divendres, 29 de juliol del 2011

La fam a la Banya d'Àfrica #CuernoDeAfrica

L'Alba Padró, al magnífic bloc Som la llet, publica un apunt sobre la situació de la Banya d'Àfrica. L'apunt explica la situació, proporciona enllaços per col·laborar amb les diferents organitzacions que s'encarreguen de fer-hi arribar menjar, aigua i altres elements essencials. Però, també deixa un missatge ben clar "Mireu, llegiu i penseu però cada minut que passa és massa tard per una criatura". Això passa cada dia al Tercer Món però, la situació actual és, per nombrosa, colpidora. Cordes per pressionar l'estòmac i evitar la sensació de fam, mares que abandonen nadons per poder alimentar els seus altres fills,... tragèdia aliena que trenca el cor.

Repeteixo aquí els enllaços amb les organitzacions que estan treballant per lluitar contra la fam a la zona:



Creative Commons License + GNU FDL

dimecres, 27 de juliol del 2011

Les velletes d'abans #Amposta #història

AvantpassadesRecordo a casa que ma iaia sempre vestia de fosc. De fet les meves dues iaies sempre les vaig veure de dol o de mig dol, que és com se'n diu. Quan era menut era normal veure les dones grans, les velletes, vestides de fosc, amb la toca negra sobre sobre la brusa i el mocador al cap alguns cops. Com en els pobles menuts. Ara, ni al poble de mon pare en veig. El canvi generacional es nota.

La Cançó de Matinada de Serrat que diu que les velletes, que pansidetes, cap a l'església van caminant, per a les noves generacions no es pot il·lustrar mentalment amb aquelles imatges de la nostra infantesa. O almenys no els resulta una imatge tan familiar.

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 26 de juliol del 2011

Servei de comunicació d'#incidències a la via pública #Amposta

Avui vull comentar un aspecte de la Ciutat Digital d'Amposta que sempre he cregut que hauria estat bo implantar-ho. A Tortosa -si s'ha de comparar amb el veí es compara- es va implantar fa uns anys un sistema d'incidències a la via pública mitjançant el qual qualsevol persona entra el web d'aquest sistema i pot comunicar qualsevol incidència -una vorera trencada, un fanal que no funciona, brossa deixada en mal lloc,...-, el lloc on s'ha detectat -amb la possibilitat de fer-ho sobre un mapa-, i rebre informació sobre l'estat de la mateixa per correu electrònic. A Amposta això seria també molt útil d'implantar però, mai no s'ha fet el pas. Avui hem trobo amb una notícia sobre un servei anomenat Repara Ciutat, el qual permet comunicar incidències a la via pública de diferents ciutats, des de l'ordinador o des d'un dispositiu mòbil (Android, iPhone, BlackBerry, WindowsPhone), enviant opcionalment imatges relacionades amb la incidència. El servei s'ofereix a les administracions públiques i, segons s'explica, si aquestes ja tenen eines d'aquest estil, s'integra amb aquestes per contribuir a la gestió de les incidències. En el cas d'Amposta, l'Ajuntament no és client del servei però, segons expliquen quan crees una incidència, intentaran posar-s'hi en contacte per informar-ne.

Creative Commons License + GNU FDL

diumenge, 24 de juliol del 2011

La #merda del parc infantil

Amposta: Parc infantil Prolongació Av. CatalunyaAquesta imatge del parc infantil de la prolongació de l'Av. Catalunya torna a recordar el mal manteniment que es fa d'algunes zones de jocs i de l'incivisme de les persones. El parc és a tocar d'uns contenidors, com ja he explicat alguns cops, cosa que fa que mentre els crios juguen oloren la pudor que desprenen. A més, la brossa deixada fora dels contenidors -que n'hi ha- de vegades arriba a l'interior del parc.

