dimarts, 22 de juliol del 2008

Opcions d'Internet mòbil 3G a l'ordinador


Les tarifes de connexió a Internet des de l'ordinador utilitzant la xarxa mòbil 3G són elevades. Més que les de les connexions ADSL, les quals ja ho són prou d'elevades. A més, les connexions mòbils normalment tenen limitacions de consum, de forma que en arribar en un límit de dades descarregades -això inclou les dades que s'intercanvia el programari per entendre's-, s'incrementa la quota mensual a tant per fracció de dades. Per exemple, si el límit és 1 GB mensual, després pot passar que es pagui per paquets d'100MB, el preu dels quals s'afegeix a la tarifa semiplana que es paga. I un altre element que cal tenir en compte és el fet que aquesta connexió pot estar limitada a connexions web i de correu electrònic -cal informar-se abans de contractar-ho-, impedint les descàrregues via P2P o l'accés a altres serveis fora dels ports estàndards, si bé és cert que amb l'accés P2P el màxim de transferència mensual es pot assolir en poc temps.

Les operadores no ofereixen gaires facilitats per fer més assequible la connexió mòbil a Internet via 3G. Existeixen alguns exemples que potser són un intent de fer-la més atractiva. Per exemple, Orange té una quota mensual de 6 euros, amb un límit d'1GB de dades baixades, i un cost de 2 euros per dia de connexió. En cas de superar el GB de dades es factura 4 euros cada 100 MB. La tarifa completament plana d'Orange té un cost de 39 euros i a partir dels 5GB de dades baixades l'ample de banda disponible passa dels 3,6 Mbps màxims a 128 Kbps.

Vodafone  té una tarifa màxima de 39 euros, com Orange, la qual es pot ampliar amb Internet i trucades gratuïtes a telèfons fixos des de mòbils Vodafone, per 49 euros mensuals. L'altra opció que ofereixen és adquirir el mòdem USB i connectar-se a Internet amb prepagament, comprant abonaments que tenen 3 mesos de validesa i límit de volum de dades, de 19, 39 o 59 euros. Aquest darrer té l'opció de ser d'un mes de validesa però, amb volum de dades il·limitat.

Movistar té també vàries modalitats de tarifes. La tarifa diària, amb un límit de 10 MB de volum de dades i ample de banda d'1Mbps de baixada, costa 1 euro per dia si és de contracte o 3 euros per dia si és de prepagament. A partir dels 10 MB es cobra per blocs de 10 MB, els quals costen 1 euro en cas de contracte o 3 en cas de prepagament. La tarifa plana barata és de 30 euros per a 1 GB de volum de dades, amb 1 Mbps d'ample de banda de baixada. Un cop superat el GB de dades es paguen 15 euros cada 0,5 GB (suposo que és cada 512 MB). La tarifa plana més cara és de 59 euros, sense límit de volum de dades, amb 3 Mbps d'ample de banda de baixada, el qual passa a 128 Kbps en superar el volum de 10 GB. El cas de Movistar és curiós perquè amb l'iPhone no permeten connectar-se a Internet des de l'ordinador i seria una opció molt atractiva.

Els operadors virtuals de telefonia mòbil també ofereixen connexió a Internet.

Yoigo té una tarifa de 25 euros mensuals amb 1 GB màxim de volum da dades, a partir del qual l'ample de banda passa a ser de 128 Kbps i el cost s'incrementa amb 1,5 cèntims cada MB.

Simyo ofereix una connexió amb límit de 100 MB  diaris per 0,99 euros cada dia. Segons indiquen, si les connexions són poques la facturació passa a ser de 0,09 euros cada MB.

La veritat és que és difícil optar per la Internet mòbil 3G amb les configuracions de tarifes existents. M'ho estic plantejant ja fa temps però, em frena la posada en marxa de la xarxa Wimax a Amposta, tot i que aquesta no acaba d'arribar.

Creative Commons License