dissabte, 5 de febrer del 2011

#crisi #Catalunya #Retallades El govern es passa a programari lliure?

La veritat és que seria una gran notícia però, no és així. El govern no es passa a programari lliure però, ja que es vol retallar la despesa de l'administració, el govern hauria d'actuar també sobre les llicències de programari [privatiu] que s'adquireixen cada any.

Per què es compren llicències de Windows quan hi ha distribucions de [GNU/]Linux perfectament vàlides per a la feina del dia a dia del personal de l'administració? Com pot algú confiar en assessors que continuen apostant per programari privatiu en el terreny del programari tipus comodity, desestimant opcions millors econòmicament, democràticament i culturalment? No oblidem que el programari lliure obre la competència dins de la indústria informàtica del país -que existeix- i que des de fa anys respecta el català, no com altres feien.

De la mateixa manera ens hem de preguntar quantes llicències de Microsoft Office es compren a l'administració per satisfer els desitjos d'aquest producte, substituïble per altres com Open Office o Libre Office de forma genèrica? Malgrat això continuem amb un paquet ofimàtic que implica una forta inversió en llicències i que no posa les coses fàcils de compatibilitat entre versions.

Molts cops quan l'administració justifica el programari privatiu ho fa en base a tòpics i a mals assessoraments. Perquè qui vol pot treballar només o pràcticament només amb programari lliure, a casa i a la feina, excepte casos concrets, aplicacions específiques que per les seves característiques no tenen alternativa. Com diu la publicitat, "para todo lo demás", programari lliure.

Em ve al cap la borsa de treball de l'ICS, inexplicablement feta només per a Internet Explorer 6 (!). Com pot algú acceptar una projecte que només se n'assegura el funcionament en una plataforma privativa i en una versió no recomanada del navegador Internet Explorer? Quina és la gran complexitat de l'aplicació web que fa que s'hagi hagut de desenvolupar només per a aquesta plataforma? Habitualment et trobes en casos així i acostumen a ser decicions de dissenys causades per la via fàcil, la que et serveix en safata Microsoft o altres, no decisions de disseny que contemplen tots els escenaris possibles i amb uns requeriments que obliguin a contemplar-los.

Si tan els preocupa la crisi i reduir costos, comencem a racionalitzar les inversions en tecnologia.

Creative Commons License + GNU FDL