A més, podem trobar-hi brossa de diversos tipus. A la imatge, algú va buidar el cendre del seu cotxe i totes les burilles són al terra. A la font que hi ha al terra també va buidar algú el seu cendrer. Si mires els reflexos del sol, pots endevinar algun trosset de vidre. I a més, algun brut o bruta deixa que el gos entri a la zona de jocs i s'hi cagui, sense netejar la merda. I no seria el primer dia que hi ha gent fumant dins, quan se sap perfectament que no és permès.

A veure si algun dia es dignen a fer alguna cosa, com conscienciar la gent i si cal, sancionar, perquè sense sancions, sense rascar-se la butxaca, la gent no fa cas. I "oco", com diem per aquí baix.

Creative Commons License + GNU FDL

dissabte, 16 de juliol del 2011

#Fortanete en la repartició de l'herència de Jaume I

El llibre "Los cincos libros primeros de la primera parte de los anales de la Corona de Aragón", de Gerónimo Curita, cronista del regne, amb data de 1610, fa referència a fortanete amb el nom de Fortaner, en el llibre tercer. Allí apareix Fortanete quan s'exposa l'herència dels regnes entre els fills que Jaume I va tenir amb la reina Violant. Apareixen noms com Albentosa, Mora (de Rubielos), Alcalá (de la Selva), Linares (de Mora), Fortanete, les posades d'Atorella i de Cantavieja, Castellote, Alcañiz, Morella, Vall-de-roures i Horta.

Malauradament no em dedico a la història i troballes com aquesta em semblen fascinants, tot i que probablement per a qui pertany a l'àmbit de coneixement de la història li semblen beceroles. Una gran troballa, sense dubte, que ajuda a recordar els origens.
 
Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 14 de juliol del 2011

#Fortanete La carretera

FortaneteContinuant amb la comparació d'imatges de Fortanete, aquesta és una imatge de la carretera de Teruel que creua al poble. Al web d'Ontejas es pot veure una imatge de finals dels anys 50 o principis dels 60, on la carretera apareix sense asfaltar, tot i que les cases d'aleshores a ara no han canviat gaire. És l'encant dels pobles del maestrat aragonès.

Quan era menut una de les coses que em cridava l'atenció eren els carrers on en comptes de l'asfalt hi havia un empedrat molt ben fet. Avui dia aquest empedrat típic del poble ha desaparegut pràcticament, excepte en finals de carrers que no s'han cimentat o quitranat. Com deia, s'ha canviat l'empedrat per ciment o quitrà, igual que en alguns llocs s'han canviat les escales resistents d'abans per escales com les que es fan en poblacions més grans, segurament més cares i menys resistents al pas dels anys.

Creative Commons License + GNU FDL

#Fortanete La fàbrica d'Herrero

FortaneteIgual que amb imatges ampostines m'agrada retrobar el passat comparant imatges antigues i actuals de Fortanete. Aquí el que queda de la fàbrica d'Herrero, des de fa molts anys traslladada a Vilafranca del Cid. L'associació cultural Ontejas en un recull fotogràfic en blanc i negre que han publicat al seu web mostra un parell d'imatges de com era aquesta fàbrica als anys 30. En una d'elles, presa en el mateix sentit que aquesta que acompanya el text -no des de la mateixa distància- es pot apreciar la diferència entre aleshores i ara, amb l'edifici annex de l'esquerra que originalment no hi era, i la nau que existia i que a la imatge només s'aprecia pel que queda a la façana. Avui dia, si passeu per Vilafranca podreu veure els pins amuntegats, tal com es veu a la foto de 1932.

Creative Commons License + GNU FDL

dimecres, 13 de juliol del 2011

#Fortanete 2011

Fortanete: panoràmica des de l'antiga fàbrica d'HerreroAquest cap de setmana hem estat a Fortanete, el poble de mon pare, per les festes de Sant Cristòfol, com sempre que podem. La tranquil·litat, el clima, la història que és present en la majoria de cases del poble, el paisatge, són coses que m'encisen. He posat unes quantes fotos a Flickr, per si les voleu veure: [Fortanete 2011].

