divendres, 29 de juny del 2007

El PSC ebrenc reacciona

Llegeixo al bloc de Manel de la Vega la resolució de la Federació del PSC de les Terres de l'Ebre en relació a la proposta de demanar el transvasament de l'Ebre secundada pel socialista valencià Joan Ignasi Pla. El tercer punt diu:
3. Mostrem el nostre desacord amb la proposta del Sr. Joan Ignasi Pla d' apostar per un transvassament de l'Ebre de menors dimensions. Contrària a la política del PSOE en l'àmbit Federal.
Des de Barcelona i Madrid es podria opinar també, deixant clar que el transvasament raonable no és una opció.

Crítica d'Herois

Sembla que la revista Quo critica Herois per la seva manca de rigor científic, cosa que penso que no és criticable, perquè és una sèrie de ficció i s'han d'admetre situacions científicament impossibles o poc rigoroses. Ara bé, sí que he de dir que Herois no deixa de recordar-me X-Men, sigui en còmic o en pel·lícula, sobretot la darrera de les tres que s'han fet fins ara. La sèrie m'ha agradat però, també és cert que no tant com Perdidos o Prison Break. Com aquestes altres dues fa ràbia però, que el final de temporada deixi les coses tan obertes.

Incoherència i oportunitat

Esperanza Aguirre homenatjarà els soldats morts al Líban, mentres, com diu la Cadena Ser, no ho va fer amb els militars que van morir a l'avió Yak 42. Tenim una situació d'incoherència per part del PP, de les habituals, les quals acaben girant al seu favor. No m'ho explico però, sempre se'n surten. I de l'altra, tenim que el PP intentarà treure rèdit de l'atemptat que han patit els soldats, igual que es va poder interpretar el mateix quan governava el PP i va ocórrer l'accident del Yak 42. És una llàstima que els polítics espanyols en certes situacions no deixin d'actuar de forma partidista per unir esforços pel bé de tots.

Localització geogràfica dels videos de YouTube

Ara es pot indicar en quin lloc s'ha fet el video que es puja a YouTube. Via Genbeta.

Avui l'iPhone veu la lum

El telèfon més famós dels darrers temps, malgrat no estar al mercat, és l'iPhone d'Apple. Avui però, ja veu la llum i es posa a la venda als EUA de la mà de l'operadora AT&T. Malgrat que és un gran telèfon, una novetat important en el món de la telefonia, el seu preu és considerablement alt per a un aparell que majoritàriament serveix per trucar i que s'emporta prou cops al llarg de la seva vida. Si voleu veure la darrera informació sobre l'iPhone, podeu visitar el web d'Apple dels EUA.

Avui neix la GPL v3

Avui neix la versió 3 de la llicència GNU GPL, la llicència de programari que ha permès que el programari lliure s'hagi estès arreu del món. Després de diversos esborranys, de debats i de polèmica sobre les novetats que incorpora, la Free Software Foundation (FSF) presenta aquesta llicència, una guia de les novetats de la qual podeu consultar al web de la FSF.

dijous, 28 de juny del 2007

Transvasament raonable

Joan Ignasi Pla acaba de perdre les eleccions per presidir la Generalitat Valenciana. Sembla que ha decidit començar a fer punts i s'ha apuntat a la política de petició de transvasaments, en la línia del PP. Recolzarà la petició d'un transvasament raonable de l'aigua de l'Ebre. El País Valencià, Múrcia i Andalusia són exemples d'urbanisme sense mesura, malgrat queixar-se de la manca d'aigua.

Camps de golf. Urbanitzacions. Camps de golf. Urbanitzacions. Més camps de golf. Més urbanitzacions...Volem aigua. Veniu a veure l'Ebre ara, a l'estiu.

El PSOE d'una banda, i el PSC i el PSC de les Terres de l'Ebre d'una altra, haurien de clarificar què pensen sobre les declaracions del candidat socialista a la Generalitat Valenciana. L'alarma que causen aquestes declaracions és evident. No és el primer cop que un socialista valencià o murcià es posa al costat de qui vol l'aigua de l'Ebre. Però, potser és el primer cop que ho diu clarament i que expressa el suport al PP per demanar-la. Pla ja s'expressava l'any 2003 a favor d'utilitzar el canal Xerta-Sénia com via d'entrada de l'aigua de l'Ebre al País Valencià. Crec que cal una desautorització de les paraules de Pla o deixar clar quines són les intencions socialistes en el futur.

