divendres, 29 de febrer del 2008

És lliure la cultura lliure? (IV)

Tornant a la pregunta que em feia, és lògic i just que obres publicades per administracions públiques, amb els diners de totes i tots els contribuents, siguin publicades restringint els usos comercials? És lògic i just que ho facin altres, encara que tractin temes de programari lliure? I la música, i la cultura en general, és lògic que es publiqui privant els usos comercials?

Raquel Xalabarder publicà a la revista UOC Papers, sobre societat del coneixement, un article sobre les llicències Creative Commons i els drets d'autor, el qual les situa dins del context de la legalitat a Espanya. S'hi explica l'origen, les característiques, els tipus de llicències, es fa una anàlisi jurídica d'aquestes. Especialment interessant és l'explicació dels drets i restriccions que es poden indicar en una llicència Creative Commons. Es pot llegir a l'article que la restricció de l'ús comercial afecta tots els drets d'explotació de l'obra llicenciada, de forma que no es pot utilitzar de cap forma si la finalitat principal o en part és l'obtenció d'un benefici mercantil o una remuneració monetària privada. Això es pot llegir al text legal de la llicència si s'ha optat per restringir l'ús comercial.

En el text es veu com la restricció d'usos comercials i d'obres derivades permet que molta gent pugui beneficiar-se gratuïtament de l'obra a la vegada que l'autor es reserva uns drets que li poden permetre explotar comercialment la mateixa. Com s'explica, no totes les obres intel·lectuals tenen la mateixa naturalesa del programari i no sempre hi ha un mètode millor que els existents fins ara per remunerar els autors d'allò que no sigui programari, que no sigui prohibint l'ús comercial i les obres derivades.

La pregunta d'aquest text sobre la llibertat de la cultura lliure intenta discutir si realment es pot dir cultura lliure aquesta concepció de la cultura, encapçalada per Lessig, convidant a la confusió amb el programari lliure, i si caldria especificar millor quines llicències són realment lliures dins de sistemes de llicència com Creative Comoons, quines són menys lliures i quines són completament privatives.

Com veurem a la propera entrada sobre el tema hi ha altres punts de vista que intenten clarificar conceptes.

Articles anteriors: