dimecres, 28 de novembre del 2012

Xarxes socials i #hoax els comportaments a la xarxa no canvien

Fa poc per Facebook va córrer un text adjudicat a Júlia Otero on s'esplaiava explicant la història de Catalunya i d'Espanya per als cavernaris de Madrid, des de l'òptica d'una gallega que també se sent catalana. Un text contundent i amb arguments interessants però, quina autoria no era de la coneguda periodista. M'estranyava veure un text tan contundent venint de qui venia, treballant on treballa. Ella mateixa va desmentir que en fos l'autora. Però, molta gent a qui va arribar no va plantejar-se cap dubte i va difondre el text i felicitar Júlia Otero per haver parlat tan clar.

Ahir un contacte de Facebook compartia una fotografia en la qual s'identificava el diputat de Ciutadans, Jordi Cañas, amb una persona que apareixia en una foto vestit de legionari i amb la bandera franquista. Vaig fer una cosa senzilla. Cercar a la xarxa. I de seguida vaig trobar referències al legionari franquista, doble de Jordi Cañas. Com em temia, era fals que fossin la mateixa persona. En canvi, altres han optat per fer córrer la imatge, donar per bo que són la mateixa persona i aprofitar per titllar Cañas de feixista, de fatxa, simplement per pensar diferent.

Avui però, tot i que ja fa temps que ho observo, una persona publica a Facebook un text que corre per la xarxa social prohibint-los l'ús de les seves dades i continguts publicats, amb referències a legislació que penalitza la distribució d'aquest tipus de dades. Una cerca ràpida i la sospita que és una cadena es confirma. De fet, llegint les condicions de privacitat del servei podem saber què fa Facebook amb les nostres dades. Per cert, Facebook compleix el marc legal del Safe Harbour quant a la protecció de dades personals, amb la qual cosa, tot i no ser una empresa de la UE compleix la legislació europea.

Abans de la proliferació de les xarxes socials les cadenes o hoax es propagaven pels fòrums, per correu electrònic. I molta gent picava. Ara això, que continua, s'ha traslladat a les xarxes socials. Algú veu un rumor i se'l creu, i el comparteix al seu mur. Les seves amistats s'ho creuen per venir de qui ve, o simplement perquè volen creure-s'ho, i ho comparteixen, fent llarga la cadena. Hoax Slayer té documentats molts casos de cadenes que circulen pel servei de xarxes socials Facebook, un lloc recomanable abans de compartir cap rumor. Recordeu un rumor que deia que si feies clic sobre "M'agrada" en una imatge d'un xiquet amb un tumor a la cara Facebook donaria un dollar? Mentida. D'aquests rumors n'hi ha varis. O el rumor que deia que Facebook començaria a cobrar pel servei l'estiu de 2012? Mentida. O les invitacions que t'asseguren que si les acceptes podràs veure qui visita el teu perfil? Mentida que a més sovint és una aplicació, ubicada en un servidor desconegut i que no sabem què fa un cop se li dóna accés a les nostres dades. En castellà també n'hi ha de documentades de cadenes, com ho fa el bloc xaccell.

Consells, com quan les cadenes eren per correu electrònic? Cerqueu a la xarxa un tros de text combinant-hi la paraula hoax, pregunteu a amistats que puguin orientar-vos, desconfieu si no ho veieu clar. No sempre però, alguns cops les cadenes poden provocar-vos maldecaps.

Creative Commons License + GNU FDL

diumenge, 25 de novembre del 2012

Diumenge de #SantaCecilia2012 a #LaLiraAmpostina

Avui hem celebrat el darrer dia de Santa Cecília. Cercavila, missa i dinar de germanor. A La Lira som agraïts i, malgrat no haver aconseguit tirar endavant el projecte Amposta de Banda a Banda a Verkami, hem fet un reconeixement a un dels mecenes que van decidir ajudar-nos passant per casa seva a saludar-lo amb música. Després, dinar a càrrec dels membres de la Junta de la Societat. Un dinar fantàstic gràcies al gran esforç d'aquesta Junta, que m'atreviria a dir que és la millor que ha tingut La Lira. Gent treballadora, compromesa i amb ment oberta.

Creative Commons License + GNU FDL

dissabte, 24 de novembre del 2012

#SantaCecilia2012 a #LaLiraAmpostina

Record per haver complit 25 de músic #LaLiraAmpostinaAcabem de celebrar el concert de Santa Cecília 2012. Cares d'alegria, de felicitat, després de l'esforç de la nit, de l'esforç dels darrers mesos, de les darreres setmanes. Tanquem un nou any de feina, de molta feina, amb la fita destacada del musical del Fantasma de l'Òpera. Santa Cecília és el moment de mirar enrere i sentir-se orgullós de la trajectòria de La Lira al llarg de l'any.

