dilluns, 29 de març del 2010

El naixement d'Ebre TV

Aquest divendres es va fer la cerimònia d'inauguració de la nova televisió, Ebre TV, del grup Ebre, editors de La Veu de l'Ebre i del diari digital Ebredigital. La cerimònia l'hem pogut seguir de forma repetida durant el cap de setmana. Tot fa pensar que la línia en cap de setmana no serà diferent de la de les altres cadenes locals a la TDT, o de les cadenes locals que fins ara existien a la televisió analògica: repetir continguts, que inicialment fa gracia i al final fa que canviïs de cadena.



Ha nascut una televisió que se'ns ha presentat com la televisió de la Vegueria. La televisió de la Vegueria, si algun dia els nostres representants tenen la capacitat de tirar-la endavant, ha de ser la televisió pública que se suposa que havia de posar-se en marxa a la TDT. La resta són canals privats que, poden ser de la Vegueria però, que no cal que se n'apropiïn. Perquè és injust apropiar-se'n, tenint en compte que hi ha altres televisions locals que abasten les Terres de l'Ebre i comarques veïnes, com són el Canal TE i Teveon.

L'altra novetat, el nou diari digital, és un avenç però, compte, perquè l'anterior, i l'anterior, podien ser ja eines multimèdia i 2.0, sense necessitat de tanta pompositat. Un, perquè el coneixia de primera mà (el segon), i l'altre perquè tècnicament puc intuir fins on podia arribar. De fet, el més antics dels dos ja oferia RSS, cosa que ara proporciona com una novetat. Caldrà veure com de diari és, veient la competència professional i la social -la mateixa xarxa-. De moment, avui dilluns, a les 14:48h, no hi ha informació actualitzada al web.

Tornant al 2.0, un mitjà 2.0 avui dia ha de ser un mitjà que, a més de permetre comentaris, a més de permetre compartir aquests comentaris en diferents llocs (d'alguna manera ja es pot si es fa des de fora, agafant els enllaços), a més de tenir canals de sindicació de continguts, a més de ser multimèdia,... a més de tot això, ha de tenir presència en els serveis de xarxa social, diguem-li Twitter, diguem-li Facebook, diguem-li un altre. Si no és així el 2.0 no deixa de ser una etiqueta, no un canvi de filosofia.

Quant a la inauguració, com he vist en un comentari a l'Ebredigital, potser tenia excés de VIPs. La televisió de la Vegueria es va centrar en la seva estrena en els càrrecs i altres personalitats influents, quan podia haver organitzat una festa més popular i descentralitzada. Imaginació al poder, si voleu que us digui com.

Avui dia els mitjans locals, per tenir futur, depenen massa dels ingressos que poden venir de la publicitat institucional i privada. Però, també per això fa que la independència dels mitjans s'hagi de posar -almenys personalment ho faig- entre cometes -mossegaràs la mà de qui et dóna de menjar?-. Veurem quin futur espera a tants de mitjans de comunicació en un territori tan petit, amb unes inversions tan importants com sembla que ha fet ara el grup Ebre. Poc pastís per a tanta gent, no trobeu?

Creative Commons License + GNU FDL