dissabte, 22 de setembre del 2012

Lerma #viatges

Lerma: paradorLerma, ciutat ducal. La ciutat, símbol de la puixança del protegit del rei Felip III, ens rep amb les torres de la colegiata de Sant Pere i del palau ducal, parador de turisme des del 2002. El camí des de San Millán de la Cogolla és relativament curt, per la carretera nacional que uneix Santo Domingo de la Calzada amb Burgos. Des de Burgos, autovia.

Par arribar al nucli històric, a la plaça ducal,  es creua l'arc de la presó, antiga porta de les muralles, després reconvertida en presó. Pujada amunt, amunt, fins arribar a l'àmplia plaça ducal, abans lloc de celebracions privades del duc, ara una gran plaça d'aparcament enfront del palau ducal. El palau, gràcies al fet que és un parador molt nou, pot veure's a la xarxa com era en el seu estat anterior, demacrat sobretot durant la guerra contra els francesos. La restauració, segons es pot llegir, és molt fidel a l'estil arquitectònic de l'època.

Ciutat de convents, també, en té diversos, connectats antigament amb el palau ducal, perquè el duc pogués accedir-hi sense sortir al carrer. Encara es poden veure algunes de les portes i passadissos, o les seves petjades.

La col·legiata, amb voltes gòtiques però, predominada per l'art renaixentista i barroc, sorprèn quan s'entra, ja que el seu exterior és més senzill. Interessant exposició de talles de Crist de diverses èpoques restaurades, així com l'exposició dedicada al duc.

Més a Flickr.

Creative Commons License + GNU FDL