Camps de golf. Urbanitzacions. Camps de golf. Urbanitzacions. Més camps de golf. Més urbanitzacions...Volem aigua. Veniu a veure l'Ebre ara, a l'estiu.

La Terra no pertany a la Via Làctia

La Via Làctia és la galàxia a la qual pertany el planeta Terra. Això almenys és el que hem après des de petits. Doncs segons uns investigadors dels EUA això no és així, sinó que el nostre sistema solar pertany a la galàxia Sagitari, la qual està sent engolida per la Via Làctia. Més: [clic].

Google Desktop per a Linux

Avui és el dia que hauré parlat sobre Google més cops des de que tinc el bloc, crec. Però, potser és perquè la cosa s'ho mereix. Ja podeu descarregar-vos el Google Desktop per a GNU/Linux. Aquest és el programari de cerca d'escriptori de Google, el qual, a més, cerca dins del compte de Gmail, tractant-lo com un tipus de fitxer més. Els documents dins dels quals pot cercar són els fitxers de text i de codi font, documents PDF i PS, documents OpenOffice.org, documents HTML, correu de Thunderbird, documents d'imatge i de música, pàgines de manual i d'informació, i noms de fitxers i de carpetes. Podeu llegir les característiques de Google Desktop aquí: [clic].

Sembla però, que no supera el cercador que ja existeix per a GNU/Linux, el qual incorporen les distribucions actuals -almenys Ubuntu-: Beagle. Beagle, a més, és programari lliure. A la wikipedia teniu una explicació de què fa Beagle. Igual que en el cas de Mac OS X, no tinc clar que sigui tan necessària una aplicació de cerca d'escriptori en el cas de GNU/Linux.

Convertint el bloc en un podcast amb Blogger

Una de les alters novetats de Blogger in draft és la generació de les etiquetes enclosure dins del canal de subscripció del bloc (RSS, Atom), les quals permeten que sigui reconegut com un podcast. Aquestes etiquetes contenen l'enllaç als continguts multimèdia (àudio, video), a més d'indicar la durada i el tipus de fitxer associat. Un canal de subscripció, sense les etiquetes enclosure només es veu com un canal habitual de text. El termcat no ofereix cap proposta per a la traducció d'enclosure però, vindria a ser quelcom com enllaç a contingut adjunt, per exemple.

Amb la funcionalitat d'afegir videos a Blogger in draft, ja s'afegeixen per defecte aquestes etiquetes, amb la qual cosa el bloc ja esdevé un videobloc. Però, potser es vol inserir un enllaç en cada entrada a un fitxer d'àudio, i aleshores, es pot afegir un enllaç específic que generi l'etiqueta enclosure dins del canal de subscripció.

El fet de poder afegir aquestes etiquetes al bloc (amb els videos, recordem, ja es fa automàticament) permet que des d'eines com iTunes, us pugueu subscriure als podcast dels usuaris de Blogger, i si teniu aparells com l'iPod, podreu reproduir-hi els continguts dels usuaris de Blogger sense estar connectats a la xarxa.

Podeu veure més detalls sobre aquesta nova característica de Blogger aquí: [clic].
Per saber com fer el vostre primer podcast: [clic].
Per saber què és un enclosure: [clic].

