dissabte, 6 d’octubre del 2012

HTC Sense i #Android, segons @albertcuesta

Llegeixo un article d'Albert Cuesta al diari Ara sobre el telèfon HTC Sense, un telèfon amb el sistema operatiu Android i que no inclou el català entre les llengües disponibles. L'autor presenta el caràcter obert, lliure, d'Android, com un problema perquè els fabricants decideixen què inclouen i què no en el sistema operatiu en els telèfons que treuen al mercat. Per això fa una crítica al sistema operatiu Android i afirma que no és necessàriament millor que Windows pel tema de l'idioma.

Puc estar d'acord que hi ha fabricants que mostren una sensibilitat zero envers el català però, això no d'Android un sistema operatiu millor ni pitjor que Windows Phone o iOS. Microsoft ha trigat anys a treure versions del seu programari al català mentre el món del programari lliure ja oferia eines en català. El mateix dic d'Apple, que fins l'anterior versió del Mac OS X no oferia el català a la seva interfície. No els posem ara com exemple. El sistema operatiu Android s'ha de comparar amb els altres per les seves característiques tècniques i funcionals, i en qualsevol cas, la llengua ha de ser un element de comparació entre models de telèfon, com ho és la memòria interna, la memòria RAM, la potència de processament, l'òptica de la càmera, etc.

Que Android sigui lliure permet que uns fabricants posin el català i altres no. Tot i que no ens agradi, és la gràcia del programari lliure. Si em digués que en absolut no és possible trobar un terminal Android en català potser podria donar-li en part la raó però, a sobre no és així, com ell mateix reconeix. Microsoft i Apple continuaran tenint sistemes tancats i Android continuarà sent obert, i això té unes implicacions, unes avantatges,  que no tenen res a veure amb la crítica que fa a HTC Sense, o almenys no s'han de veure com un problema si no com una oportunitat.

Creative Commons License + GNU FDL