dijous, 6 de març del 2008

Tan segura està la majoria absoluta?

Des de fa pocs dies el missatge d'Esquerra, i també el de CiU, és que el PSOE està tocant la majoria absoluta. Així ho deia un sondeig de Tele 5 la setmana passada però, la resta de sondejos que arriben a mans dels pobres mortals no coincideixen en una victòria tan àmplia. Malgrat tot Esquerra -CiU és comprensible- llença el missatge que ja està tot guanyat per a Zapatero i que cal votar Esquerra per garantir que no tingui la majoria absoluta.

L'altre dia vaig dir que fa uns anys havia votat CiU. No sóc persona de vot fidel sinó que sóc -segur que com la majoria- votant de qui en cada comici crec que s'ho mereix. Per això les passades eleccions generals vaig optar pel vot a Esquerra. Ja sé que el vot és secret però, no crec que passi res per dir-ho. Si fos incondicional d'un partit potser podria patir per l'etiqueta. Com a molt sé que se'm pot etiquetar de ser d'esquerres. No caldria pas ser molt observador per saber-ho.

En aquestes eleccions el vot l'he meditat molt. No m'agrada l'eslògan del PSOE, ni aquesta història de la Catalunya optimista, ho confesso. M'atreu molt la política d'ICV. Sóc independentista. Però, a banda dels eslògans i de la falta de paraula envers Catalunya de Zapatero, crec que el balanç de la legislatura és positiu cap al PSOE. Si he de triar entre Rajoy i Zapatero prefereixo Zapatero. No vull arriscar-me a tenir quatre anys de Rajoy, amb unes previsions no clares de victòria.

No crec que sigui inútil el vot a Esquerra o a ICV, tot i que a posteriori es pot deduir si ho ha estat o no. Esquerra diu que el PSC és vot inútil a Girona. El PSC diu que el vot a ICV és inútil a Tarragona. Jo simplement penso que votar Esquerra o ICV, malgrat que tinc una divisió ideològica, sentimental, del vot, és un risc de cara al resultat final, a favor o en contra de Zapatero. No m'agrada la majoria absoluta però, sí que vull que governi el PSOE. Per això crec que he de votar PSC.

DFD08

8 comentaris:

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

Amb la campanya del PSC pot passar que a les circumscripcions de Girona i LLeida el PSC no guanyi cap diputat més, i en canvi al perdre vots ERC a favor del PSC, el Partit Popular guanyi un diputat a cadascuna de les circumscripcions. Si el que es vol és que no guanyi el PP (jo també no vull que guanyi), compte amb el vot útil, al menys a Girona i a Lleida.

Unknown ha dit...

Només volia remarcar amb aquesta entrada que l'argument del vot útil d'ERC a Girona o Lleida és el mateix que el del PSC a Tarragona. Per coherència la validesa de l'argument d'uns ha de fer vàlid el dels altres, i ho dic en ambdós sentits.

emili nieto ha dit...

Potser tens raó Manel. Però no he vist cap enquesta que posi en perill el tercer diputat del PSC a Tarragona i en canvi n'hi ha moltes que evidencien el perill del segon diputat d'ERC a LLeida i a Girona.
De la circumscripció de Barcelona no en tinc ni idea ja que no he seguit les dades.

Anònim ha dit...

Si ets independenta i no és visulitza en vots, és molt difícil arribar un dia aquesta fita.

Unknown ha dit...

Sóc independentista però, també toco de peus a terra. Primer que res, crec que on ha de quedar clar l'independentisme és a les eleccions catalanes. Si a les nostres no es nota, què volem a les espanyoles?

L'argument del vot útil és fal·laç però, la necessitat de demostrar les ganes de ser independents amb vots també.

Ferran ha dit...

Al meu parer interessa que quan més empatats estiguin los 2 partits majoritaris a Espanya millor per a natros perquè necessiten els vots dels partits catalans per governar. Un majoria absoluta seria nefasta.

Anònim ha dit...

Els mecanismes del vot són infinits. Vot útil? El vot no és útil, ja que la utilitat és subjectiva.
Em cansa molt aquell i aquells que demanen i justifiquen el vot en el sentit que és la millor forma de que no governi l'altre. Quin argument és això? S'hauria de votar en positiu, i no per a restar... pensar en el vot com un simple element matemàtic és reduir al mínim el veritable sentit d'unes eleccions. Votem , o almenys jo, per a escollir uns representants, els que millor creiem que poden fer-ho, i no per a "fastidiar" a ningu.

Cadascu hauria de votar a qui més li agrade el seu programa, al qui cregui que millor pot defensar i representar-lo, i no per a que ZP o Rajoy sigui o no president. Amb aquesta estratègia del vot útil, sobretot exposada pels grans partits, nomes feu que donar una patada al cul a la democràcia, i afebliu el nostre ric i divers escenari polític... cada cop serem més bipolars, i més pobres democràticament.

Jo votaré en positiu, en clau catalana, i ZP o Rajoy, que es busquen la vida quan la tempesta hagi passat.

JV

Unknown ha dit...

Una de les coses que he dit és que no crec que en el vot útil. L'altra és que no sóc un votant de ningú. He exposat un criteri. En positiu, vull que governi Zapatero. És més, ho volen Esquerra i Iniciativa. CiU ja no ho sé. I he triat PSC perquè crec que si vull que governi Zapatero he de sumar vots per afavorir-ho. En negatiu, no vull que governi el PP i no vull que si es dóna el cas CiU pacti amb Rajoy -cosa que no poden negar que podrien fer, a la història recent em remeto-.

Malauradament o afortunadament tenim un sistema electoral que pondera els vots i assigna diputats en funció d'aquesta podenració. Per això, per aquest sistema, em faig aquest plantejament.

Per cert. CiU és un partit dels grans a Catalunya i també apel·la al vot útil, perquè respectin Catalunya. Sense comentaris.