Enquestes a Blogger

Una de les novetats de Blogger in draft és la possibilitat d'afegir enquestes al bloc. Per afegir una enquesta s'afegeix un nou element de pàgina, com quan s'afegeixen enllaços, imatges, el núvol d'etiquetes i altres elements, i només cal omplir els diferents camps (pregunta de l'enquesta, respostes possibles). Un cop desats els canvis, l'enquesta apareix al bloc i tothom pot votar i consultar els resultats.

dimecres, 27 de juny del 2007

Carpetes a Google Docs & Spreadsheets

El servei Google Docs & Spreadsheets ha canviat avui d'aspecte i ofereix novetats. La més visible és la vista en forma de carpetes, en comptes de l'ús d'etiquetes. Fins ara els documents antics desapareixien de la vista principal i havies de demanar veure'ls específicament. Ara apareixen agrupats els documents, a més de per carpetes, per data -a la imatge hi ha els documents d'aquest mes i dels anteriors, per separat, a l'àrea dreta de l'aplicació-. A la part esquerra hi ha: les opcions de cerca o de classificació de documents, les quals són generals (els creats per un mateix, els marcats com importants, els que hi ha a la paperera); les opcions de cerca per les diferents carpetes; la cerca per tipus d'element (ara, document de text o full de càlcul); i finalment, la cerca segons les persones amb qui estan compartits els documents, on es pot seleccionar una persona de la llista de les que tenen compartit algun document.
Més sobre les novetats: [clic]

Epson ven ordinadors amb Linux

Llegeixo a Gizmos que Epson posa a la venda ordinadors amb GNU/Linux, concretament amb la distribució TurboLinux (originada al Japó). Sembla però, que això només és així a Epson Àsia.

dimarts, 26 de juny del 2007

Roda de premsa de la PDE sobre el PSPV

Web de la Plataforma per a la Defensa de l'EbreLa Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat una roda de premsa per parlar de l'oferiment de suport per part del Partit Socialista del País Valencià (PSPV) al PP, referent a la demanda d'aigua de l'Ebre. Concretament, en una notícia a Panorama actual, Joan Ignasi Pla (PSPV) li ofereix al president de la Generalitat Valenciana consens per reivindicar un transvasament de l'Ebre raonable.

Crec que els socialistes catalans i ebrencs estan trigant per pronunciar-se clarament sobre les postures transvasistes dels seus companys del sud. Perquè per molt que el PSOE sigui un partit amb gran varietat de formes de pensar, hi ha unes línies bàsiques que s'han de suposar compartides per tothom. Un partit que s'anomena d'esquerres ha de tenir molt clares aquestes coses. I al País Valencià i a Múrcia els socialistes han demostrat molts cops pensar si fa no fa, com els del PP.

Per cert, la roda de premsa és dimecres 27 de juny, a les 17:30h, al local de la PDE, al carrer d'Enric d'Ossó de Tortosa.

Besets habituals

Això és una imatge de dos cotxes besant-se a Tortosa, a Ferreries. No em direu que no us heu trobat mai en una situació com aquesta? No sé si ha estat el de l'esquerra o el de la dreta però, un dels dos ha decidit ocupar el forat que ha trobat, per just que fos, fins el punt de quedar tocant a l'altre, i dificultant qualsevol maniobra per sortir de la plaça d'aparcament. I és que tot allò que s'aprèn a l'autoescola, amb el carnet a la mà es va oblidant progressivament i substituint per l'incivisme.

Destrucció de la costa: informe anual de Greenpeace

Portada del informe Destrucción a toda costa 2007.L'organització Greenpeace ha presentat l'informe anual sobre la destrucció de la costa. Es pot trobar al seu web, tant l'informe com un resum. Les Terres de l'Ebre apareixen a l'informe en diversos punts:
  • La nova dàrsena esportiva del port Sant Carles de la Ràpita.
  • L'incompliment de la Directiva europea 91/271/CEE, la qual obliga que poblacions de més de 10.000 habitants han d'aplicar un tractament adequat a les seves aigües residuals, per part de diverses poblacions, entre elles L'Ametlla de Mar i Sant Carles de la Ràpita.
Quant a la totalitat de Catalunya, s'assenyala que els plans generals d'ordenació urbana sumaran 100.000 vivendes noves els propers anys, que actualment ja hi ha urbanitzat un 39% de la costa catalana, i que el creixement constructor que es preveu, no contribuïrà a combatre els problemes del litoral.

