divendres, 18 de gener del 2008

Tradicions fora de temporada

Diumenge 27 de gener se celebrarà la festa de Sant Antoni a Amposta. Com sabeu, Sant Antoni ja s'ha celebrat aquesta setmana, encara que la festa dels Tres Tombs se sol deixar per diumenge en molts llocs. A les festes del Grau aquest any la processó no es va fer el dia de la Verge del Carme. No és ni la primera població ni la primera festivitat que se celebra fora de temps. Si no recordo malament, l'any passat a Tortosa el Carnestoltes es va celebrar ja dins de la Quaresma.

Sempre hi ha motius per justificar no seguir el calendari. Però, es tracta de celebracions que tenen una data marcada, i que estan relacionades amb la religió. El cas del Carnestoltes a Tortosa el vaig trobar del tot inapropiat, doncs si se celebra és perquè se segueix la tradició cristiana en portes del període de Quaresma. La resta de casos es poden discutir però, igualment estem posant per davant l'interès per fer festes més pomposes en comptes d'allò que se suposa que fem, una festa religiosa. Sense sortir-nos del context de la celebració, no veig ni cap ni peus.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Veig que no ho saps: Amposta i Santa Bàrbara celebren des de fa uns anys la festa de Sant Antoni de forma conjunta (suposo que per a ser més gent, carros i cavalls) per tant cada any es fa el dia "que toca" a un dels dos pobles i la setmana següent a l'altre. O sigue que l'any passat es va celebrar el "dia que tocava" a Amposta i aquest li ha tocat a Santa Bàrbara.

Després, tots junts, ampostins i planers van a esmorzar.

Unknown ha dit...

Ho sé. El meu comentari parla sobre això, sobre alterar el calendari d'una celebració religiosa en una època en què es defensen tant les tradicions. El major lluïment no justifica -és una opinió personal- que es canviïn les dates de les celebracions.