dilluns, 31 d’octubre del 2011

La #Castanyada

Trencant ametlles abans de fer panelletsAquesta nit se celebra la Castanyada. Demà Tot Sants i dimecres dia de totes les ànimes. Costums de tota la vida són els panellets i les castanyes. La trencada d'ametlles, algun dit picat pel martell, per més tard fer la massa, les boles, ornamentar-les i al forn.

Es parla també cada any de la tradició de Halloween, importada tal com la coneixem, dels EUA, i cada any més de moda. Sembla, entre altres, un nou Carnestoltes en plena tardor. Però, del Halloween, les carbasses no són novetat a casa nostra, malgrat que generacions com la meva no n'haguem conegut la tradició.

El bloc Contando Cosicas de Aragón, de Bastian Lasierra, explica com als pobles d'Aragó una de les bromes de la nit de Tots Sants, era penjar carbasses amb els forats simulant ulls, nas i boca, amb una espelma dins, a les cantonades. A Catalunya Ràdio, al programa l'Oracle, Manuel Cuyàs recordava que ell de menut a casa havia fet això mateix amb les carbasses, donar-los aspecte de cara tenebrosa. Apuntaven a una possible tradició celta pel fet de compartir-la a casa nostra amb els EUA. Així que, com cada any, es pot dir que importem dels EUA tradicions que ja teníem però, que havíem oblidat, i que les deformem introduint elements que fomenten, bàsicament, el consumisme.

Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 27 d’octubre del 2011

Botó antipànic als centres sanitaris #salut #informàtica

Llegeixo que els centres de salut d'Andalusia tenen una aplicació coneguda pel nom genèric de botó antipànic, el qual permet que un professional, prement una combinació de dues tecles a l'ordinador, avisi d'una situació potencial de perill, pensant sobretot en agressions.

Aquí a l'Ebre tenim centres de Primària i llocs de l'HTVC on també hi ha una aplicació d'aquest tipus, 100% feta a casa, 100% amb programari lliure, i amb un equip reduït de persones.

Creative Commons License + GNU FDL

Apache, PHP i MySQL en Mac OS X Lion #FOSS #LAMP

Si voleu una guia ràpida per instal·lar MySQL i utilitzar Apache i PHP -que ja vénen instal·lats- amb un entorn Mac OS X 10.6 Lion, José Antonio Vilar té al bloc un parell d'apunts que us poden ser útils:


  1. Apache, MySQL y php en Mac OS X Lion (Parte 1)
  2. Apache, MySQL y php en Mac OS X Lion (Parte 2)


Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 20 d’octubre del 2011

#ETA anuncia la fi definitiva de l'activitat armada #agurETA #adeuETA

Després de l'espera avui ETA ha anunciat la fi definitiva de la seva activitat armada. Una grandíssima notícia en una setmana que començava amb la conferència al País Basc per parlar sobre el final del terrorisme, precedida per un excel·lent reportatge de Salvados a La Sexta. He escoltat Rajoy i m'ha sorprés el seu to. Comença un llarg camí però, un camí esperançador amb aquesta notícia.

Queden hores i dies per declaracions, per reaccions. Comença el camí de la pau. I per fi potser ens treurem el terrorisme com arma electoral d'ara endavant.

Creative Commons License + GNU FDL

diumenge, 16 d’octubre del 2011

Doble joc amb l'aigua #transvasaments

El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, que quan ve a l'Ebre parla en to no transvasista, va estar a Múrcia en la presentació d'un dels periodistes que més campanya a favor del transvasament de l'Ebre ha fet i fa, Manuel Buitrago (La Verdad), i ha fet declaracions que mostren que fa un doble joc, en funció d'on parla -com Zapatero-. Resulta que allí sí que parla de transvasaments. I en un territori on es demana dia sí, dia també, el transvasament de l'Ebre, és evident que Puxeu sabia que l'entendrien.

Zapatero va derogar el transvasament de l'Ebre però, com ha vingut denunciat la PDE, s'han anat posant sobre la taula projectes que poden acabar sent un transvasament de l'Ebre encobert, com el futur del canal Xerta-Sénia, un projecte que, com ha explicat sempre la PDE, tindrà un cost inassumible i acabarà servint per vendre l'aigua al País Valencià.

Creative Commons License + GNU FDL

Les pulseres de Barcelona'92 #LaLiraAmpostina

2011-10-15 22.09.46Dies de moviment de coses d'un lloc a l'altre. Coses que conserves, coses de les quals prescindeixes. Apareixen records. Records com aquest. Un parell de pulseres que ens van servir per anar identificats com participants de la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. La Lira va ser la banda que va gravar la música que es va escoltar a l'Estadi Olímpic quan músics d'arreu de Catalunya vam entrar-hi formant un cercle dins del qual Cristina Hoyos va representar una alegoria del flamenc a sobre d'un cavall, acompanyats també dels tambors del Baix Aragó.

Recordo els assajos i el dia de la inauguració. Primer pas pel Camp Nou per fer el primer pas pel control de seguretat. Barcelona plena de policies, quasi a cada cantonada. D'allí a l'Estadi Olímpic, en un camp annex, esperant sota el sol, aguantant la calor, dinant racions de pollastre del Kentuky Fried Chiken. La gent del Baix Aragó tocant el tambor contínuament -es nota que estan acostumats a pegar-li- i també ruixant-se amb les mànegues d'aigua per refrescar-se. Així unes hores fins que ens tocava entrar a l'Estadi -el dia de la inauguració, amb un muntatge de seguretat espectacular-. Pels altaveus anaven cridant els tambors del Baix Aragó. Allí vaig conèixer els diferents pobles que tenen per tradició la tamborada de Divendres Sant. Calanda, Híjar, la Puebla de Híjar,... Un cop dins seguir les marques del terra sense que es notés, tocar sobre la nostra gravació, escoltar Alfredo Kraus,...

