dimarts, 29 de novembre del 2005

Fumar l'any 2006

L'any vinent serà més difícil fumar en llocs públics i impossible a la feina. Això, és clar, suposant que la llei contra el tabaquisme es compleixi. Aquesta prohibició causa enrenou entre fumadors i empreses de restauració. És cert que els fumadors hauran de sortir al carrer si volen fumar a la feina, i que els restaurants hauran de fer un esforç per tenir zones separades per a fumadors i no fumadors. Avui dia però, ja hi ha restaurants que ho tenen això. I és d'agrair, doncs és molt desagradable menjar i que et vingui el fum de la taula del costat. Si vull menjar fumat ja me'l demano jo.

La llei antitabac permetrà que els fumadors hagin de canviar d'hàbits, potser els ajudarà a no fumar tant. Als no fumadors ens evitarà fumar sense voler-ho, cosa que no tenen gaire en compte alguns fumadors quan es queixen i diuen que amb la seva salut fan el que creuen convenient. Però, es deixa un gran problema per resoldre. Si el tabac és tan perjudicial, com és que encara és legal? Serà perquè dóna massa ingressos a l'estat i suprimir-lo no surt a compte? Una llei com aquesta és la viva imatge de la hipocresia, malgrat els bons resultat que pugui donar.

diumenge, 27 de novembre del 2005

Fotges a l'encanyissada


Fotges a l'encanyissada
Originally uploaded by manelzaera.
A la foto es poden veure fotges a la llacuna de l'encanyissada, diumenge 27 a la tarda. Més fotos a l'àlbum.

La democràcia del PP

A Catalunya els quatre partits que han aprovat la proposta de nou Estatut representen el 90% dels catalans. Aquests quatre partits ja portaven el nou Estatut dins dels seus programes electorals. Per tant, hem de creure que el text aprovat pel Parlament de Catalunya és un text avalat per la gran majoria de catalans. La democràcia que tenim és aquesta, la representativa. El PP no té majoria, ni de lluny, a Catalunya. I malgrat els 9 milions d'espanyols que el van votar, no representa la majoria a Espanya. És més, el PSOE i la resta de partits sumen majoria de representació respecte del PP. Per tant, hem de creure que si el Congrés dels Diputats aprova el text sortit del Parlament o un text modificat, estarà fent allò que avala la majoria dels espanyols. La democràcia que tenim és aquesta, no una altra.

Per això, si el PP s'entesta a presentar aquest text estatutari com un text tutoritzat pels terroristes està deslegitimant el text i està deslegitimant indirectament la majoria dels catalans i dels espanyols, els representats. Mentres el PP posseïa la majoria absoluta la utilitzava per justificar les seves decisions. La voluntat de la majoria i l'interès general. L'any 2004 va canviar la truita. La voluntat de la majoria ja no és la del PP i l'interès general tampoc. Per això, quan personatges com l'ex-ministre Acebes insisteixen a posar a la mateixa alçada l'Estatut i ETA, no podem més que sentir rebuig per uns polítics que segueixen des de fa massa temps l'estratègia de l'insult, la crispació i la deformació interessada de la realitat. Fins quan serà així?

divendres, 25 de novembre del 2005

Provar abans de comprar

Avui he vist que s'anuncia una nova compilació de la propera versió de Windows Vista, disponible per a venedors i provadors. Aquest és un dels inconvenients del programari privatiu, que no l'únic. O ets un dels "privilegiats" que té accés a les proves i pot comunicar problemes o suggeriments, o ets de la resta de persones que han de creure l'opinió de tercers a l'hora de decidir si adquirir o no el programari, en aquest cas un sistema operatiu. I si després no us agrada ja sabeu, mala sort.

Manifest Església Plural

El col·lectiu Església Plural ha publicat un manifest destinat a la Conferència Episcopal Espanyola, a la Conferència Episcopal Tarragonina, al Grup Planeta, a la Nunciatura Apostòlica a Espanya, al Consell Pontifici per a les Comunicacions Socials, a la Secretaria d'Estat del Vaticà i a la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions, per tal de protestar i dir prou a l'estil de comunicació de la cadena COPE, en especial al del seu presentador, Federico Jiménez Losantos i el seu programa, La Mañana.

