diumenge, 5 de març del 2006

PP o PSOE

En una conversa amb amics va sortir l'altre dia el tema polític. Tenim un problema. El PP, amb la seva estratègia de crispació, està aconseguint fidelitat dels seus 10 milions d'electors. És a dir, que el PP té una massa de 10 milions de persones amb absència total d'esperit crític i de reflexió, assumint com veritat tot l'argumentari popular -o populista-. No sé si realment és així però, si aquesta fidelitat es demostra ho hauré de creure.

El mateix passa amb altres partits, com PSOE i CiU, grans partits que tenen una massa incondicional de votants, malgrat fallar repetidament a les seves promeses. CiU ens ha enganyat als catalans amb l'Estatut. La mateixa força que va posar dificultats a l'acord al Parlament per fer un Estatut ambiciós, va perdre l'ambició en un matí a Madrid. N'hem estat testimonis, només cal fer memòria. El PSOE ha fet moltes promeses, almenys ho ha fet el president del govern, Rodríguez Zapatero. I aquestes promeses després, i malgrat les hemeroteques, han estat modificades, puntualitzades, ... trencades. És l'exemple de l'Estatut o del Castell de Montjuïc. Deixant de banda l'opinió sobre les promeses, estarem d'acord que quan es fan, davant de tanta gent, és perquè es volen complir.

Tenim un problema. A Catalunya potser CiU i PSC poden ser castigats per com ha anat la legislatura, tot i que ho dubto, per la fidelitat de gran part del seu electorat, i per l'efecte que tindrà la publicitat d'ambdós partits sobre la bondat de la seva acció política entre els votants. Potser Ciutadans de Catalunya esgarraparà vots però, és una cosa poc clara ara. En canvi, a Espanya tenim l'inconvenient que si no guanyen els socialistes, o si no poden formar govern, guanyarà o governarà el PP. I almenys ara, amb la cúpula popular actual, és preferible que això no passi. Els crispadors, els que volen governar com sigui, no han de tenir el gust de guanyar. Per tant, si el raonament és que cal evitar el PP al govern d'Espanya, hauria d'haver un vot massiu cap al PSOE, en perjudici d'IU i altres partits, si no hi ha una gran coalició d'esquerres. Encara que això fomentaria la reminiscència del Frente Popular per part de les dretes.