divendres, 1 d’agost del 2008
La FSF exposa la incompatibilitat de l'iPhone i la GPL
Via Free Software Daily podeu llegir un article on la Free Software Foundation (FSF) exposa la incompatibilitat de l'iPhone i el programari lliure. L'article forma part d'una sèrie d'articles crítics amb el telèfon d'Apple, el primer dels quals exposava els 5 motius pels quals no tenir un iPhone.
En primer lloc l'article remarca que l'iPhone no és realment un telèfon sinó un dispositiu de caràcter general -no és més telèfon que un ordinador portàtil-, d'acord amb les especificacions del maquinari i de la diversitat d'aplicacions privatives disponibles. El títol introdueix la frase que apareix dins del text per reflectir els arguments: "si sembla un ànec, neda com un ànec, i claqueja com un ànec, probablement sigui un ànec". Malgrat ser un dispositiu de propòsit general, té restriccions que impedeixin que els seus usuaris facin l'ús que creguin convenient amb ell.
La FSF posa l'ull de les seves crítiques de l'iPhone, segons diuen, per dos motius: perquè acaba de treure's al mercat i els serveis comercials d'Apple no ofereixen informació sobre les restriccions a les persones que poden estar plantejant-se la compra del producte; i perquè les comunitats de programari lliure i de codi obert es troben amb la confusió sobre si es pot desenvolupar i distribuir programari per a l'iPhone.
El programari que s'instal·la a l'iPhone ha d'estar signat i aquesta signatura ha de ser vàlida per al sistema de DRM de l'iPhone. La instal·lació de programari lliure, tot i permetre la distribució i modificació, es troba amb un problema, doncs no es permet la transferència de programari entre dos aparells, i la modificació de programari, encara que sigui lliure, fa que la signatura deixi de ser vàlida i que hagi de tornar-se a generar per a la nova versió d'aquest. Les restriccions d'Apple quant a programari de terceres parts topa amb la llicència GPL v3, doncs la seva secció 6 entra en conflicte amb els requeriments d'Apple.
És una llàstima perquè, mentres que en un ordinador Mac, igual que en un ordinador amb Windows, pots instal·lar programari lliure sense problemes, l'iPhone ens mostra cap on poden anar les empreses de programari privatiu, impedint la coexistència entre programari lliure i privatiu.
Podeu seguir llegint: http://www.fsf.org/blogs/community/why-free-software-and-apples-iphone-dont-mix
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada