dimecres, 30 de març del 2011

El míting dels Xiribecs #Amposta #municipals2011

No vaig poder anar a la inauguració del Parc dels Xiribecs, tot i que no sé si hi hagués anat de poder-ho fer. Sobre la qualitat de l'espectable res a dir. Estic segur que va ser un gran espectacle i que va estar a l'alçada de l'ocasió. Sobre si era adient l'espectacle, se'n pot parlar.

Si naveguem per la xarxa una mica veurem que la inauguració podria haver costat al voltant dels 30.000 euros. Si parlem amb gent que hi era ens poden explicar que el discurs de l'alcalde era un míting de CiU i no un discurs inaugural, un míting on tot allò que s'ha fet al poble s'ha fet per i gràcies a ell, sense intervenció ni suport de ningú més.

Avui m'explicaven que els músics ampostins que van tocar a l'orquestra sota la batuta de Tomás Simón no van cobrar ni cinc, mentres que músics tortosins que van venir sí que van cobrar. O bé els músics ampostins cobraran en un futur o bé això és un greuge important, perquè ampostins o no, o cobra tothom o no cobra ningú, perquè l'esforç per preparar l'acte, l'esforç per tenir una formació musical adequada, s'ha de valorar, siguis o no de casa. I més quan tot plegat és un míting de CiU encobert amb una inauguració.


Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 28 de març del 2011

Inauguracions, eleccions i talibans #municipals2011 #política

Les diferents inauguracions de l'Ajuntament de les darreres setmanes, culminades amb l'excés d'un espectacle multidisciplinar per inaugurar el parc dels Xiribecs, són una mostra que alguns alcaldes aprofiten qualsevol acte oficial per fer propaganda de partit. Estem acostumats que passi durant tota la legislatura però, abans de la precampanya això esdevé més freqüent.

Lloem el govern ampostí que ens arregla carrers -amb els diners del dolent ZP-, que ens fa un auditori, que ens fa un aparcament sota la plaça del Mercat, que acaba un parc que s'ha utilitzat en repetides campanyes electorals, que ... Lloem-lo, no sigui que els talibans de torn, com en tots els partits, ens ataquin. Perquè aquests talibans es caracteritzen per opinar malament del contrari o bé dels seus però, mai al contrari, no sigui que els facin pam-pam al culet. Els talibans exigeixen coherència a la gent d'altres partits però, no la practiquen. És clar, perquè el seu partit és perfecte, perquè es composa de membres d'una branca de la raça humana que és perfecta, que mai no s'equivoca.

Els talibans no parlen malament de projecte fallits o desaprofitats com la Ciutat Digital, de subvencions deixades perdre, com el finançament de les escoles de música, d'actituts comprensives envers el govern dels millors encara que siguin negatives per a la ciutat. Els talibans, si això ho fessin els altres, de fet quan eren els altres així ho feien, s'estriparien els vestits, es flagelarien, assenyalarien amb el dit la incoherència.

Són així els talibans, els talibans de la democràcia.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 25 de març del 2011

Descansi en pau, Teixidó #jota #Amposta #Teixidó

TeixidóM'acabo d'assabentar que s'ha mort Lo Teixidó, el darrer d'una generació irrepetible de cantadors de jota. Vaig tocar amb ell i la seva rondalla al restaurant l'Estany una temporada, amenitzant els dinars, vaig viatjar amb ell a Galícia i a Navarra portant-hi la jota de les Terres de l'Ebre. D'això ja fa més de 20 anys. Una de les sorpreses a la nostra boda va ser les jotes que ens va dedicar durant el dinar. Sempre recordava els temps en què anàvem a tocar jota junts, tots dalt de la furgona cap aquí i cap allà.

Que descansi en pau i que els nous cantadors mantinguin viu el seu record i els dels altres que ens han anat deixant.

Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 24 de març del 2011

#política #Sortu no serà partit polític

El Tribunal Suprem no permet la inscripció de Sortu com partit polític, per considerar-lo successor de Batasuna. Notícia que em trobo acabat d'arribar de l'assaig. Una mala notícia, penso. Jurídicament no puc opinar. Ara bé, políticament, els mateixos que han portat Sortu als tribunals, prometien que amb la llei de partits, rebutjar la violència i optar per la via exclusivament democràtica era suficient. Amb els moviments que han fet per impedir que un partit polític que en els seus estatuts i en les seves declaracions compleix les "regles del joc", qui es pot creure que en realitat no volen impedir que l'esquerra independentista basca tingui força? No ho entenc i, ja dic, que jurídicament no puc opinar però, políticament -perquè aquest era un problema sobretot polític- veig un pas nefast.

Creative Commons License + GNU FDL

dissabte, 19 de març del 2011

#LaLiraAmpostina Assaig de #Belmonte

BelmonteFa ben poc que hem acabat l'assaig de divendres. Belmonte. Avui, amb qui dirigirà el dia de la representació (8 d'abril, a Tortosa), Xavier Piqué, acompanyats del compositor, Carles Santos.

Carles Santos ens ha comentat els records que li ha portat escoltar novament un assaig de l'obra allí on va començar tot, ara fa 23 anys, a la sala d'assaig de La Lira. I crec que tots els que vam participar d'allò compartim que el clima en una nit així et transporta en el temps als dies d'assaig frenètic per a la preestrena, els dies d'assajar amb el compositor en persona, el dia de la representació, amb la pluja de convidada d'honor -i que no va fer més que col·laborar en l'èxit d ela nit-.

Xiquets, quin poder té la música!

 Creative Commons License + GNU FDL

dimecres, 16 de març del 2011

Un tren que s'ha deixat passar per a #LaLiraAmpostina

Enganxo el text que figura a la portada del web de La Lira Ampostina.

L'Ajuntament d'Amposta dóna per perduts els 540 € per alumne proposats per la Generalitat si el municipi hagués acceptat la creació d'un servei municipal d'escola de música, una proposta que va ser recolzada i aprovada per La Lira Ampostina en Assemblea Extraordinària.
El decensís de la Junta i dels més de set cents socis de l'Entitat és fa palès en saber que les sol·lictuds presentades per altres poblacions del territori el passat mes de novembre han estat acceptades a tràmit.
La situació creada afegeix malestar entre la comunitat educativa de La Lira ja que compromet molt seriosament el futur immediatament de l'Escola de Música.

Altres entitats de poblacions veïnes que van realitzar els tràmits per convertir-se en escoles municipals de música podran comprovar si hi havia o no diners per al curs actual. Mentres tant, La Lira no podrà comprovar-ho i veurà com tot són declaracions de caire polític, de defensa tacticista davant d'unes eleccions municipals, negant l'existència dels diners. Recordem algunes coses però:


  • Inicialment l'Ajuntament volia que La Lira i la Filha diguessin que sí per recolzar l'escola municipal, perquè si només era una la que hi optava, era afavorida per sobre de l'altra.
  • Després, quan La Lira va votar en assemblea a favor, i la Filha en contra, el mateix Ajuntament canviava el discurs i apuntava al perjudici potencial d'esdevenir escola municipal, pel perill de perdre la concessió del servei dins de les pròpies instal·lacions, en favor d'un altre proveïdor.
  • El darrer discurs és que els diners que deia l'anterior Departament d'Educació no existien per al curs actual i que es treballa en un servei d'escola municipal amb adjudicació directa del servei a La Lira i la Filha.
Credibilitat zero. Ara bé, després la palmadeta a l'esquena de la gran tasca que es fa per donar a conèixer el poble, per fomentar la cultura i bla, bla, bla.


Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 14 de març del 2011

#música #LaLira Hi eren o no hi eren els diners per a les escoles de música?

BelmonteNo ho entenc. L'alcalde d'Amposta afirmava l'altre dia que els diners per a les escoles municipals de La Lira i La Filha no existien i, per tant, que la pèrdua dels 90.000 que li ha suposat a La Lira no haver aconseguit tenir escola municipal aquest curs, no era tal. D'altra banda, si preguntes, et diuen que sí que hi eren els diners. Qui menteix o qui està equivocat? Si hi eren els diners, per què no veig ningú que es defensi? I si no hi eren, per què aleshores no es va dir en el seu moment si no que es van donar excuses que al meu parer fins i tot van ser contradictòries?

Creative Commons License + GNU FDL

dissabte, 12 de març del 2011

Els efectes del #terratrèmol de #Japó (#Japan #earthquake)

Durant el dia si seguíem les informacions sobre el terratrèmol que ha patit el Japó i el tsunami que la succeït, pensava en els efectes que el primer ha tingut. Desperfectes però, no catàstrofe. La catàstrofe, les víctimes mortals, vindria després, amb el tsunami. Ara bé, pensava que si un terratrèmol com aquest -o menor- el tinguéssim aquí, només el terratrèmol ja seria una gran catàstrofe, de ben segur.

Aquesta nit però, llegeixo amb preocupació que un parell de centrals nuclears japoneses s'han vist afectades pel terratrèmol, que haurien hagut fugues radioactives, i que en una d'elles almenys, el reactor s'estaria escalfant, cosa que podria tenir greus conseqüències. Tot i les grans mesures de seguretat per prevenir els efectes dels terratrèmols els danys han estat més dels esperats. Tant de bo tot quedi en un ensurt.




Creative Commons License + GNU FDL

#Serrat i #LaLiraAmpostina, com podeu col·laborar

Amposta: Esperant començar la cercavilaCom sabeu, divendres 17 de juny a Amposta podreu gaudir d'un concert únic. En podríem dir que serà la versió per a banda del Serrat Sinfónico, gràcies a la feina del mestre Adolf Ventas. Joan Manuel Serrat col·laborarà amb La Lira en aquest concert que se celebrarà per recaptar fons per al finançament de l'escola de música de la Societat.

Si teniu un negoci i voleu col·laborar, fins el proper 21 de març podeu fer aportacions de 50 euros. Si porteu a la botiga La Nota -Cinta-, del carrer Parlament, la targeta de visita del vostre comerç i els 50 euros, el vostre comerç apareixerà com col·laborador en els programes que s'editaran per a l'ocasió -Cinta us ho explicarà millor-.  Així que ja ho sabeu queda una setmana perquè ha de començar el procés d'edició del material. Animeu-vos!

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 8 de març del 2011

Llatins, el nou CD de #LaLiraAmpostina

Llatins, el nou CD de La Lira AmpostinaEl passat 25 de febrer vam presentar, al concert d'inici de la Setmana Cultural de La Lira Ampostina, el CD Llatins (vegeu imatge adjunta). Aquest CD, amb música llatina que els nostres pares gaudiren en la seva joventut, arranjada pel mestre Adolf Ventas, la vam gravar durant la Fira d'Amposta de l'any 2009. Ha queda francament bé i, com ajuda a l'entitat, us convido a comprar-ne un. Si utilitzeu l'iTunes ja he enviat els títols de les cançons a Gracenote perquè us el reconegui.

Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 3 de març del 2011

La zona blava d'#Amposta #política

Aquesta setmana al ple de l'Ajuntament d'Amposta, a banda de parlar-se de l'adjudicació de les obres de la urbanització Eucaliptus, es va rebutjar una moció del PSC per demanar que no es fes pagar a les zones blaves de les zones comercials afectades per les obres. La moció va ser rebutjada. Entre altres coses es va dir que això era un greuge comparatiu i que quan es van fer les obres del pont Penjat no es va aplicar la gratuïtat a l'Av. Alcalde Palau (dels 4 cantons cap al pont). No seré jo qui ho negui perquè potser oficialment això sigui així però, a la pràctica molta gent hi aparcava sense treure tíquet perquè sabia que no feien pagar. També fa poc, quan Amposta va sortir a la tele per les obres mal planificades del carrer Miquel Granell, es va dir que l'aparcament gratuït de la nova zona comercial l'havia posat l'empresa i no l'Ajuntament. Ara bé, i potser m'equivoqui, pensava que els terrenys del costat de la comissaria dels Mossos no pertanyien a la zona comercial i, malgrat això allí he vist senyals com aparcament alternatiu.

De fet, jo eliminaria les zones blaves, per ser un sistema recaptatori que no és conseqüent amb les polítiques que conviden i pretenen que tothom compri cotxes, al mateix temps que es demana més ús del transport públic o d'anar a peu. La rotació dels vehicles estacionats s'ha d'aconseguir d'alguna altra manera -imaginació al poder, si us plau-.

Creative Commons License + GNU FDL