Es pot assenyalar també que es destaca el País Valencià com el líder del desenvolupament no sostenible a Espanya a causa de les actuacions que s'estan fent al litoral. Poblacions veïnes com Vinaròs, Benicarló i Penyíscola figuren com punts negres, totes tres per manca de despuradora. Benicarló, a més, té plans d'urbanització en sòl inundable i protegit per Costes. Penyíscola, a més, té un projecte de construcció de dos camps de golf.

Segons l'autor, els 5 millors segons d'Internet...

Locomía

Els internautes som més actius

El País publica una notícia sobre un informe de la Universitat Oberta de Catalunya, dins del Projecte Internet Catalunya (PIC), presentat ahir als mitjans. L'informe conclou que els internautes són més actius, tenen més amics, estan més implicats en la vida política i tenen menys depressions. El fracàs escolar podria reduir-se en un futur amb l'ús de les noves tecnologies i el reciclatge del professorat. La direcció de l'informe ha estat a càrrec de Manuel Castells (sociòleg) i d'Imma Tubella (rectora de la UOC). Internet no aïlla, sinó que sociabilitza, segons aquest informe. Ei, que ja no som friquis!

Compartir no és delicte

Aquest és el títol d'una entrada de Kriptópolis, on s'explica que el ministre Joan Clos, en una entrevista a El País, diu que no perseguiran les descàrregues d'Internet. Ja va sent hora qu el govern espanyol parli clar i no criminalitzi -almenys de forma aparent- pràctiques que no són delictives, segons han establert fins ara els jutges, com són les descàrregues i la compartició de música i video per Internet, sempre que compleixi les condicions de còpia privada.

dilluns, 25 de juny del 2007

Rumors: lo cranc roig

Seguridad Social, gratis, a Vinaròs

Dissabte, 30 de juny, a Vinaròs actua Seguridad Social, a la Carpa Jove (a la platja), gratis. Aquesta ciutat veïna nostra és un exemple de com fer festa, tant quant a organització com quant a participació. Perquè no tota la culpa de les festes com són és de qui governa, sinó dels governats, que potser per inèrcia, per forma de ser, o per allò que sigui, tampoc no participem de les festes majors, fent que el seu caliu es noti al carrer.

Diccionari de Google

Google ofereix, a banda del se traductor, un diccionari que permet traduir una paraula entre dues llengües, i dóna com resultat la traducció, alguns exemples d'ús i llengües que estan relacionades amb aquella paraula. Malauradament no apareix el català com una de les llengües entre les quals es pot traduir.

Automatix2

Un cop us hagueu instal·lat Ubuntu, podeu instal·lar-vos el programari Automatix2, el qual us facilitarà la feina d'instal·lar certs programes, alguns no lliures, els quals potser necessiteu o us agrada utilitzar. Aquest article us explica 10 coses que podeu fer un cop hagueu instal·lat Ubuntu, amb Automatix2: [clic].

10 raons per comprar o no programari lliure

Una presentació a eWeek us presenta 10 arguments per comprar -adoptar- programari lliure i 10 per no fer-ho: [clic].

divendres, 22 de juny del 2007

Amposta supera oficialment els 20.000 habitants

Amposta ha superat els 20.000 habitants, com informa el Diari de Tarragona. Al web de l'Ajuntament es pot veure a les dades d'estadística de població que el nombre d'habitants en data 13 de juny de 2007 és de 20.389 (vegeu la piràmide d'edats). D'aquests, un 46% són persones entre 31 i 60 anys, i un 22% persones entre 16 i 30 anys. Del total, un 49% són dones, enfront del 51% d'homes. La població major de 65 anys representa el 16% del total. La població immigrada representa un 17% (vegeu la llista d'immigrants per nacionalitats).

Virtualitzar una partició de Windows

Una cosa que em toca el nas és tenir dues particions i no poder iniciar des de Linux la de Windows, sense necessitat de sortir de la sessió, reiniciant l'ordinador. I tenint una partició amb Windows existent, crear una imatge em sembla una despesa d'espai de disc innecessària. Acabo de trobar una guia de com iniciar amb VMWare el Windows que tens instal·lat en una altra partició del disc dur: [clic].

