dimarts, 5 de gener del 2010

Tindrem vegueria?

Voldria aquí introduir alguns punts quant a la llei de vegueries i la futura vegueria de l'Ebre en concret. És un dels temes polèmics d'aquest inici d'any i d'aquest final de legislatura, polèmica que a més de l'Ebre sembla que s'ha estès arreu del territori català.





Les delegacions territorials de CiU

En plena revolta contra el transvasament CiU es va crear la delegació del govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. El delegat del govern actual ha destacat el model de reconeixement territorial de ciutats com Amposta per evitar conflictes relacionats amb la capitalitat, de la qual cosa s'enorgulleixen a CiU. No oblidem que la delegació de l'Ebre va establir, ja en temps de CiU, la capital a Tortosa, en aquells moments governada per Joan Sabaté.

Amposta capital

El mateix any que es va desplegar la delegació del govern a l'Ebre, per Festes Majors CiU d'Amposta repartia samarretes amb el lema Amposta Capital perquè la gent les lluís el primer dia de festes. Un recurs clar per posar sobre la taula un altre tema i evitar el monotema del transvasament. Així tot, CiU mai no va parlar clar sobre les intencions del lema, perquè en diferents declaracions eren prou ambigus i semblava més aviat que parlaven de capitalitat com reconeixement de la importància d'Amposta i no de títol com tal. Potser és perquè estaven al govern de la Generalitat i no pretenien posar en problemes el seu partit a Barcelona, igual que van fer amb el transvasament?


La transició cap a la llei de vegueries

Partint del desplegament de la delegació a l'Ebre el tripartit ha continuat el camí cap a la vegueria, amb el silenci del govern ampostí. En aquests anys s'ha construït el Palau Abària, seu de la delegació del govern, s'ha projectat i s'està a punt de construir l'edifici de les delegacions. I el govern ampostí no ha piulat gaire... fins ara. S'ha posat el punt de partida per al campus universitari de les Terres de l'Ebre a Tortosa, com evolució de l'escola universitària Dr. Manyà, i des d'Amposta tampoc no s'han vist postures enèrgiques reclamant un campus, ni que fos compartit.

Capitalitat en xarxa
El govern ampostí ha descobert la sopa d'all i ara parla de la capitalitat en xarxa, quan això ja ho va posar en pràctica el govern de Jordi Pujol, repartint els serveis pel territori i no concentrant-los en una sola ciutat. El tripartit no ha fet més que continuar-ho. Suposo que no renegaran ara de l'impecable desplegament territorial del que presumeix CiU?

Amposta-Tortosa vs Reus-Tarragona
Des de Reus s'està reclamant la co-capitalitat de la futura vegueria del Camp de Tarragona, o de Tarragona com volen els de la capital provincial. Igual poden utilitzar-se arguments favorables com arguments contraris. Si, com l'alcalde d'Amposta diu, s'ha d'apostar per l'eix litoral, hauria d'estar d'acord amb Tarragona de ser l'única capital? Ah, però, aleshores no es podrien cercar complicitats amb Reus... Aquí voldria apuntar que, l'alcalde de Tarragona s'equivoca volent apropiar-se de part del nom de l'aeroport de Reus, no ajudant gens a solucionar una possible confrontació entre ciutats veïnes. Cadascú té les infraestructures que té, i tenen el nom que tenen, igual que no s'entén que en el seu moment l'estació de l'Aldea-Amposta passés a ser l'Aldea-Amposta-Tortosa.

Any d'eleccions
Aquest 2010 hi ha eleccions. El posicionament del govern català, dels partits, dels alcaldes, no pot oblidar-se que també està condicionat als comicis que vénen. Jo no entenc ben bé per què des d'Amposta estem creant aquesta polèmica ara, perquè no ha estat una reclamació insistent durant els anys, si és que realment es creia en aquesta aposta per la co-capitalitat, o per la capitalitat única. El problema en un any d'eleccions és que fa pinta que les vegueries poden quedar, un altre cop, per a la propera legislatura. Potser és el que volen tots els polemistes, juntament amb les reticències de les províncies que es trenquen a ser dividides. Val a dir que fins que no hi hagi una eliminació real de les províncies tindrem una mala solució per a la divisió territorial catalana.

