dimarts, 29 de gener del 2008

A CiU no són xenòfobs

No ho dic pensant el contrari. Crec sincerament que a CiU no són xenòfobs. Sabem perfectament que sí que hi ha partits i organitzacions xenòfobes a Catalunya i a Espanya. Ara bé, crec que es van equivocar amb un video publicat al bloc de Josep Antorni de Duran i Lleida sobre els problemes de la societat, demanant la societat que participi, que reaccioni, per canviar i resoldre els problemes. El video, per molt que des de CiU es defensin, utilitza imatges que permeten una fàcil associació entre alguns problemes i els immigrants. Això és perillós perquè ens avoca a la generalització. És lògic, és normal, és inevitable que en una tertúlia de bar, en una conversa entre amics, es facin associacions entre inseguretat i immigració, segurament també per les experiències personals i per allò que ens transmeten els mitjans de comunicació. Ara bé, un partit polític no està conversant de forma informal sinó que transmet missatges que arriben a una part important de la societat, tenint com efecte la transmissió d'idees, de valors.

Aquest video no el coneixia. Se'm va passar però, sí que vaig veure que els Ebrediputats parlaven del diputat del PSC Mohammed Chaib. El diputat Chaib acusà CiU de xenofòbia per aquest video. Duran i Lleida al seu bloc va publicar posteriorment una entrada on afirmava que no retiraria el video publicat.

Avui escric això després de trobar-me amb una entrada en un bloc, amb la indignació de l'autor, on hi ha una fotografia d'un cartell de precampanya de CiU on es pot llegir: La gent no se'n va del seu país per ganes, sinó per gana. Però a Catalunya no hi cap tothom. Crec que és lògic que hi hagi gent que s'indigni amb un eslògan com aquest. Si bé no crec, com he dit, que hi hagi xenofòbia dins de CiU, sí que crec que utilitzen la immigració per guanyar vots. Fa poc ja ho vaig comentar, que ho feien amb el terrorisme i en aquest cas crec que ho fan amb la immigració. Dels immigrants s'ha de destacar també la part positiva -quan aporten a la seguretat social, per exemple?-, i s'ha de veure que de gent que no treballa o que delinqueix també n'hi ha de l'anomenada autòctona.