dimecres, 30 de gener del 2008

Firewire vs USB

L'altre dia parlava en una conversa sobre discos durs externs, sobre el dilema entre escollir un disc dur USB o un disc FireWire (IEEE 1394). Hi ha, a priori, algunes coses que cal considerar.

No tots els ordinadors incorporen ports per connectar dispositius FireWire. En canvi podríem dir que tots els que es vénen actualment incorporen almenys un port USB. El darrer portàtil d'Apple, el MacBook Air, només té un port USB i cap de Firewire, mentres que la resta d'ordinadors de la marca inclouen ports dels dos tipus. Per tant, això és un factor que cal tenir en compte. Si no es té un port Firewire, o bé us heu de comprar una targeta amb un o més ports, o bé heu de descartar l'opció. També és cert que dispositius com càmeres de video digitals tenen connexió FireWire -i USB- per poder descarregar les pel·lícules gravades.

L'altra cosa interessant és el fet que els dispositius FireWire poden connectar-se en cadena. Per exemple, jo connecto un disc dur extern al port FireWire de l'ordinador i al disc dur li connecto una càmera de video. Des de l'ordinador controlo la càmera, malgrat estar connectada al disc durs. La diferència d'arquitectura entre USB i FireWire és la que impideix o permet, respectivament, aquest tipus de connexió. FireWire és un bus basat en la comunicació entre extrems -p2p-, de forma que els elements connectats al bus no necessiten d'un element central -l'ordinador- per comunicar-se, i poden comunicar-se entre ells sense haver d'estar connectats físicament un amb l'altre. A la pràctica, amb un sol port FireWire a l'ordinador pots utilitzar més d'un dispositiu connectat -sempre i quan aquests tinguin dos connectors, per fer la cadena-.

Quant a rendiment, podríem prendre com referència les comparacions entre USB 2.0 i FireWire 400, tot i que ja hi ha versions més recents de les especificacions. La taxa de transferència d'USB 2.0 és de 480 Mbps, enfront dels 400 Mbps de FireWire. Diríem que això situa en millor lloc l'USB 2.0. Estudis de rendiment entre discs durs externs dels dos tipus mostren que FireWire té un rendiment superior -fins el 48% en escriptura o el 70% en lectura- al d'USB 2.0. Un dels elements diferenciadors és la intervenció necessària de l'ordinador en l'USB, cosa que afegeix un retard en la comunicació, el qual s'optimitza en el FireWire.

Per tant, jo si hagués de triar entre diferents tipus de disc dur extern triaria, o bé un Firewire -perquè disposo del port-, o bé un que combinés FireWire i USB. L'elecció afecta el preu, doncs els dispositius USB són més econòmics. Actualment tinc un disc USB 2.0 de 160 GB, i un FireWire/USB 2.0 de 250 GB, ambdós de LaCie. El segons l'utilitzo per descarregar les gravacions de la càmera de video. El segon, per a les fotos.

Res més. Espero haver-vos ajudat si us heu plantejat aquestes dues opcions. Us poso, a més, uns quants enllaços a continuació: