divendres, 9 de gener del 2009

Connectar-se a Internet a Amposta (I)

Des de fa una mica més d' any, a Fira Amposta 2007 vaig inscriure'm a l'estand de la Ciutat Digital per tenir connexió a Internet amb la xarxa Wimax que havia d'instal·lar l'empresa Eurona, o almenys això s'entenia segons els papers que aleshores es van repartir. Una connexió a Internet i de telèfon via Wimax per 15 euros al mes, més uns 100 euros per la instal·lació de l'antena a casa.

Ha anat passant el temps i, sempre amb una comunicació fluïda i transparent amb el regidor Francesc Fosch, he vist com l'arribada d'aquesta esperada xarxa Wimax s'anava ajornant. Segons m'ha anat explicant, la dificultat de fer arribar el senyal a Amposta va allargar el termini de posada en marxa, fins el punt de canviar d'empresa proveïdora. Un cop ha estat això possible, i veient que aquesta posada en marxa no es materialitzava, vaig preguntar un altre cop sobre la situació i em va comentar que no confiés amb la posada en marxa almenys en un termini raonable de temps, per un canvi normatiu que havia hagut.

No sé ben bé el canvi normatiu que ha hagut però, sí que vull anotar dos documents que donen la idea d'on pot haver el problema. Bàsicament, l'Ajuntament ha de garantir la lliure competència i sembla que el projecte de Wimax d'Amposta podia anar contra aquesta. Una explotació de la Wimax amb uns preus per sota dels preus de mercat, segurament subvencionats per l'Ajuntament, no és possible. El servei d'accés a Internet no és considerat un servei públic sinó un servei d'interès general i per això, l'administració pública no pot imposar condicions als operadors, i aquest servei, a més, no es pot finançar amb fons públics sinó que s'ha de finançar amb el resultat de l'explotació. Vaja, un conjunt de condicions legals que cal complir i que sembla que són complexes.

Des de la CMT em van fer arribar un enllaç en una resolució de la CMT sobre el tema, i avui en Juanjo Zubeldia m'ha dirigit en un enllaç al wiki de la CMT -Wikitel-, on es pot trobar una pàgina sobre l'accés Wifi oferit pels ajuntaments, amb una explicació de la normativa i de com i com no poden els ajuntaments oferir accés sense fils a Internet.

Tot plegat sembla confòs, doncs, com deia, no sé quin és el canvi normatiu que ha hagut recentment, doncs tota aquesta legislació no és del 2008. Però, allò que implica és que si us voleu connectar a Internet a Amposta ja podeu descartar la Wimax. En les següents parts d'aquest text proposaré alternatives, comparant les opcions del mercat, partint de determinats requeriments que ajudin a seleccionar la millor opció.

Creative Commons License

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No gaudim de WimaX però els ampostins 'privilegiats' que vivim prop del pavelló de fires, o del museu, o del castell,... podem connectar-nos grauïtament a la xarxa WiFi... no és una molt bona xarxa, però m'ha servit per a llegir el teu blog i per a poder escriure aquest text.

He d'afegir que jo també estava a la llista dels interessats pel Wimax...

Bé, si te n'assabentes d'alguna novetat, espero que la publiques. Ja la llegiré.

Endavant !

Unknown ha dit...

Segons he entès de llegir la normativa, la xarxa sense fils gratuïta que tenim a Amposta, i a la qual s'accedeix si estàs dins o pels voltants dels edificis municipals, ofereix una connexió a Internet en règim d'autoprestació, és a dir, que es considera un servei públic per cobrir una necessitat de l'Ajuntament. L'accés a Internet s'assumeix que es proporciona com un complement al servei on s'ubica, com ara dins de la biblioteca, etc.

Com que l'autoprestació ha de delimitar-se molt bé físicament, la potència de la xarxa sense fils municipal no pot ser molt gran, de forma que si no estàs dins de l'edifici o molt prop, no hi tens accés. Potser amb una antena amplificadora però, pots millorar la qualitat.

Juanjo Rubio ha dit...

Hola,

Com va quedar el tema?

A Onda tenim Internet per un preu molt econòmic i a més, gratuït a molts llocs.

Pots llegir-ho aquí:

http://www.elperiodic.com/onda/noticias/109084_ayuntamiento-ofrecera-internet-gratuito-wi-fi-algunas-plazas-parques.html