Cal un manifest perquè el cardenal Rouco i companyia reconeguin que alguns programes i col·laboradors no respecten el caràcter religiós de la cadena, almenys quant als valors que es requereixen segons el seu ideari? En quin món viuen? Avui mateix Jiménez Losantos s'ha referit a l'autor del llibre "Les barbaritats de la COPE", Àlvaro Vicoque, com un mal aprenent de periodista i ha afirmat que els comentaris que es mostren al llibre escoltats a la COPE són falsos. Per acabar la qualificat de pallasso. Cinisme o no sé quin altre deu ser el qualificatiu per a aquest individu. Qualsevol que l'escolti, encara que sigui de tant en tant, té material per escriure diferents llibres d'insults i de desqualificacions. Fins i tot podrien ser monogràfics.

dijous, 24 de novembre del 2005

Mesures per reduir la velocitat

Fa unes setmanes que a l'entrada de l'estació de Renfe de l'Aldea s'han construït uns passos de vianants elevats, amb pendent de pujada i de baixada, i pintats de roig i blanc, els quals han de permetre que els conductors vegin els passos amb major facilitat i que es vegin obligats a reduir la velocitat. Fins aquí tot bé. El problema és que els passos s'han construït amb ciment i que el pendent no neix del nivell del terra, ni hi va a parar, sinó que comença i acaba de forma abrupta. I el resultat és que, a més d'obligar a aturar els vehicles quan s'hi arriba, aquests en surten amb una sotragada, la duresa de la qual dependrà de la velocitat de sortida.

Aquest és un exemple d'un problema que existeix en moltes poblacions. Els Ajuntaments instal·len bandes metàl·liques que travessen els carrers per fer reduir la velocitat dels vehicles però, sovint aquestes bandes tenen una corbatura que fa que aquests no en tinguin prou amb reduir sinó que hagin quasi d'aturar-se, sense poder evitar sotragades. En canvi, en altres casos, s'instal·len bandes de goma, menys corbades o de menys alçada, que no generen aquest problema.

Queda conèixer quin és l'efecte d'aquests obstacles en els amortidors dels cotxes, com afecten a la seva durada i bon funcionament. A més, cal sumar als obstacles voluntaris el conjunt de forats que tenen els carrers i carreteres secundàries, sobretot després de dies de pluja. Gran comoditat i sensació de seguretat.

dimarts, 22 de novembre del 2005

Molins a la mar

Estem acostumats que certs polítics, per tal de justificar projectes polèmics, com transvasaments, parcs eòlics en indrets on entren en conflicte amb altres interessos, urbanitzacions i camps de golf, utilitzin el factor econòmic per donar força a la seva postura. Ja sigui pels llocs de treball que es crearan o per la vinguda de turisme, sembla que aquest és un argument que alguns maneguen amb facilitat. Em sorprén però, que aquest sigui un dels arguments perquè des de l'Ajuntament de la Ràpita es deixi entendre que es veu amb bons ulls el parc eòlic marí davant del Delta. Si governés un altre partit no m'estranyaria.

El fet és que mentre al costat, davant de la costa de Vinaròs i Benicarló sembla que el govern espanyol no deixarà fer cap parc, o mentre l'Ajuntament de Tarragona va utilitzar raons relacionades amb el perjudici al turisme per rebutjar un possible parc eòlic davant la costa, aquí sembla que les coses són diferents. Cal esperar i no posicionar-se. Bé que quan governava el PP es van posicionar contra el PHN, sense esperar. Ara bé, que tampoc no és tan estrany, haver rebutjat una central de cicle combinat a Móra i veure com potser en posen una a Riba-roja, sense rebuig.

dissabte, 19 de novembre del 2005

Molins del Coll de l'Alba


Molins del Coll de l'Alba
Originally uploaded by manelzaera.
Després d'uns dies, aquesta és una nova foto de la implantació d'aerogeneradors a les muntanyes de Tortosa, vista des d'Amposta.

Un quilòmetre per any

Al·leluia, ja acaben l'autovia de Tortosa-l'Aldea. No està malament, una mitjana d'un quilometre per any. Sort que no eren cent quilòmetres que sinó...

