dijous, 10 de setembre del 2009

Consulta no, manifestació de Falange sí

Penso que si s'ha prohibit la col·laboració municipal a Arenys de Munt amb la consulta sobre la independència de Catalunya, i al mateix temps s'ha permès la manifestació de Falange, ha de ser perquè complint la legislació havia de ser. No podem demanar que qui administra la justícia i qui atorga permisos incompleixin la llei.





Ara bé, és lògic preguntar-se per què, una consulta totalment legítima no es pot realitzar ni col·laborar-hi, si no ho convoca el govern de l'Estat -a qui no interessa o li fa por-, i al mateix temps sí que es pot manifestar un partit hereu dels que en guanyar la Guerra Civil, van encarregar-se de perseguir els perdedors i fer atrocitats, per la seva condició de republicans, de no religiosos, o per qualsevol altre motiu. Un partit integrat dins del Movimiento Nacional, partidari del règim de Hitler. Arribada la transició no van haver ni de donar explicacions per què havien fet durant els quasi 40 anys de franquisme.

Un partit així hauria de sotmetre's a l'anàlisi de la llei de partits com a mínim, encara que, com sembla més una llei pensada per lluitar contra el terrorisme que no pas per defensar el sistema democràtic en general, segurament ho superaria. Entre altres coses perquè a Espanya fer apologia del franquisme no és delicte, com sí que ho és fer-la dels seus amics els nazis, a qui van enviar el suport de la Divisón Azul.

No hauríem, en aquestes alçades, tirar tan enrere en el temps però, veure com a la història recent allò que han fet uns és pecat i la seva condemna justificable -ser republicans, ateus, homosexuals, d'esquerres, polítics, progressistes,...-, mentres que allò que van fer altres després -perseguir, eliminar i depurar els republicans- encara hi ha qui ho veu lògic, i mentres continua costant tan investigar les morts del franquisme -dins d'un règim que presumia de ser reconciliador, catòlic, ...-, no ens pot deixar indiferents i ens ha de fer insistir que les coses han de canviar.

Creative Commons License + GNU FDL