Un ampostí ha de voler la capitalitat?
Deixeu-me dubtar-ho. Un ampostí -igual que qualsevol ciutadà- ha de voler, segons el meu punt de vista, que els serveis que necessita per part de l'administració siguin propers i que no calgui anar a Tortosa per fer qualsevol tràmit. En el cas de la Generalitat això més o menys és així. No és així en el cas de l'administració de l'Estat -tramitació de DNI i passaport, tràmits a Hisenda o la Seguretat Social,...-. Però, no crec que això ho solucioni ni la vegueria ni l'elecció de la seva capital. Voldrà Madrid duplicar seus o moure les existents? Ho dubto. Tampoc hem de voler treure de Tortosa allò que tenen, per exercir Amposta de capital acaparadora. Podem demanar tenir universitat -si no hem perdut el tren ja-, o un conservatori -com reconeixement a la tradició musical-. I no ha de ser condició necessària ser capital per demanar-ho. Ens agradaria un hospital d'aguts? Segur però, és possible tenir-lo? Seria lògic haver demanat que el nou hospital no estigués dins de Tortosa però, s'ha demanat?

Tenir indústria ja és un tema a banda, condicionat per altres factors, entre els quals les decisions empresarials.

Tenim moltes coses que podem demanar i que hem d'exigir que no sigui condició ser capital per tenir-les. Crec que és important la voluntat política per demanar i aconseguir coses. Ens emmirallem en Palau quan ens convé però, després no es veuen polítics com els d'aleshores, que lluitaven per aconseguir, com fos, allò que més necessitava la seva ciutat. No és que avui dia no facin res els governants però, en el cas d'Amposta, sembla com un factor decisiu ser capital i això no hauria de ser així. La política era l'art del possible, no?

La falàcia
És típic en aquestes polèmiques caure en argumentacions fàcils però, fal·laces, com la d'acusar qui no creu que s'hagi d'alimentar la polèmica sobre la capitalitat de ser pro-tortosí. És difícil de convèncer qui utilitza aquests raonaments que està manipulant les coses però, passa i també cal dir-ho. Voler el millor per a la teva ciutat no implica de cap manera voler la capitalitat. I si algú pensa el contrari hauria de justificar-ho.

TV3
L'altre dia ens vam quedar parats mirant TV3 i veient que parlaven de les polèmiques territorials en el tema de les vegueries i que, anaven enumerant els diferents casos i el tema ebrenc no arribava. Ni arribava ni arribà. No es va presentar la demanda de capitalitat des d'Amposta com un conflicte més. Algú de TV3 hauria d'explicar què passa, quan és un dels casos destacables.

Conclusions
No crec que acabem veient de forma oficial dues capitals a l'Ebre. De fet, si volem ser demòcrates, hauríem de pensar a fer una consulta popular a totes les comarques de l'Ebre per veure quina ha de ser la capital. Potser seria la solució a tanta polèmica gratuïta. El problema que veig és que, com deia abans, tenim eleccions al Parlament aquest any, i juntament amb la resta de conflictes de la llei de vegueries, no ens hauria d'estranyar que aquest any tampoc tinguem divisió territorial. El temps dirà.

Creative Commons License + GNU FDL

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Els socialistes ampostins (segur?) cada dia aneu mes avall. Feu plorar vaiga. Aneu dient coses així, que no us votará ni la vostra mare. A tots els pobles en disputa per la capitalitat s'aproven mocions unitàries en favor de la capitalitat menos aquí. Els tortosins no us deixen segur. Però per a defensar l'aigua el 2008 llavors si que vau votar a favor, no? Sou uns subordinats als tortosins, no mos vulgues fer lo contrari ara, un ampostí no vota en contra del seu poble. El de l'eix litoral es refereix a l'eix litoral de l'Ametlla a Alcanar, no al de tota la província, però se veu que a Tortosa no us expliquen bé això. Esteu condemnats a l'oposició eterna a Amposta, per estar a favor dels tortosins. A Tortosa ningú dubta de la seva capitalitat, per a que?, si la faena bruta ja els ho feu vatros!!!!
Com que veig que no von antereu, ja us ho diré jo, aquí la gent us té cada dia mes fàstic, n'esta farta de vatros, sou una oposició penosa, i damunt pro-tortosa.
Potser a vatros vos agradar anar allà a fer lo pelota, però als ampostins de veritat no. Ah, i jo nomès soc un ampostí normal i anònim (no com vatros), no sóc de cap partit ni m'han pagat per a dir això.

Anònim ha dit...

Sóc l'autor del comentari anterior. Si vols discutir o justificar perquè sou mals ampostins, jo no tinc cap problema, no em titllis de manipular les coses. N'estic segur que tinc molt més arguments que vatros, encara que us pensesséu superiors als atres per no defensar la capital.
El teu "jefe" Iceta va dir, que un regidor que posava davant els interessos de partits abans que el del seu municipi, malament per aquell municipi. Pos mira, aneu-vos a presentar a n'ell i li expliqueu tot això...

Unknown ha dit...

En primer lloc, seria interessant que quan es debaten coses cadascú sàpiga amb qui parla. És molt fàcil dir coses i coses i presentar-se com anònim. Potser un altre dia ens trobem pel carrer i em saludaràs com si fóssim col·legues, qui sap.

Quant a tot el que dius, per sort o per desgràcia no tinc res a veure amb els socialistes i intento formar-me la meva opinió. Potser és que altres estan acostumats a seguir directrius i argumentaris per tal de decidir cap a quin costat es decanten.

Continuo pensant que els arguments sobre la capitalitat giren al voltant dels interessos electorals -2010 o fins i tot 2011-, i que també tenen al darrere una petició de voler una part del pastís, és a dir, poder ser un dels dos llocs centralitzadors, amb la qual cosa, si altres s'han de queixar del caciquisme tortosí no seria Amposta, perquè en participaria.

Sobta que mai no parleu, ni de si cal preguntar tota la societat ebrenca, ni compareu dades de forma objectiva -bé, no cal perquè sempre hi ha marge per a la interpretació subjectiva-, ni parleu sobre què han de pensar la Ribera d'Ebre i la Terra Alta sobre les peticions ampostines.

Ja t'ho he dit. Cadascú pensa que els beneficis per a la ciutat han de venir d'una o d'altra manera. Si els polítics ampostins -tots- no són capaços de lluitar per allò que és just que aconsegueixi la ciutat, sense ser capital, que marxin cap a casa.

Malauradament, i com es mostra en la teva opinió, cal recórrer a l'etiquetatge i desqualificació de les persones per tal de mostrar-se contrari a les opinions. Trist però, és així.

Anònim ha dit...

Bé, sòc anònim perquè no tinc blog, ni cap forma d'identificar-me aquí.
En tot cas no ens coneixem personalment.

Crec que vostè formava part de la llista del PSC a les anteriors municipals, i com veig que les seves opinions son calcades a les del PSC ampostí, pues l'etiquetació ha estat inevitable. Si dius que no doncs m'ho crec.
Desqualificació no cap, però he detectat en el teu discurs una certa prepotència/despreci envers el que pensem la majoria dels ampostins, que m'ha fet exaltar una mica. En tot cas veig incomprensible la vostra/teva posició envers aquest tema. Crec que lo de la capitalitat no té res a veure amb eleccions ni res. La capitalitat es per no sofrir el caciqusme tortosí, i perque nò, per a que anar a Tortosa, si ho pots tenir aqui, no es lògic aixo? Comparant que de forma objectiva crec que les dos ciutats han escurçat diferències de forma significativa, potser Reus també fa malament de reclamar?

Estic segur que si Tortosa pogués fotre lo poc que hi ha aquí ho faria, encara tú creus que Amposta no ho hauria de fer.

Quan Tortosa reclama tot per a ella, ningú diu res, però quan Amposta diu algo, tothom se solidaritza amb Gandesa, Mòra, etc.., que abans de parlar Amposta no existien? Que parlen, però que parlen des del primer moment!

Els polítics ampostins, fan el que fan (tots), però veu normal que no defensin lo seu propi poble???? PSC aquí fot la pota fins el fons, tot per aguantar una poltrona a Tortosa, que dimitixquen o s'en vaiguen, o que no parlen per Amposta!! Ser capital entra dins de defensar Amposta, lo contrari es creure's inferior. ERC des de l'oposició fa coses, PSC no veig que faci res de res (en contra sí que fa) I l'alcalde pos fa la seua faena, defensar lo seu.

I és el PSC el primer a etiquetar i desqualificar, per no seguir les seves tesis, a tots els nivells. I fins i tot fer joc brut, com he vist en la seva publicació, traient draps bruts de fa anys ja. trist també. Molt penós, aixi estan, a l'oposició...

Unknown ha dit...

Hola,

En primer lloc, si et vols identificar pots. Bé donant-te d'alta a Google, bé signant el que escrius. És fàcil. I sí, em pots enganyar però, contemplo aquest cas.

Jo formava part de la llista del PSC. En el seu moment vaig argumentar el motiu. Hi anava com independent. I com independent, quan vaig veure que no hi encaixava, vaig deixar-ho, com també ho vaig argumentar, tot en aquest bloc. Les meves opinions són calcades a les del PSC? Poden semblar-s'hi però, no són calcades. Ni tots els que pensen com el PSC són del PSC, ni tots els que pensen com CiU són de CiU. Si pots demostrar el contrari...