Temporada de teatre i dansa 2006

El web de l'Ajuntament d'Amposta ja mostra el programa de teatre i dansa per a l'any 2006. Aquest any són 6 actuacions, entre les que es pot destacar la presència de Rafael Álvarez "El Brujo" (Los misterios del Quijote o el ingenioso caballero de la palabra), Raimon i Els Joglars (La torna de la torna).

El CIS

El baròmetre del CIS suspèn tots els polítics i apropa el PP al PSOE en intenció de vot. Realment el PP gairebé no ha pujat, mentre que el PSOE ha baixat en intenció de vot. Quant a les valoracions dels líders, el suspès del president del govern, potser guanyat a cop de tarannà i de poca iniciativa, continua sent més alt que el suspès de Rajoy. I aleshores no s'entén la crítica que l'ex-ministre Acebes ha fet de la valoració del govern i de la davallada d'intenció de vot. Si almenys el seu líder hagués aprovat, o almenys hagués superat en nota a Rodríguez Zapatero, o si el PP realment hagués experimentat una pujada, potser estarien en situació de criticar i afirmar que la truita està girant. Si aquests resultats, com sembla, són fruit de la crispació generada els darrers mesos, centrats sobretot en l'Estatut de Catalunya, ja poden resar al PP que aparegui una nova polèmica en el futur, no sigui que aquests resultats hagin estat una tendència transitòria. Ja va sent hora que els ciutadans no premiem l'estratègia de la crispació per fer-se amb el poder.

dijous, 17 de novembre del 2005

Zaplana o Jiménez Losantos?

He sentit unes declaracions sobre les afirmacions sobre donacions anònimes al PP d'Eduardo Zaplana i són molt semblants a lo que ha dit avui Jiménez Losantos a la COPE. Qui és el guia espiritual de qui?

Anuncis classificats de Google

Google ha posat en marxa un servei d'anuncis classificats, Google Base. S'hi poden inserir anuncis de qualsevol tipus (feina, vendes, compres, etc.). Acabo de penjar l'anunci de les jornades de programari lliure del dia 26 a Santa Bàrbara (Montsià).

Enllaç: Google Base

Aeroport Terres de l'Ebre

S'ha anunciat la construcció d'un aeroport a les Terres de l'Ebre i de la potenciació del de Reus. Després de l'anunci em pregunto si no serà perjudicial que n'hi hagi dos de tant propers, tenint en compte que el de Reus està relativament prop. Potser estigui equivocat però, hi haurà prou volum de negoci per als dos, o el de Terres de l'Ebre serà per a un altre tipus de vols?

dimecres, 16 de novembre del 2005

Un hotel en un parc natural

Llegeixo que estan construint un macrohotel dins del Parc Natural del cap de Gata (Almería), i a més a la costa, tocant a la mar. La mateix empresa està construint una urbanització de luxe a Boadilla del Monte (Madrid), en el que es diu que és el segon pulmó de Madrid. Activistes de Greenpeace han ocupat aquest hotel que "es construeix il·legalment" per demanar-ne la demolició. Veurem com acabarà tot. Ja veig venir que es farà l'hotel i els xalets per a rics acabaran amb el pulmó madrileny.

Catalunya, Principat

Ja van unes quantes vegades que l'amic Jiménez Losantos diu que ara a Catalunya li diuen Principat, com si fos una forma nova de referir-s'hi, en to burleta. Ho havia vist en algun lloc que s'explicava l'origen. Aquí passo uns enllaços:

- Principat de Catalunya (Viquipèdia)
- Per què de vegades Catalunya s?anomena Principat

dimarts, 15 de novembre del 2005

Nous camps de golf a Múrcia

Llegeixo que el govern espanyol dóna el vist-i-plau a una vintena de nous camps de golf associats a urbanitzacions a la regió de Múrcia. És clar que es justifiquen perquè només s'admetrà que utilitzin aigua reciclada de les urbanitzacions. Cal veure si això serà així, o si, en un nou "Sed de golf" hem de veure urbanitzacions deshabitades i camps de golf verds.

divendres, 11 de novembre del 2005

Titulars i titulars

Avui a la llista Amposta he enviat l'enllaç sobre un article de La Veu de l'Ebre, referint-se a la implicació d'una empresa d'Amposta en els suborns del programa "Petroli per aliments" a L'Iraq. M'ha causat certa sorpresa el titular, el qual queda molt minvat quan llegeixes la notícia sencera. I és que sembla que aquesta empresa ampostina està a la llista d'empreses implicades quan resulta que mai no ha tingut cap mena d'activitat. Sensacionalisme a la premsa local?

