dissabte, 21 de novembre del 2009

La potenciació dels cítrics ebrencs

Gran notícia la de la intenció de potenciar els cítrics ebrencs per potenciar el turisme a les Terres de l'Ebre. Un no pot evitar preguntar-se qui hi ha darrere d'aquestes idees. Perquè els cítrics pateixen el lliure mercat a l'Ebre i, en canvi, durant anys hem vist com es transformava terra d'oliveres en camps de tarongers, amb el vist-i-plau de veïns i governants. Una contradicció que mai s'ha posat sobre la taula. Cítrics sí però, oliveres, garrofers, ametlles, arròs, i tantes altres coses poden ser icona turística. Però, té sentit que ho siguin? No m'imagino fer turisme per un tarongeral d'aquests atapeïts que veig per la Carrova cada dia quan hi passo.


Ja seria el summum que els que han eliminat oliveres per plantar tarongers a la serra de Montsià, per exemple, en treguin profit fent una ruta turística. I els pagesos de tota la vida, amb un pam de nas mirant-s'ho.

Creative Commons License + GNU FDL

3 comentaris:

La primavera de Praga ha dit...

Home Manel,

No és això! Si volem que els nostres pagesos (tots, els de regadiu i secà) venguin els productes a bon preu (molta gent de l'Ebre viu de la pagesia de manera professional o bé té en la terra un segon sou) hem de fer que els grans mercats sensibles (Barcelona i àrea metroipolitana)es facin seus els nostres productes.
Tu dius que no veus a la gent passejant pel mig de camps de tarongers, però quan estan florits no fan bona olor? Jo els "veig" dalt d'un carro tirat per cavalls i menjant sorbet de mandarina.
Però també els veig consumint oli d'aquí o estan a una casa de turisme rural.
Crítiques les que calgui, però si natros no ens ho creiem ja ho patentaran a Reus, que allí sí saben vendre's!

i ha dit...

No em fésseu riure en la cultura cítrica.
Això ja ho han estat fent fa anys a Alcanar i la província de Castelló, que jo conegue.
Vatros en sabíeu algo?
L'espectacularitat dels èxits arriba fins als nostres dies.
Lo taronger te una raó de ser a les hortes de les vires de riu, però, no a les muntanyes o terrenys amb terres pobres i permeables.
Recordo que molts acuïfers ja estan replens de nitrats, dels adobs mandarinaires, entre altres.
Aquí la taronja, o mandarina, estan fa molts anys sota mínims.
Al contrari de l'espàbilat de l'Huguet, per tots conegut, jo no li donaria cap relleu especial a banda, no sigue que en comptes dels de Reus ens vinguen els de Villareal i ens transformen el territori fent "Balnearis cítrics".
O, mentrestant, els camions amb oliveres centenaries i mil.lenaries surten d'aqui per portar-les a morir als jardins d'Europa.
El cultiu excessiu de cítrics als únics que serveix es als intermediaris i a l'immigració sense papers (aquests rebentant preus).
Lo peix es mossega la cua o mossega a tothom?
Fum. Tot només fum.
Salutacions.

Unknown ha dit...

A mi aquesta visió romàntica dels tarongerals no em convenç. Sé que l'agricultura és una font de riquesa a casa nostra, amb un futur negre. A casa tenim terra i, tot i que no la tenim per guanyar diners si no per obtenir-ne aliment, veiem com costa mantenir-la.

Però, no per això he de veure bé que algú hagi tingut la brillant idea de potenciar els cítrics ebrencs quan el lliure mercat els ha condemnat, juntament amb l'excés de camps de conreu aquí a casa nostra.

Si us plau, no treiem notícies per sortir als mitjans i fer-se la foto i mirem si cal canviar coses, el model agrícola, el model econòmic,... Però, això no s'aconsegueix amb aquestes notícies.