Els Rolling parlen català

Gran notícia! Els Rolling ahir van obrir el concert parlant en català! Ja van fer-ho fa pocs dies en l'anunci de la cita. Ràdio i televisió a Catalunya se'n fan ressò. Com som...

El robot plegador d'olives ja està més prop

Diu que l'any vinent ja podria haver un primer prototipus de robot recol·lector de fruits. Ja falta menys perquè ens pleguin les olives? Més: [clic].

Matas plega

El fins ara president de les Illes Balears, Jaume Matas, deixa la política, després de quedar-se fora del govern pel pacte entre PSIB i UM. Com president, tot i les polèmiques urbanístiques que ha hagut durant el seu govern, ha tingut una actitud molt més oberta envers la llengua, a diferència de valencianisme demegog del president de la Generalitat Valenciana -qui parla castellà quasi sempre que el veig a la televisió-. Ara bé, no oblidem que va ser el ministre de Medi Ambient quan es va aprovar el Pla Hidrològic Nacional amb José María Aznar de president del govern espanyol. Per això, malgrat les seves formes més moderades que en molts dels seus companys de partit, no li tinc gaire simpatia a la figura política de Jaume Matas.

dijous, 21 de juny del 2007

CNN: Barcelona, capital d'una nació sense estat

El diari Avui es fa ressò d'una notícia de la CNN sobre viatges, en el qual es parla de Barcelona i Catalunya. El títol de la notícia diu que Barcelona és la capital d'una nació sense estat. Són uns separatistes aquests de la CNN.

YouTube Remixer

Fa poc vaig provar un servei d'edició de videos en línia, Jumpcut, el qual funciona força bé. Si no tens temps de fer-ho amb un programa d'edició de videos com Kino, iMovie, o altres, o no tens a mà el programa, un servei com aquest et permet, de forma senzilla, editar els videos, posant títols, aplicar transicions, etc. El problema de Jumpcut és que no és el servei de videos de referència a la xarxa. És indubtable que el servei de referència és YouTube i, amb major capacitat, Google Video, des de fa un temps propietat tots dos de Google. No ser el servei de referència fa que productes com AppleTV o programes com Democracy TV no contemplin Jumpcut com una font de videos, cosa que redueix l'audiència de qui penja videos a Jumpcut.

La novetat és que YouTube ja permet editar videos en línia, amb el servei YouTube Remixer. En un entorn Flash (per desgràcia tot va amb Flash), el reproductor del qual potser haureu d'actualitzar-vos, teniu els vostres videos penjats a YouTube i podeu combinar-los, aplicar transicions entre ells, afegir títols, vores, imatges, etc.

dimecres, 20 de juny del 2007

A guanyar diners...

Via borjanet he sabut de l'existència d'un video a YouTube del programa de Joan Monleon a Canal 9, allà a finals dels 80, principis dels 90, on les hostesses sortien amb uns càntirs cantant "a guanyar diners, on estan, on estan,...". Era un programa que es podria qualificar actualment de friqui però, que em feia i em continua fent molts gràcia.

Pósters amb Scribus

Scribus és un programa lliure d'autoedició. Aquí podeu llegir com fer un póster per presentar resultats d'investigacions en congressos, informes de resultats, etc.: [clic]

Zattoo, televisió en directe per Internet

Zattoo és un servei de difusió de televisió en directe per Internet. Per veure els diferents canals cal instal·lar-se un programa client, disponible per a Linux, Mac i Windows. Zattoo, com indica al seu web, és un proveïdor d'IPTV P2P, el qual aprofita aquesta tecnologia -P2P- per emetre amb una bona qualitat els programes de televisió en directe. Segons expliquen, col·laboren amb les entitats de teledifusió per emetre la programació. El programa client que cal instal·lar per veure la televisió és programari lliure amb llicència LGPL. Finalment, cal tenir Flash instal·lat, i cal subscriure's per poder accedir al servei. Entre la televisió a la carta i la televisió IP amb tecnologia P2P, amb una connexió a Internet podrem veure allò que desitgem allí on siguem.