L'article: Una empresa ampostina, imputada en l'escàndol dels suborns a l'Iraq

dimarts, 8 de novembre del 2005

Manifestació Xerta-Sénia-Castelló

La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha convocat una manifestació per demanar que el canal Xerta-Sénia no sigui la porta encoberta a un hipotètic Xerta-Sénia-Castelló, el Xerta-Càlig. Darrerament s'han sentit veus que el projecte no ha sigut mai descartat del tot pels socialistes i no hauria d'estranyar que canvis cojunturals facin que en un futur es torni a plantejar aquesta proposta.

Serà dissabte, 12, a les 12h, a Tortosa, davant de la delegació del DARP a les Terres de l'Ebre (plaça Alfons XII).

Voladures

Avui m'ha arribat un missatge al mòbil del servei d'avisos per SMS de l'Ajuntament d'Amposta, on s'avisa de voladures controlades des els propers dies, entre les 13h i les 15h. Seran voladures a la futura urbanització La Palma, al terme de l'Aldea, al costat del riu enfront d'Amposta.

dilluns, 7 de novembre del 2005

Boadella i l'Estatut

Llegeixo a La Razón que Albert Boadella afirma que la majoria de catalans que van votar Maragall estan contra aquesta proposta d'Estatut. Bé, potser se'ls haurà de preguntar als votants però, igual que fan els polítics, els artistes i intel·lectuals, podrien dedicar-se a opinar sobre dades reals i no especular sobre les seves conviccions o sensacions respecte d'allò que opina la gent. Entre enquestes i visionaris anem arreglats.

Postgrau de programari lliure

Després d'uns mesos de feina de preparació per fi comencem el postgrau de programari lliure a la UPC. Serà dimecres, 9 de novembre.

Interés del vaticà per la COPE

Font: e-noticies

La setmana passada, després de les seves crítiques a la Cope des de la tribuna del Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida va rebre una trucada de la Secretaria d'Estat del Vaticà per interessar-se pel problema, segons ha sabut e-noticies.com de fonts properes al líder d'Unió. El nunci de la Santa Seu a Espanya, Manuel Monteiro, també està amoïnat per la mala imatge que genera la Cope en sectors catòlics. Duran gaudeix de bona imatge en els cercles vaticans perquè mai no ha amagat la seva fe catòlica.

diumenge, 6 de novembre del 2005

Imatges dels canvis que es veuen des d'Amposta

Des d'Amposta es poden veure clarament els molins que s'estan instal·lant a la muntanya, al costat de Tortosa. Si aneu per l'av. de la Ràpita els veureu molt bé. I des de l'av. Buenos aires també es veuen (i les grues que els munten), així com els canvis que s'estan produïnt a la finca de la Palma, on es fa la urbanització de Fadesa.

dissabte, 5 de novembre del 2005

Ideari i continguts de la COPE

L'ideari de la COPE, en el seu punt II, sobre el servei a la veritat, diu en el seu segon paràgraf que "en l'expressió d'opinions pròpies i alienes, la COPE observarà com regla d'estil el respecte a les persones i el diàleg civilitzat, fugint de l'apasionament unilateral i de la crítica sistemàtica". L'ideari de la COPE es pot consultar al seu web (http://www.cope.es/paginas/ideario.asp). Algú pot pensar que això és respectat pel programa líder d'audiència de la cadena?

Aniria bé que alguns bisbes es llegissin l'ideari i que, aprofitant les noves tecnologies, escoltessin els continguts dels seus programes estrella, sobretot La Mañana, mitjançant els enllaços que s'ofereixen al web del programa (http://lamanana.com.es/). Només així estaria segur que les opinions d'alguns dels bisbes mostrant el seu suport incondicional a Jiménez Losantos són amb coneixement de causa. No puc pensar que escoltant al "prócer de la maledicencia" -com deia un tertulià de la Tarde con Cristina sota perill de ser expulsat de la sala- puguin negar que estan escampant odi envers els polítics que no són del PP, contra els catalans i bascos, i contra tot aquell que no pensi com ells.