Creative Commons License + GNU FDL

La Revista #Amposta

Avui, després de gairebé un mes, he vist mitjançant el meu agregador de notícies que s'actualitzava la Revista Amposta, amb una notícia sobre l'ampliació de la urbanització Eucaliptus. Entre el 16 de juny i avui sembla que a la ciutat no ha passat res. No ha vingut Serrat, per exemple, per a l'edició digital -sí a l'edició en paper-. Si repassem la resta d'apartats del web de la publicació, el grau d'actualització és baix, amb articles del 2010 en algunes seccions.

Seguint la línia del projecte Ciutat Digital, el web de la Revista Amposta evidencia manca de dinamització, manca de lideratge d'un projecte de comunicació municipal a la xarxa, manca de voluntat de mantenir i millorar una línia de treball que dugui Amposta a liderar les TIC de les administracions públiques ebrenques.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 8 de juliol del 2011

Redisseny de #Blogger

Si utilitzeu Blogger en esborrany (Blogger In Draft), des d'avui podreu veure que la interfície ha estat redissenyada després d'un bon grapat d'anys amb la mateixa. El tauler, on es mostra la llista de blocs de l'usuari, no ha canviat gaire però, en entrar dins de les diferents opcions els canvis són més notables, redistribuint els diferents elements dels formularis per la pàgina.

Si no utilitzeu Blogger en esborrany sapigueu que no heu de fer res més que anar a la URL que he posat abans, utilitzant el mateix usuari que per a Blogger, i que podeu configurar Blogger perquè sempre que hi entreu s'utilitzi per defecte la versión en esborrany. Fa temps que ho tinc així i no he fet mai el pas invers perquè, tot i ser un servei en esborrany, funciona molt bé.

Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 7 de juliol del 2011

El #mercat al carrer a #Amposta

2011-07-05 13.01.00Ahir, com cada dimarts, va ser dia de mercat al carrer a Amposta. I com cada dia de mercat, es pot veure com en alguns carrers del Grau (a la imatge el carrer Migdia) queden tapats pels vehicles dels paradistes. Com es veu a la imatge, es posen ocupant tot l'ample del carrer, deixant només espai entre mig de les furgonetes, i no queda espai a la vorera. Els veïns entren de cara i surten amb marxa enrere però, els paradistes de la imatge entren al carrer en sentit contrari al permès i, com vaig poder comprovar, quan acaba la jornada surten en sentit contrari fins el carrer del Grau.

Un cop el mercat s'ha acabat, a més, queda la brossa que s'ha escampat pels carrers adjacents i que no és detectada pels equips de neteja que, principalment netegen els carrers on hi havia parades. Per això més d'un cop mons pares s'han trobat una caguerada humana prop de casa i s'hi ha estat dies.

Em pregunto si algú pensa fer alguna cosa algun dia.

Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 4 de juliol del 2011

Jocs infantils, neteja i contenidors #Amposta

2011-07-04 19.33.39Avui estava amb ma filla a la zona de jocs infantils de la prolongació de l'Av. Catalunya i he pogut observar com la zona té un manteniment millorable. El terra, a més de la sorra, sense cap lloc amb cautxú com en altres zones de la ciutat, té restes de burilles -dins de la caseta on juguen els crios, per exemple-, papers, fins i tot es veu brillar algun tros de vidre. Però, a més hi ha els contenidors de la brossa al costat. De vegades, com que hi ha algú que sempre que pot deixa coses fora dels contenidors, algun crio n'agafa i se les emporta dins de la zona de jocs. Altres, com avui, estàs al gronxador i et ve la flaire del contenidor de brossa que hi ha just al darrere. Una zona de jocs que s'hauria de replantejar, penso.

Creative Commons License + GNU FDL