El concert ha estat variat, per a tots els públics diríem, amb una primera part d'obres conegudes de compositors de l'Europa de l'Est del segle XIX. Plat fort, les danses guerreres del Príncep Igor. La segons, obres basades en la música dels EUA del segle XX. Raül Tigel ha superat amb nota la interpretació amb la trompeta de l'"Homenatge a Harry James". Temes de Frank Sinatra amb el lluïment dels solistes de la banda, i l'obra "Godzilla eats Las Vegas", amb música, crits, teatre,... espectacle.

Personalment he d'agrair que avui La Lira m'hagi felicitat pels més de 25 anys que fa que vaig sortir a la banda, junt amb un bon grapat de músics, entre ells mon germà. Són detalls que no s'obliden. Moltes gràcies!

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 20 de novembre del 2012

#informàtica #solucions Problema Toshiba TouchPad Synaptics

Per si us hi trobeu.

Avui mon nebot m'ha portat el seu portàtil de l'institut perquè li havia deixat de funcionar el teclat i el ratolí -bé, el touchpad-. És un netbook Toshiba. El touchpad, tal com consta a la informació del dispositiu, un Synaptics PS/2 Touchpad. Podria semblar que s'ha trencat o que hi ha un problema amb el controlador, si es fa cas de la informació de Windows. Però, des del menú d'inici del sistema no es podia seleccionar si iniciar amb Windows o amb LinKat. Per tant, el problema semblava més aviat del maquinari, no del controlador del dispositiu a Windows.

Cercant podeu trobar solucions vàries, entre elles reinstal·lar el controlador però, en aquest cas no tenia gaire lògica. He vist en un fòrum que una persona havia solucionat el problema traient la bateria del portàtil. I ha funcionat. El dispositiu tindria un estat inconsistent que es mantenia per no mancar-li l'alimentació de la bateria, i en treure-la aquest estat inconsistent ha desaparegut. Sortosament, ha estat fàcil.

Creative Commons License + GNU FDL

diumenge, 18 de novembre del 2012

#bash Copiar fitxers en carpetes en funció de la data de creació d'aquests

Imagineu que teniu un directori on rebeu fitxers, i els heu d'organitzar movent cada fitxer en una carpeta associada amb la seva data de creació, i això des de la línia de comandes. En sistemes tipus Unix la data de creació no la teniu però, sí la data de modificació, la qual coincideix amb la de creació si sabeu amb seguretat que el fitxer no s'ha modificat.

El següent codi copia tots els fitxers del directori actual creats el dia 8 de novembre en una carpeta 2011_11_08.

for i in `find . -type f -newermt 2012-11-08 ! -newermt 2012-11-09`; do mv $i 2012_11_08;done


Per automatitzar l'operació per a tots els dies del mes només caldria afegir una iteració externa per a cada dia del mes.

He trobat la pista a Stackoverflow.


Creative Commons License + GNU FDL

dimecres, 14 de novembre del 2012

#14N #vagageneral i càrregues policials

He llegit a Vilaweb que a Tarragona un menor d'edat ha estat ferit durant les càrregues dels mossos d'esquadra. Hi han publicat un video també, on es veu un mosso perseguint amb la porra les tres persones, que suposo que eren el noi i sons pares, i un cop a terra el noi amb el trau al cap, sembla que ha rebut encara un altre cop de porra. Una noia que hi havia prop, sense anar amb la cara tapada, recriminant l'acció, també ha rebut un cop de porra d'un mosso i després d'un altre.

Per molt que hi hagi una càrrega policial em sembla que actuar així no és acceptable. L'encegament no és justificat. Aquests policies se suposa que estan patint el mateix que la resta de societat i en canvi, actuen com si no fos així, al servei del poder, a garrotades de forma indiscriminada. Diran que tot això són falsedats però, el video és molt il·lustratiu. Diria que el conseller Puig hauria de dimitir però, com que està en funcions no val la pena. Només espero que no repeteixi.


 
Creative Commons License + GNU FDL

dissabte, 10 de novembre del 2012

#eleccions2012 Programes electorals

Aquí teniu una llista dels programes electorals dels partits amb representació parlamentària que es presenten a les eleccions, i per ordre alfabètic.



Creative Commons License + GNU FDL