divendres, 18 de juliol del 2008

El català de Montilla


Les paraules de Felip Puig sobre el català que parla José Montilla, president de la Generalitat, són desafortunades. Potser sí, per com les va dir però, el fons de les seves paraules cal tenir-lo en compte. El president de la Generalitat no és un nouvingut a Catalunya. Ha ocupat càrrecs electes durant anys a Catalunya. Està al capdavant del govern de Catalunya, govern que demana que els seus funcionaris tinguin el nivell C de català. I val a dir que, just el dia en què Felip Puig va dir que Montilla destrossava el català, em va sorprendre com llegia en català el president de la Generalitat, talment com si fes un bon grapat de temps que no assistís a les classes.


Creative Commons License

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Cada cop més, els ciutadans valoren la sinceritat i la franquesa amb la que parlen els nostres polítics. Això els acosta més a la població i els fa més 'humans'. Ja que, si més no, diuen el que pensa molta més gent.

Quan una persona ostenta un càrrec públic important, com Felip Puig, ha de mesurar bé les seves paraules. Ja que tenen una ressonància major que si les diu un altra persona del carrer.

En aquest cas, crec que les paraules van ser desafortunades per molts motius.

1) Abans de atacar els altres, s'hauria d'assegurar que les paraules no li puguin esquitxar a ell mateix o a membres del seu propi partit. Podríem recordar la dita: "qui estigui lliure de culpes que tiri la primera pedra..."

2) Hi ha molta gent a Catalunya vinguda de fora i que està fent molts esforços per apendre el català. Com han d'interpretar les paraules de Felip Puig, criticant l'accent del president ?

3) Proclamar la casa gran del catalanisme (on tothom i té cabuda) i després fer aquestes declaracions, hem sembla fer demagògia molt barata.

4) Que diria Felip Puig si jo mateix parles des de la tribuna del Parlament, amb el meu accent de les terres de l'Ebre ? que destrosso el català ?

Crec que ens estem perdent en debats estèrils i que no porten a resoldre cap problema. Més aviat penso, que desvien l'atenció davant de problemes molt greus que afecten a la població i els polítics miren cap a un altre lloc.

Unknown ha dit...

Com he dit, les paraules de Felip Puig potser són desafortunades. Cal distingir però, entre parlar en una variant com la nostra i parlar com parlà l'altre dia el President, tot i estar llegint.

El problema de les paraules de Felip Puig és que es poden treure de context i pretendre que s'entenguin com que es podia referir a qualsevol nouvingut o nouvinguda. Val a dir però, que Montilla porta molts anys a Catalunya, que porta molts anys exercint càrrecs electes i que no ha estat fins que ha arribat a President que sembla que s'ha decidit per aprendre bé el català.

És un tema difícil de tractar perquè sembla que criticant Montilla es faci una crítica a tothom qui ve de fora i no domina la llengua però, si es mira des d'un altre punt de vista, la crítica al president per no parlar bé el català, ni llegint-lo, és prou comprensible.