dimecres, 15 de setembre del 2010

10 anys de PDE

PHN-Barcelona 2003Avui fa 10 anys que se celebrava la primera assemblea de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Em va agafar a Barcelona tota la moguda contra l'aleshores avantprojecte de la llei del PHN que José María Aznar volia aprovar com un passeig triomfal. Van ser uns anys molt intensos de mobilització, de presentació d'arguments, de polèmica entre territoris de l'estat espanyol -polèmica que continua al llevant peninsular-, de viatjar cap aquí i cap allà per fer sentir la nostra veu, de posicionaments polítics per no sortir malparats. Van ser els anys, penso, de la consagració dels Quicos com grup emblemàtic de les Terres de l'Ebre, gràcies al seu compromís amb la PDE.



Hem anat a Barcelona, Madrid, València, Brussel·les i a molts altres llocs. Hem tingut molts suports, tot i que ens hauria agradat que en alguns casos el suport que no hi era hagués estat, com en la meva ciutat, que lluita per la capitalitat ebrenca i en els anys del PHN el govern no va saber estar a l'alçada, per motius partidistes. Hem viscut anys de confrontació política que s'ha volgut traslladar al moviment per desvirtuar-lo, per associar-lo amb determinats colors polítics, tot i que un cop passada la tempesta s'ha volgut fer veure que no ha estat així.

Passats 10 anys la PDE continua amb la voluntat de defensar el territori contra les amenaces de transvasaments. Equivocada o no, es manté fidel i coherent amb els seus principis. Altres no poden dir el mateix. Felicitats!

PHN-Barcelona 2003Per cert, no puc deixar d'acompanyar el text amb una altra imatge de quan governava encara Pujol, per recordar que Mas va posicionar-se com es va posicionar, per això hi havia qui li va dedicar una pancarta.

Creative Commons License + GNU FDL