans religions del llibre.

Unknown ha dit...

No qüestiono ni em plantejo fer-ho, el meu catolicisme. La fe és una cosa que cadascú té en un moment o altre de la vida, sinó sempre. Uns tenen fe en Déu, altres en les persones, etc.

Quant a l'objectivació del lloc que ha d'ocupar la religió, en el meu bloc he escrit algun cop i crec que deixo prou clara la meva postura.

El problema dels fonamentalismes és que es creuen que els fonamentalistes són els altres. No em considero fonamentalista per creure en Déu, si bé considero que almenys la cúpula de l'Església és fonamentalista i molts cops incoherent entre la moral que defensa i situacions històriques que vol ignorar.