divendres, 2 de febrer del 2007

Romania i la pirateria

Llegeixo a Baquía que el president de Romania li va dir a Bill Gates que la pirateria ha ajudat al creixement de l'economia del país, perquè les còpies il·legals de Windows i altres programes han facilitat l'accés a la tecnologia dels seus ciutadans. De l'article però, em quedo amb una altra cosa. Al final es diu que els inversos estrangers opinen que el sector de les TIC de Romania és un dels més prometedors, per l'alt nivell educatiu, els salaris baixos i el puixant submón dels pirates informàtics. I l'etica?

6 comentaris:

Accídia ha dit...

Ètica? i el que fan les empreses informàtiques és ètic? Cada 2 anys renovar l'equip informàtic, cada x mesos antivirus nou, versions de seguretat del bindous, etc, etc.
Monopolis i pràctiques abusives, preus execessius i publicitat enganyosa.
Realment, jo no he comprat mai cap progràma original. Sóc poc ètic? no, tinc pocs recursos econòmics.

Unknown ha dit...

Un comentari. Les empreses d'informàtica no t'obliguen a canviar els equips. És per seguir la moda i tenir sempre el darrer programa que els canviem. Es limiten a guanyar diners amb el seu producte.

Per això existeix el programari lliure, una altra forma de veure les coses. Programes de top tipus, des de sistemes operatius, paquets ofimàtics, programes de tractament d'imatges, antivirus,etc., normalment gratuïts, i sense incomplir la llei.

Accídia ha dit...

Jo tinc linux instal·lat al meu ordindor... Ui sí programari lliure etc etc... Si no tens un nivell informàtic certament elevat no tens ous de fer anar res. Jo utilitzo ubuntu, els més accessible dels linux i per qualsevol cosa és una odisea. (De fet per a internet empro wifi i no el puc configurar de cap manera i aconseguir escriure en un disc NFTS és xungo però xungo)
D'altra banda, en plataforma windows utilitzo sempre tot allò lliure, gratuït i en català que trobo.
Estic totalment a favor de la cultura del programari lliure, però no tothom avui per avui pot accedir-hi.

Unknown ha dit...

A veure. És un tòpic dir que utilitzar Linux avui dia és complicat. Si tens problemes amb Windows te'ls arregles tu o crides a un amic informàtic perquè te'ls resolgui? Les distribucions actuals són senzilles d'utilitzar i acostumen a detectar molt del maquinari que tens instal·lat.

Aquí entra un altre factor. Li doneu la culpa a Linux al fet que els fabricants no utilitzin formats i/o protocols coneguts, oberts, estàndard, com passa amb algunes targetes Wifi, o amb el sistema de fitxers NTFS. Perdona però, això és culpa del fabricant, no dels desenvolupadors de programari lliure, que prou fant fent possible la comunicació amb sistemes no oberts.

Tothom avui pot accedir al programari lliure. És més, l'afirmació seria contrària. No tothom pot accedir al programari restrictiu o privatiu, si ho vol fer pagant cada una de les llicències dels programes que té instal·lats. I si tens problemes sempre acabes acudint a l'informàtic de torn perquè arregli un programa que no ha fet, que no pot corregir si té un error, i que si no ho arregla encara quedarà com un mal informàtic.

Per utilitzar programari lliure un usuari primer ha de fugir dels tòpics i endinsar-se en aquest món. Ara bé, si partim de prejudicis serà difícil fer-ho.

Accídia ha dit...

M'agrada aquest xat/comentaris.

Penso que tens raó però no del tot.
Que conste que soc partidari del software lliure, però encara estem lluny de que sigui un estàndard .
Avui en dia tothom pot tenir accés al programari lliure? Bé tothom que sàpiga que existeix i s'interessi per ell (hi ha qui es pot permetre el luxe/la comoditat de pagar 100€ o 200€ més al comprar el pc i oblidar-se de tot).

El programari lliure sí, les distribucions de S.O. lliures encara estan una mica per damunt de l'usuari estàndard. I no són prejudicis, ja que he emprat amb satisfació el linux (madriva) on vivia abans i cap problema (no sóc informàtic, però un problema amb windows es resol prou facilment per forums i tutorials i el mateix amb linux requereix de certs coneixements tècnics).
Quan vaig sentir parlar de Linux(fara uns anys) un informàtic mitja necessitava dos dies per instal·lar/ configurar. Avui en dia en 1 hora instal·les/configures gairebè tot. El problema és que aquest gaierebè demana nivell.
Hi ha inconvenients encara estan per resoldre, però es resoldran, i ànimo a tothom que està treballant en això a fer-ho.

Unknown ha dit...

Aquí tenim un dels problemes del programari lliure. Cal que els fabricants d'ordinadors facin com amb Microsoft, que instal·lin el sistema de fàbrica, garantint el seu funcionament. OEM de GNU/Linux vull dir.

Continuo pensant que el programari lliure avui dia és viable per a l'usuari final, ja sigui amb Windows, amb GNU/Linux o amb Mac OS X. En alguns casos pot resultar complicat fer algunes coses -igual que amb Windows quan no saps què passa ni com arreglar-ho-. Val a dir que avui dia crec que el millor sistema operatiu per a l'usuari final és Mac OS X, quant a interfície d'usuari. Però, la llibertat és un factor que cal tenir en compte, i crec que si s'ha d'aconsellar, GNU/Linux és una alternativa. Ubuntu és la meva distribució a la feina i, evidentment tinc problemes però, és quan he d'utilitizar algun programa que només està per a Windows, el qual treballa amb formats no oberts ni estandarditzats.