Font: Engadget.

dimarts, 19 de juny del 2007

Aviseu als de Canal 9

Aquests dies són un bon moment per convidar la gent de Canal 9 i alguns polítics de l'altra banda del Sénia perquè vinguin a veure el gran cabal de l'Ebre, la gran quantitat d'aigua que duu i que es podria aprofitar per transvasar. La imatge des del pont de l'Estat, a Tortosa, és un exemple del gran cabal. Al fons es pot veure com el mural que fa uns anys va pintar la PDE, està completament descobert, quan la passada crescuda pràcticament no es veia. Aquesta foto i dues més les podeu veure a Flickr.

Jurar o prometre

Amb motiu del video de la Constitució de l'Ajuntament de Roquetes i els videos d'Amposta, hem pogut veure que hi ha regidors que han jurat i altres que han promès el càrrec. A més, hi ha qui ha promès per imperatiu legal i altres qui no. Això m'ha fet venir al cap la diferenciació que es fa entre jurar i prometre.

Jurar, com es pot veure al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC), en una de les seves accepccions, és l'afirmació o promesa d'alguna cosa davant de Déu. En canvi, prometre és l'afirmació o acte de donar fe d'alguna cosa, sense fer-ho davant de Déu. És en coherència a això, potser, que els regidors republicans, si no em falla la memòria, han promès el seu càrrec i no l'han jurat. A més, els republicans han promès per imperatiu legal, imagino que per reflectir el seu desacord amb la fórmula, la qual demana lleialtat al Rei.

La forma amb què es promet o jura el càrrec no treu validesa al compromís adquirit, inclosa la lleialtat al Rei, amb la qual cosa potser algun dia es podria plantejar algú si és necessari emprar "per imperatiu legal". I que consti, que sóc republicà.

Constitució de l'Ajuntament d'Amposta

Josep Torta ha posat a YouTube el video del ple de Constitució de l'Ajuntament d'Amposta, en dues parts. Podeu trobar una entrada al seu bloc amb els dos videos. En aquest cas no és una emissora municipal sinó un mitjà de comunicació privat, qui s'endinsa a la xarxa per difondre informació d'interès públic. He preferit no posar la captura dels videos sinó un enllaç al bloc de Josep, on ja ho teniu preparat per veure.

Constitució de l'Ajuntament de Roquetes

Antena Caro ha posat a la xarxa la gravació en video del ple de Constitució de l'Ajuntament de Roquetes. El teniu a sota. El poso, per si us interessa, i perquè mostra que amb pocs mitjans es pot oferir informació a la ciutadania a través d'altres canals que no només els tradicionals. És una forma, també, d'apropar la ciutadania i els governants, a partir de coses tan senzilles com la transmissió a la carta dels plens de l'ajuntament.

dilluns, 18 de juny del 2007

Joomla vol estensions GPL

La gent del projecte Joomla! demana que qui desenvolupi extensions ho faci amb llicència GPL, la mateixa que té el sistema de gestió de continguts. A mi això no em resulta cap problema però, entenc que és una petició que per esdevenir obligació cal que primer passi per l'establiment clar sobre si una extensió és o no una obra derivada de Joomla! En cas de ser-ho aleshores no cal aquesta exigència perquè automàticament qualsevol qui desenvolupi extensions ha de ser conscient que en distribuir-les s'aplica la GPL. Si ni es considera obra derivada, no es pot exigir la GPL, tot i que, si es distribueix conjuntament Joomla! i les extensions no GPL, aleshores tot el conjunt és GPL, tal com indica la llicència. No sé però, si és bo que una base de gestor de continguts, amb una API per poder crear noves funcionalitats, tingui llicència GPL, en comptes de tenir una llicència LGPL, com a mínim.

Atureu l'Euromed

Aquest és el títol d'una entrada de La Marfanta, publicada ahir diumenge al setmanari Presència. L'entrada comenta la pèrdua del tren de Tortosa, la cessió recent dels terrenys de Renfe a la ciutat i la situació de greuge comparatiu amb els nostres veïns. A les Terres de l'Ebre no s'atura l'Euromed. I sembla que la voluntat política no ajuda a pressionar Renfe perquè això canviï. Tothom mira molt o massa els trens de rodalies de Barcelona i l'evolució de la implantació de l'AVE. Mentrestant, continuem sent un territori de segona, amb por de reclamar allò que volem. I un es pregunta si els polítics locals estan per demanar allò que necessita el territori o allò que els va bé als seus companys de la capital.

