dilluns, 21 de juliol del 2008

Público, sobre els bous


El diari Público té com tema de portada avui les celebracions de bous que arreu d'Espanya es fan durant tot l'estiu, amb una fotografia en portada del bou embolat. No és una informació favorable als actes taurins, sinó més aviat el contrari, centrada en el patiment de l'animal. El debat es pot conduir per diversos camins. La defensa dels actes taurins pot referir-se a les tradicions per no acceptar les crítiques però, crec que és obvi que l'animal pateix i, que hauria d'haver estudis objectius sobre el patiment d'aquests animals quan són embolats o capllaçats.

És cert també, que mentres es fixen les crítiques en els bous de les poblacions en festes, també s'haurien de fixar en els bous de plaça, els quals són torturats i després matats, davants de milers d'espectadors que ho veuen com un art i no com un acte de maltractament animal. És normal que la gent de l'Ebre i d'altres llocs on es fan bous no vegi bé que es criminalitzin aquests actes mentres a les places es continuen matant els animals. Tot i que no falten els partidaris dels bous de carrer que també són partidaris dels de plaça, i que els agradaria que es toregessin també bous a casa nostra.

Un tema complicat pel soroll que es genera i per la desqualificació irracional que reben les persones que opinen en contra.

Creative Commons License

1 comentari:

Unknown ha dit...

He sigut particip de la festa del bous des de petit. El meu pare m'hi portava amb entusiasme.

Crec que la festa ha canviat molt, abans recordo que els bous eren importants però deixaven espai i diners per fer altres activitats, per qui no li agradaven els bous. Recordo que feien grans concerts i es contractaven grans orquestres.

Crec que Amposta no ha apostat mai per donar una alternativa clara als bous, perquè des de l'Ajuntament no ha convingut. Mentre la gent, que li agraden els bous, estigui contenta ja n'hi ha prou. Els demés que es facin fotre.

Cada cop més, aquest fet s'accentua. Només cal veure el programa de festes d'enguany. Bous, bous i més bous. Al matí, al migdia i a la nit. Embolat, capllaçat, a la plaça i en correbous. Dilluns, dimarts, dimecres, dijous, divendres, ....

Fa temps que no participo de les festes del meu poble, perquè no hem representen. Suposo que com farien els afeccionats als bous, si a Amposta deixessin de fer bous.

Cadascú és lliure de fer el que vulgui però l'Ajuntament deuria vetllar per a què tothom pugui gaudir de les festes en igualtat de condicions, i no com ara, que es dediquen exclusivament als bous.