dimarts, 25 de novembre del 2008

520.000 euros per la fallida de l'escorxador

La fallida de l'empresa que gestiona l'escorxador d'Amposta suposarà que l'Ajuntament hagi de pagar 520.000 euros per rescindir la concessió, segons informa l'ACN. L'escorxador municipal ha estat tema de polèmica entre govern i oposició des de l'inici de la legislatura.

Fa poc més d'un any Toni Espanya (PSC) al seu bloc denunciava que l'Ajuntament en època de Joan Roig hagués hipotecat la concessió de l'escorxador, després d'un informe de la secretària de l'Ajuntament -que declarava el decret d'alcaldia nul de ple dret-. Allí avisava que això podia acabar suposant que l'Ajuntament hagués de pagar entre 2 i 3 milions d'euros per fer fronts als deutes, com resposables subsidiaris de la hipoteca.

Segons El Punt, Toni Espanya va recordar ahir que a banda dels 520.000 euros, s'han d'afegir 30.000 euros en concepte de despeses judicials, i els euros del cost de la construcció, 1,5 milions d'euros, cosa que pujaria a 2.050.000 euros.

Actualització 26-11-2009: Afegeixo comentari de Toni Espanya
Finalment el temps ens ha donat la raó, l’ajuntament haurà de pagar 520.000 euros per fer front els creditors de l’empresa concessionària en concepte de responsable subsidiari en haver permès la hipoteca de la concessió. A més de les costes judicials (uns 30.000 euros) i del cost de l’escorxador nou.



Per una banda es tracta d’un cas clar de mala gestió política. No és va preveure que el nou escorxador estava sobredimensionat per les necessitats dels carnissers d’Amposta. Durant aquests 8 anys cap carnisser d’Amposta ha utilitzat el servei d’escorxador municipal. L’empresa concessionària no va fer un pla de viabilitat econòmica, ni l’ajuntament li ho va exigir.



Hi ha també una clara mala gestió econòmica. La factura ha acabat costant als contribuents 550.000 euros (indemnització + costes). L’edifici que inicialment estava pressupostat en 600.000 euros va acabar costant 1.500.000. Si l’ajuntament no troba cap empresa interessada en gestionar aquest equipament (cosa molt probable) estarem davant d’un forat de més de 2 milions d’euros.



Per rematar-ho, durant el procés ha hagut un total manca de respecte per les competències del Ple municipal, que segons la Llei de Contractes d’Administracions Públiques, era l’únic competent per autoritzar la hipoteca de la concessió. Aquesta autorització es va fer mitjançant un decret d’alcaldia, d’amagat del Ple i les conseqüències han estat nefastes per les arques municipals.

Creative Commons License