dilluns, 10 de març del 2008

El dia després

El dia després de les eleccions comença el torna de les opinions i de les especulacions. El PSOE ha fet un bon resultat. El PSC ha tingut uns molt bons resultats a Catalunya. A les Terres de l'Ebre també, amb els casos destacats d'Amposta i Tortosa, on el PSC ha quasi duplicat la segona força, CiU.

La tarda d'ahir va ser frenètica. Començaven a filtrar-se sondejos a través del Twitter, els quals donaven a entendre que podria guanyar el PP. Eren uns resultats estimats molt diferents dels que es van venir anunciant les darreres setmanes. Aquestes filtracions no es van reflectir en els sondejos de les 8 dels mitjans de comunicació i, al final no es va confirmar cap victòria del PP i sí la del PSOE, per majoria simple, no absoluta, com era d'esperar. Enrera queden les amenaces de la majoria absoluta del PSOE i es confirma que el PP manté votants i fins i tot augmenta lleugerament el nombre de vots, augmentant 5 escons, com el PSOE.

La davallada en vots de la resta de partits, excepte el BNG, és un fet destacable, accentuant, com es comenta, el bipartidisme, la bipolarització de la política espanyola. En canvi, s'ha de destacar l'augment en un escó de CiU. El missatge de Duran ha tingut un efecte positiu en l'electorat.

Mala notícia la davallada d'ERC i d'ICV, dos partits que veuen afeblida la seva presència a Madrid, potser a causa d'aquest bipartidisme potenciat per PP i PSOE. Una de les notícies de la nit, l'anunci de Llamazares de no presentar-se novament a la reelecció al capdavant d'IU, és un reflex de com de malament han anat les coses per a IU. Una altra notícia o un mal record per a la gent d'ICV és l'anunci a TV3 que havien perdut un diputat, mentres Joan Herrera feia el discurs a la seu del partit felicitant-se per mantenir els dos.

Què en queda de tot això? En clau espanyola, em pregunto com el PP ha pogut millorar els seus resultats malgrat els quatre anys de crispació. El discurs ha funcionat a Espanya i també a Catalunya. Què fara Zapatero? Voldrà governar en minoria un altre cop? Cercarà suports? En cas de cercar-los, on ho farà, amb CiU, amb PNB i CC, amb una altra combinació de forces? Ara el tripartit no suma a Madrid, i no sé si estarian tampoc per la labor de cercar aquesta col·laboració a Ferraz. Si el pacte és amb CiU -contestat per la militància del PSC a Catalunya- què passarà amb el govern de la Generalitat? A les Terres de l'Ebre, sobretot en el cas que em toca, què ha passa a Amposta a les generals, sobretot en aquestes, amb un contrast tan gran respecte de les municipals?

A especular i a patir les negociacions.

DFD08