Plagis i semblances

Fa un temps David Bravo publicava al seu bloc una entrada sobre la semblança entre dues cançons: 1+1=7, interpretada per Fran Perea, música de la sèrie Los Serrano, i de la qual hi ha una versió cantada per Fran Perea i El Sueño de Morfeo, i Pure, dels Lightning Seeds. Jo discrepo de qualificar aquesta semblança de plagi. Però, El Sueño de Morfeo promociona ara una cançó que, sense dir si és un plagi o no, s'assembla més a una altra que no pas el cas anterior. Es tracta de la canço Okupa de tu corazón, molt semblant en les estrofes, que no en les tornades, a la canço Walk Like An Egyptian, de The Bangles. M'ha semblat curiós que dues cançons interpretades, que no sé si creades, per El Sueño de Morfeo, tinguin semblances, sobretot la segona, amb èxits de la música pop. Tot i això, i podent ser simple casualitat, ve a demostrar com les obres artístiques, el coneixement en general, parteix de coneixement previ i que és molt difícil crear el 100% d'una obra sense influències.

Enllaç: David Bravo - ¿Qué te sugiere?

divendres, 4 de novembre del 2005

Guerra i la nació catalana

Llegeixo a e-noticies.com la referència que el president espanyol, Rodríguez Zapatero, va fer sobre unes paraules d'Alfonso Guerra de 1979 sobre l'actual Estatut: "la nostra idea, la idea dels socialistes, la concepció federal de l?Estat, la nostra pròpia concepció federal organitzativa dintre del grup que represento, ens fa pensar que l?Estatut no és més que una confirmació d?una tendència de tots els pobles que componen Espanya, Espanya com a nació de nacions, Espanya com a conjunt de nacionalitats i regions organitzades jurídicament en un Estat d?autonomies constitucionalment garantides".

Com sempre, els socialistes parlen sense memòria.

Cristina censura

Escoltant l'edició del 3 de novembre de La tarde con Cristina, de la COPE -la Federica de la tarda-, es pot escoltar una crítica d'un dels tertulians sobre Federico Jiménez Losantos. I és que Jiménez Losantos dia rera dia ja se sap quins missatges cristians envia per les ones. El dia 3 li va tocar a Duran i Lleida, per la seva crítica a la COPE. Es van dir vàries coses al programa de La Mañana. Una d'elles, per exemple, fent referència al motiu perquè es buiden les esglésies a Catalunya. El motiu, deia Federico, és que les esglésies es buiden perquè la gent no es vol trobar amb Duran Lleida. Tot això venia pels problemes judicials dels casos turisme i treball i la implicació que pogué tenir la cúpula d'Unió. Com de costum, a la COPE es fan judicis d'opinió i es presenten com fets, veritats irrefutables.

Ja va sent hora que dins de la COPE hi hagi discrepàncies, que s'acabi aquest missatge unificat, disfressat de veritat i de demòcrata, quan realment és un missatge d'odi, de prejudicis i antidemòcrata.

Enllaç: Periodismo. Se escuchó en la COPE: «Jiménez Losantos nos ha hecho vomitar»

dijous, 3 de novembre del 2005

Contra la COPE?

És curiós com els Federicos de la COPE es queixen d'una persecució contra la cadena. La Conferència Episcopal Espanyola hauria d'analitzar si realment hi ha una persecució -crec que el cardenal Rouco comparteix la idea- o si, en canvi, estan pagant el sou d'unes persones que no fomenten els valors cristians de la cadena, ans al contrari, donen exemple de com fomentar l'odi entre les persones. Els prejudicis pel passat de les persones o per la seva procedència geogràfica són constants. La ridiculització de persones per la seva ideologia i la demagògia també. Així doncs, allò que realment és estrany, és que s'hagi trigat tant a parlar de la COPE i dels seus continguts. El PP i la COPE es creuen estar en possessió de la veritat sobre com ha d'anar Espanya. Els resultats electorals no volen dir res quan la majoria no és el PP. La majoria s'equivoca.

Potser no se'ls hauria d'haver fet co-protagonistes de la setmana de l'Estatut. Ja fa mesos, molts de mesos, que l'odi s'ha apoderat de la cadena religiosa. Em pregunto per què s'ha trigat tant a reaccionar.