Molts de records d'una gran fita per a La Lira en una data històrica per a Catalunya.

Per casualitat he trobat un apunt que mostra el guió de la cerimònia, escrit per Margarita Rivière, per si teniu ganes de repassar la cerimònia, si la teniu gravada o la veieu a la xarxa.

Creative Commons License + GNU FDL

Indignar-se #15O

Fa uns anys la gent demanava crèdits i les entitats els donaven com xurros. Més d'un avisava que la cosa no acabaria bé, es parlava d'una bombolla que acabaria petant. Alguns se'n fotien, entre ells polítics, entre ells gent que governava i promovia el model d'economia basada en el sector de la construcció. Recordem com es construïa a Múrcia i País Valencià però, també a Catalunya i en altres llocs d'Espanya. Sigui com sigui, la gent demanava hipoteques i les anava pagant. La gent treballava i destinava part del seu sou a pagar.

Però, als EUA alguns van passar-se de llestos i van donar hipoteques a gent que potser no les podria pagar, amb condicions molt dolentes. Es va formar una bombolla que va petar i que es va acabar contagiant a Europa, a Espanya en concret. I aquest pet ha anat evolucionant, amb caiguda de les vendes de vivendes, amb pèrdua de llocs de treball, amb dificultats financeres, etc. La gent que ha anat complint amb la feina i amb els pagaments dels seus deutes, per causes externes s'han trobat sense feina i sense poder pagar els seus crèdits, i l'economia dels països europeus ha patit una sotragada. Irlanda, Grècia, Portugal en rescat. Espanya i Itàlia en el punt de mira.

És a dir, perquè uns van fer un mal negoci a l'altra banda de l'Atlàntic, perquè uns especulant l'han cagat, s'ha desencadenat una crisi que acabem pagant entre tots, que acaba pagant la gent que no en té cap culpa. I la classe política, en comptes d'actuar i protegir els seus ciutadans, a qui es deuen, acaben actuant a remolc dels mercats.

Això és o no és per indignar-se?

Nota: he simplificat molt les causes de la crisi però, veugeu-ho des del punt de vista d'algú "del carrer" que més o menys entén què ha passat.

Creative Commons License + GNU FDL

dimecres, 12 d’octubre del 2011

Pilar 2011 a Amposta

Amposta: jota aragonesa Pilar 2011La rondalla d'Escucha ha estat l'encarregada aquest any d'acompanyar l'Agrupació Aragonesa d'Amposta en la celebració del dia de la Verge del Pilar. Teniu unes imatges a l'àlbum Amposta 2011 de Flickr.

Creative Commons License + GNU FDL

Dia de la Verge del Pilar #ElPilar

SaragossaAvui els aragonesos i aragoneses celebren el dia dedicat a la Verge del Pilar. Patrona d'Aragó, la Verge és objecte de veneració i de peregrinació de gent d'arreu del món. Avui la plaça del Pilar s'omplirà de gom a gom per fer la gran ofrena de flors a la Verge, s'omplirà de jota aragonesa.

A Amposta també se celebra. L'Agrupació Aragonesa d'Amposta ja fa moltíssims anys que celebra aquesta data. I és que a Amposta hi ha, com en moltes poblacions del nostre territori, molts aragonesos. Mon pare un. I la terra crida. Jo, que sóc mig manyo, sento la festivitat també de forma especial.

Deixant de banda les altres connotacions del 12 d'octubre, que tingueu un bon dia del Pilar.

Us deixo unes fotos del viatge que vam fer fa un parell de setmanes a Saragossa. Un cap de setmana curt però, intens.

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 11 d’octubre del 2011

30 anys de VeranoAzul #VeranoAzul

La sèrie de TVE Verano Azul es va estrenar fa 30 anys. Recordo les tardes d'estiu mirant les històries d'una colla de crios, que no pretenien crear modes si no reflectir la realitat de les famílies de l'època -això sí, les que anaven de vacances a l'estiu-, amb els problemes de l'edat, amb la curiositat dels crios, amb les primeres experiències amoroses, amb el bon humor, i com no, amb la tristesa. Encara ara m'agrada veure-la, barreja de nostàlgia i d'interès per una sèrie irrepetible. Amb motiu de l'aniversari TVE dedica un espai dins del seu web on es poden veure tots els capítols en línia, veure entrevistes, els camins que han seguit els protagonistes, etc.

Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 6 d’octubre del 2011

Mor Steve Jobs #Apple #SteveJobs

Pàgina inicial d'Apple recordant Jobs
Google homenatja avui a la seva pàgina principal Steve Jobs, fins el mes d'agost CEO d'Apple. És inevitable no parlar-ne. Jobs, juntament amb Bill Gates, són dues figures destacades de la indústria informàtica mundial. D'acord o no amb la seva filosofia la realitat és aquesta. Es destaca de Jobs haver fet reeixir Apple i dur-la on és ara, una empresa de referència, icona de productes innovadors i ben dissenyats. Es destaca de Jobs tota una trajectòria d'empreneduria que no comença amb els iPod, iPhone i iPad si no que passa per la fundació de la pròpia Apple, passant per NeXT i més tard per Pixar, per retornar i revolucionar la marca de la maçana.

Descansi en pau.

Creative Commons License + GNU FDL