dimecres, 7 de maig del 2008

El vot útil

Les passades eleccions generals es van plantejar com unes eleccions bipartidistes, PP o PSOE. És cert que seguir la tendència marcada per les estratègies de partit no és potser la millor opció a l'hora de decidir el vot. Però, també és cert que les variables que intervenen en la decisió no únicament són les de programa i memòria de la legislatura sinó que també hi ha un condicionament per les possibles conseqüències d'una o altra elecció.

Malauradament les passades eleccions eren -ho sabíem abans que el PSOE fes la campanya del "si tu no véns..."-, unes eleccions on podien quedar-se els que governaven -el mal menor- o tornar els que governaven abans i que van fer el PHN -el mal pitjor-. Com ja han comentat alguns articulistes als mitjans, no tenim una dreta com l'europea, on ens pot agradar més o menys que guanyi però, que no és temuda si torna a governar. Tenim una dreta que es mostra -sobretot la darrera legislatura- extremista i crispadora. No és estrany que la gent hagi volgut evitar el PP a la Moncloa. A les nostres terres, a més, teníem a la ment la pretensió de reprendre el PHN aturat el 2004.

I aquí anem. Sí, és cert, els que se suposa que no farien cap transvasament l'han fet. Jurídicament no li diran transvasament però, segons el diccionari ho és. Legalment no hi ha res a dir però, socialment és claríssim. Això entristeix i fa ràbia però, les promeses electorals eren unes altres, i no només les feia el PSOE. No oblidem però, que els partidaris de transvasar continuen sent-ho.

Ara bé, una cosa en treiem de bé. El PP sembla que està immers en un canvi. Els que havien acompanyat Aznar comencen a abandonar la nau. Qui sap si s'albira l'arribada d'una nova dreta, menys crispada i menys temerosa dels designis de certs mitjans.

El vot útil ha estat dolent? Potser sí però, el vot útil potser farà que en un futur no llunyà no patim perquè guanyi la dreta. I pensem que en poc temps tenim unes eleccions catalanes i que en quatre anys tornem a tenir les espanyoles per decidir si ens mereixen o no confiança els nostres representants. I jo, almenys, tindré en compte el transvasament aprovat.


Creative Commons License


Banner no als transvasaments

1 comentari:

Ramon ha dit...

Ho dubto.

Per que la dreta que tenen a Espanya es "domestiqui" encara s'han de morir un parell de generacions. S'ha d'esbandir l'ideologia "movimentaria" que encara massa duen al cap.

Fins que els joves que van neixer en democracia els prenguin el relleu no tindra Espanya una dreta "sana" (mal ens pesi). Comencen a tenir-ne brots (Gallardons, fins i tot Rajoy ho semblava a estones), però els "barons" els castren.

Sabràs que Espanya té una dreta moderna quan Unió deixi Convergencia i es plantegi federar-se amb ells.