Jo he expressat, sense prepotència i sense menyspreu, allò que penso. Extrapolar la teva opinió i la de molta gent, a la de la majoria d'ampostins, és arriscat i cal fer aquest tipus d'afirmacions amb dades a la mà. Si opinar i argumentar és prepotència i menyspreu, també puc opinar el mateix quan sembla que la meva opinió és menyspreable per a altres. Respecte, ha de ser la primera cosa que s'ha de tenir.

He posat sobre la taula diversos temes, entre ells les eleccions, perquè em sembla que és una variable del problema. Puc equivocar-me però, també tinc dret de fer-ho, i tinc dret de pensar que alguna cosa tenen d'influència les eleccions.

L'argumentació de per què anar a Tortosa i podem tenir el que necessitem aquí no justifica ser o no capital. En cap cas no he dit que no vulgui tenir a Amposta tot el que necessitem per no haver d'anar a Tortosa. Dir que ho he dit és mentir. Si darrere d'aquesta petició hi ha allò de demanar acaparar, almenys tan com Tortosa, penso que caurem en el caciquisme del qual tan ens queixem.

Comparant de forma objectiva... Cal veure dades i contrastar-les.

T'equivoques dient que quan Tortosa reclama tot per a ella ningú no diu res. És que alguns teniu una memòria realment selectiva: http://manelzaera.blogspot.com/2007/05/tortosa-capital.html

Perdona però, defensar el teu poble no equival en cap cas a demanar la capitalitat. És com dir que votar CiU és defensar Amposta i que la resta de gent està equivocada. Això és un argument fal·laç, com saps o hauries de saber. Jo no crec que Amposta sigui inferior que Tortosa, crec que sense ser capital Amposta pot ser igual o superior a Tortosa. Ara bé, altres no s'ho creuen. Potser podria dir que aquests que no s'ho creuen no creuen prou en el potencial de la ciutat, que no se l'estimen prou? Oi que no et sembla bé aquesta argumentació? Doncs llegeix bé la teva.

Com et deia, jo tinc le meva opinió i, semblant o no, no és la del PSC. Altres que sí que expressen l'opinió segons els diu el partit -no estic dient que tu ho facis- pensen que tothom fa igual. Si el PSC treu draps bruts, si són falsedats hi ha vies per netejar la imatge danyada. No sé per què no es fan servir si tan mal fan aquestes falsedats.

Anònim ha dit...

Bé, en tot cas desprès de la teva explicació dels fets, m'agradaria saber perquè no vols la capitalitat per a Amposta, o compartir al menys la burocràcia, crec que és una cosa contradictòria, això que m'està dient de que no fa falta ser capital.
A Tortosa mentre no siguen capital, no es sentiran satisfets, i per experència se sap que el caciquisme ha estat la causa del retràs que sofrim a n'estes terres. No és un prejudici, és la veritat. Amposta progressa més ràpidament que Tortosa, i aquesta no mereix ser capital. Amposta no s'ha demostrat que hagi practicat el caciquisme, els altres sí. Jo crec que Amposta ha de ser capital no perque sí, perquè serem aviat la primera ciutat del territori, i els altres seran la capital, i llavors que?
El link que m'ha posat referent a la memòria selectiva no diu res, en tot cas és una afirmació del que estic dient, referent a la manera de pensar dels seus polítics.

Dir que exagero quan dic que la gent d'Amposta comparteix el sentiment, sap que no és cert, el sentiment és compartit per la gran majoria, excepte alguns potser de certs partits.

No sóc pro CIU, però són els únics que fan alguna respecte al tema, no comparteixo la majoria dels seus actes, però una cosa imporatnt sí que la fan bé, que és la de no deixar-se passar la mà per la cara per Tortosa, això ja és suficient per a molta gent.

Jo t'he explicat els meus motius.
Si em contestessis la pregunta de perque sóm manipulats els que defensem la capitalitat, i de perquè no ha de ser capital Amposta llavors potser podré entendre les teves argumentacions, de moment no les acabo d'entendre.

Salutacions

Em pots dir Joan si vols.

Anònim ha dit...

Un tortosí:
Eiiiiiiiii que haigue pau !! Primer perquè de Vegueria res de res; i desprès perquè en el cas molt remot d’haver-la, no haureu d’anar en lloc. A n’ aquest pas, tot ho farem ON LINE .