diumenge, 30 de gener del 2011

#Transumància Passa un ramat de vaques procedents de Fortanete per Amposta

Vaques transhumants per AmpostaDesprés de baixar de Fortanete a peu amb el seu ramat d'ovelles, Lionel Martorell va passar ahir dissabte pel centre d'Amposta, amb un altre ramat però, de vaques, camí de l'Ametlla, per passar els mesos més freds, fins tornar cap al poble a l'estiu.

Quan pugem a Fortanete mon pare sempre m'assenyala per on va o per on anava el lligallo que ell, abans d'acabar-se establint a Amposta, recorria amb el ramat en la seva ruta transhumant entre Fortanete i Amposta. De Fortanete a la ribera i a la inversa, a peu, patint les inclemències del temps. Ara, en ple segle XXI, aquesta pràctica és residual i la transhumància és notícia, per estranya. Que duri molts anys.

Vaig fer unes quantes fotos que podeu veure a l'àlbum de Flickr anomenat Transhumància.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 28 de gener del 2011

#pensions #sindicats #política Les pensions i els sindicats

Els sindicats, en aquest cas els majoritaris, UGT i CCOO, ja fa temps que han perdut credibilitat. Potser per això les vagues tenen la incidència que tenen, perquè al final aquestes organitzacions que se suposa que han de defensar els treballadors acaben defensant altres interessos que no se sap ben bé quins són. I ho dic per la negociació de la reforma de les pensions.

dimecres, 26 de gener del 2011

#consum Obsolescència programada

Aquest és un reportatge de TVE en el qual es parla de la caducitat calculada pels fabricants de les coses que comprem, per tal d'assegurar-se unes compres cícliques de nous productes. La bombeta incandescent com principal exemple durant el reportatge.

La veritat és que des de menut que he sentit que les coses avui dia no duren com abans, que es trenquen cada cop més aviat i que, a sobre, no hi ha una opció fàcil i raonable d'arreglar-les si no que et surt més a compte -aparentment- comprar-ne de noves. Impressores, rentadores, televisors,... tot aparells amb els quals ens pot passar això. No sé fins quin punt, si això es pot demostrar amb dades, pot ser admissible legalment per molta llibertat de mercat que hi hagi.

S'acusa Apple de practicar l'obsolescència programada amb els seus productes unibody. iPhone, iPod, iPad i MacBooks, amb carcassa d'una sola peça, la qual cosa posa difícil l'escalabilitat del maquinari amb el pas del temps. Ara bé, he de dir en favor d'Apple que entre els ordinadors que he tingut fins ara, de llarg els Apple són els que més temps he pogut utilitzar, sense canvis dràstics de sistema operatiu i sense haver de canviar components. Al mateix temps, Apple en part no necessita controlar l'obsolescència dels productes perquè sent una marca de moda, tothom està pendent dels nous productes per adquirir-los, ja que estan envoltats d'una atmòsfera cool que provoca compres embogides dels mateixos.

Però, a més de l'obsolescència programada, valdria també parlar del negoci dels consumibles. Se suma el negoci de màquines que costen relativament pocs diners, com les impressores, i el negoci dels consumibles associats, com ara els cartutxos de tinta. I el mateix podríem dir, per exemple, de les màquines de cafè que utilitzen càpsules. Els diferents formats de cartutxos/càpsules, l'exclusivitat del fabricant, el preu,... En el cas dels cartutxos també es parla d'obsolescència programada, en el sentit que es diu que la impressora demana canviar el cartutx abans d'hora, quan podria imprimir perfectament durant un temps més.

Comprar, tirar, comprar



Creative Commons License + GNU FDL

#viapublica Vorera en mal estat a Amposta

2011-01-25 18.05.52Avui m'he torçat el peu en baixar una vorera al carrer Mestre Sunyer d'Amposta. El lloc concret el podeu veure al mapa [clic] i a la imatge adjunta. Com es veu, una vorera sense acabar, ja que el carrer perpendicular no té voreres. Un mal pas i a la baixada corres perill de fer-te mal, i ja no parlo si es tracta d'una persona gran.

Per sort no m'he fet mal però, si me n'hagués fet, hauria fet una denúncia. Però, val la pena assumir les denúncies per mal estat de la via pública per sobre d'evitar mals per a les persones?


Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 24 de gener del 2011

La Lira i l'escola municipal

Si entreu al web de La Lira veureu que l'alcalde es compromet trobar un finançament per a l'escola de La Lira amb el nou departament d'Educació, i en un segon paràgraf s'indica que el marc de referència continua sent el model d'escola municipal. La revista Lira (PDF), inclou un editorial on s'explica com ha anat el procés per intentar un millor finançament per a l'escola de La Lira, amb l'anterior departament d'Educació. Segons allò que s'hi explica, el govern ampostí inicialment era favorable al model de finançament i ho deixava en mans dels socis de cada societat decidir. Si recordem, en canvi, hem sentit per activa i per passiva que, els socis d'una societat, La Filha, sobirans de la seva societat, han servit per negar que la decisió dels socis de La Lira, sobirans de la societat, serveixi de res. I a més, ens han volgut convèncer que això de l'escola municipal era negatiu.

És a dir, incongruències entre posicionaments inicials, posteriors i actuals, i coincidències. Coincidia que si s'aconseguia l'escola municipal abans, era el departament de Maragall qui ho havia fet possible. I coincideix que ara serà el departament de Rigau qui ho faci possible. Coincidia que hi havia eleccions a Catalunya. I coincideix que el mes de maig hi ha eleccions municipals.

Tot plegat fa emprenyar.
 
Creative Commons License + GNU FDL

diumenge, 9 de gener del 2011

#apple #foss Mac App Store

Apple ha presentat el dia de Reis la Mac App Store, un dipòsit d'aplicacions, com ja tenia l'iPhone i l'iPad, per permetre que els usuaris s'instal·lin de forma ràpida i senzilla les aplicacions al seu ordinador Mac. Com sovint passa, els mitjans se n'han fet ressò, com gran novetat però, sense analitzar gaire aquesta "novetat".

Si teniu Ubuntu, des de ja fa unes quantes versions de la distribució que hi ha un dipòsit d'aplicacions al qual s'accedeix des del menú i que permet instal·lar aplicacions amb un clic. El sistema, a més, com presumeix Apple, ja s'encarrega d'avisar d'actualitzacions del programari instal·lat amb el seu gestor d'actualitzacions. Cal dir a favor d'Apple que també fa temps que els paquets de les aplicacions són el màxim d'independents de la resta de programari possible, amb pocs problemes de dependències.

La Mac App Store també té certes restriccions si algú vol publicar-hi alguna aplicació que ha desenvolupat. Per exemple, no es poden publicar aplicacions que facin una cosa que ja fa una altra aplicació que ja és a la App Store, on una aplicació d'Apple (fora competència); aplicacions que mostrin o continguin porngrafia (Apple decideix quins usos poden tenir les aplicacions, un navegador no podria ser-hi); programari que instal·li o sigui un complement (motors de video, ...); o aplicacions lliures amb llicència GPL, com s'ha sabut avui, quan Apple ha tret VLC de l'App Store per la seva llicència, a petició dels desenvolupadors del projecte, ja que Apple distribuïa VLC sense complir amb la GPL.

Per tant, una idea bona, no original però, bona, i a la vegada una iniciativa dolenta, com ja ha passat amb les App Store per a iPhone i iPad, per les restriccions que imposa l'empresa a les aplicacions que hi publica. Però, com que és molt cool, segur que molta gent ni s'ho mirarà això.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 7 de gener del 2011

#política Toni Clapés demana responsabilitats penals pel dèficit de la Generalitat

Toni Clapés demana si no es poden demanar responsabilitats penals pel dèficit que CiU diu que s'ha trobat a la Generalitat en arribar al govern. Potser la pregunta hauria d'arribar després d'una auditoria completa i d'unes conclusions que conduïssin a pensar que hi ha indicis de delicte. Si no és així el periodista no fa altra cosa que practicar el populisme. Cosa habitual, per cert, per moltes de les opinions que emet al seu programa de ràdio -programa que fa temps vaig deixar d'escoltar en benefici de la Sílvia Cóppulo-. En certs temes entra a fons, en altres no, per ignorància o desinterès, i en altres es limita a llençar frases que queden bé però, que una persona que crea opinió hauria de mirar-s'hi més.

No cal dir que cal fer memòria i recordar que el govern de Maragall va anunciar un dèficit de més de mil milions d'euros en arribar a la Generalitat, després d'encarregar una auditoria per conèixer l'estat de les finances catalanes. La Sindicatura de Comptes va confirmar un dèficit heretat de 1200 milions d'euros.

Una cosa no treu l'altra. Si es fa una auditoria i es detecten irregularitats cal actuar. Però, cal fer memòria i qui ara reclama responsabilitats penals ha de fer memòria si aleshores pensava i opinava igual -que ho desconec-. També desconec si l'auditoria és tan ràpida de fer com per saber ja la situació de les finances o es triga tan com va trigar el tripartit a saber-ho. Ja ens ho explicaran.

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 4 de gener del 2011

Autoscoles?

TEMPLE&Autoscoles????
Diria jo que ja que retolen podrien posar "autoescoles". Però, cadascú fa el que vol.

Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 3 de gener del 2011

#twitter #ip #dretsautor Ús de fotos "publicades" a Twitter

Fa poc que una sentència als EUA ha servit per llegir afirmacions com que les imatges publicades a Twitter no són d'ús lliure. La sentència es relaciona amb un conflicte sobre reconeixement d'autoria d'imatges pujades a TwitPic, quin autor va demandar mitjans que les van utilitzar sense reconèixer-ne l'autoria. Tècnicament però, les imatges no es publiquen mai a Twitter si no que allí es publiquen enllaços a les imatges, les quals poden haver-se publicat a TwitPic, Flickr o altres serveis. És en aquests serveis on cal anar a mirar les condicions d'ús de les imatges (en el meu cas publico imatges a Flickr amb llicència Creative Commons Reconeixement-Compartir Igual, CC BY-SA) i també les condicions d'ús del servei. Quan algú puja imatges a TwitPic, segons les condicions del servei, conserva tots els drets sobre aquestes però, atorga al servei una llicència mundial, no exclusiva, lliure de pagaments, subllicenciable i transferible per ús i treballs derivats.

Tenia entès que la sentència era sobre el reconeixement de drets i no pas sobre ús de les imatges. Si es tractés d'aquest segon supòsit, si TwitPic hagués donat permís als mitjans per utilitzar les imatges, probablement la sentència hauria estat una altra. Em pregunto si l'autor, si els autors de continguts publicats a la xarxa, ho tenen en compte, quins drets atorguem quan hi deixem qualsevol obra.

Creative Commons License + GNU FDL

dissabte, 1 de gener del 2011

#uaea Un any en apunts

No sé si seré capaç, perquè el futur no el tenim escrit o, millor dit, no el coneixem però, he creat un nou bloc, Un any en apunts, per escriure-hi un apunt per dia. Com deia, no sé si arribaré a complir-ho però, espero que així sigui i poder acabar l'any amb un bloc de 365 entrades que serveixin de reflex de com he viscut el 2011.

Creative Commons License + GNU FDL