dilluns, 10 de novembre del 2008

Celebrades les jornades de programari lliure de les Terres de l'Ebre

Jornades de Programari Lliure Terres de l'EbreDivendres vaig col·laborar amb les Jornades de Programari Lliure de les Terres de l'Ebre, al taller que va fer el telecentre d'Amposta. Vam fer un repàs a què és el programari lliure i vam veure alguns exemples d'aplicacions lliures que es poden utilitzar com alternativa a altres de privatives i que, molts cops si no és via còpies pirata, ningú no utilitzaria.

Dissabte a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa es va celebrar una jornada dedicada a parlar de propietat intel·lectual. Després de la presentació per part de Ricard Forés, segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tortosa, i de Jordi Boronat, alcalde de Santa Bàrbara, va intervenir el director general de la Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Josué Sallent. Anècdota per comentar. Duia la seva presentació en format Open Document (OpenOffice) i a l'ordinador la biblioteca no hi ha l'OpenOffice. És un Windows i només té Microsoft Office. El propi Josué Sallent ho va remarcar i va entonar el mea culpa perquè això passi a les biblioteques públiques. Es va solucionar amb un portàtil amb Windows Vista i amb OpenOffice 3.0. Malauradament algun problema hi havia que va fer que la presentació no es veiés bé.

Josué Sallent va exposar les polítiques que s'estan duent a terme relacionades amb el programari lliure. A diferència de l'època de l'Oriol Ferran al capdavant de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, ara no és el programari lliure el tema més important que duu entre mans la secretaria. Malgrat que Sallent es va mostrar sempre partidari del programari lliure, va caure sovint en l'argumentació de la necessitat de ser neutrals tecnològicament i va justificar una no migració de tota la Generalitat a programari lliure, en part per la resistència dels usuaris i dels tècnics. Em pregunto jo aleshores, com és que quan es tracta d'implantar solucions propietàries no hi ha aquest problema. No oblidem que la implantació d'un monstre com SAP en diferents organismes públics no té discussió possible.

Només vaig poder estar fins al final de la xerrada del següent ponent, en Malcolm Bain, advocat especialista en propietat intel·lectual i TIC, company de la UOC, qui va fer una presentació sobre drets d'autor, de llicències de programes i de continguts, molt interessant i també divertida. Crec que alguns haurien d'haver-hi estat.

Les poques fotos que vaig fer les tinc a l'àlbum Tortosa 2008 de Flickr.

Creative Commons License