Safari, amb una base de programari lliure

Llegeixo en un article a ZDNet que Safari, el navegador d'Apple, és programari lliure. En llegir-ho he corregut a comprovar que això és així. L'única relació amb el programari lliure crec que és el fet que utilitza un marc de desenvolupament -framework-, WebKit, el qual sí que és lliure. Però, el navegador no n'és. És com si algú fa un navegador basat en Gecko amb una llicència privativa. No serà lliure, per molt que el motor web ho sigui. No deixa de ser bo, des del punt de vista del programari lliure, que almenys una part del programa no sigui privativa.

divendres, 15 de juny del 2007

Britains Got Talent

Hi ha nivell o no?

Acord a Roquetes

Aquest migdia m'han confirmat que a Roquetes el PSC es quedarà a l'oposició després que s'hagi signat l'acord que farà que Francesc Gas (ERC) sigui el nou alcalde de la població. L'acord ha esta ratificat per ERC, CiU, PP i Independents. Segons m'han explicat, l'acord contempla un 80% d'objectius comuns.

A Roquetes el PP és la clau

El cas de Roquetes és una de les incògnites dels pactes que decidiran el color polític de l'alcalde que més trigarà a resoldre's. Potser fins el mateix dissabte no se sabrà res. Segons explica La Veu de l'Ebre, el PP català no vol que la regidora electa del PP roquetenc doni suport a Francesc Gas (ERC) com alcalde, per la seva vinculació amb Catalunya Lliure, motiu posat en boca de Josep Piqué pel setmanari. Aquest motiu no sé ben bé si vol referir-se al caràcter independentista de Gas -obvi, doncs és candidat per ERC- o si es refereix a alguna cosa més greu, com l'acusació de terrorista -rumor que em consta que ha circulat per Roquetes-.

No veig però, que dins del PP tinguin gaire legitimitat per furgar en el passat ideològic i/o polític de les persones que actualment participen del sistema democràtic de forma indubtable. Primer, perquè persones com Piqué han tingut un passat comunista, el qual hauria de ser una taca al seu expedient, si fossin puristes a can Rajoy. Segon, perquè dins del PP hi ha encara polítics que van participar del règim franquista, en càrrecs de govern, i el règim franquista era una dictadura resultant d'un aixecament militar, la qual va perseguir i eliminar físicament o social els seus enemics un cop guanyada la guerra. Per tant, independentment de què opini jo de quin hauria de ser el millor pacte a Roquetes, l'argumentació de Piqué contra un pacte del PP amb ERC no em sembla gaire correcta.

Tutorial Inkscape per fer icones 2.0

Inkscape és un programa de dibuix vectorial (tipus CorelDRAW! o FreeHand), que podeu trobar per a GNU/Linux, Mac OS X i Windows, el qual és programari lliure. Aquí teniu un tutorial per fer icones de l'estil de l'anomenada Web 2.0: [clic].

Iniciació a GRUB

Si voleu saber què és GRUB -el gestor d'arran de les distribucions de GNU/Linux actuals-, com funciona, com s'instal·la i com es configura, podeu llegir aquest article: [clic]. Us explica com iniciar el sistema des d'una clau USB utilitzant GRUB.

La primera campanya

Via Menéame he trobat un video que recull les peticions de vot de les forces polítiques de les primeres eleccions democràtiques, les de 1977, de les quals ahir es van celebrar els 30 anys.

dijous, 14 de juny del 2007

Nessun Dorma a Factor X

Factor X amb un concursant de nivell a Anglaterra. I aquí anem amb gent que ni afina, una cosa que s'hauria de demanar com a mínim. Amb Nessun Dorma, de l'òpera Turandot de Puccini, es va posar el públic i el jurat a la butxaca.



En canvi, aquí s'acaba promocionant un video que més aviat sembla màrqueting viral de la Dirección General de Tráfico.

Blogger in Draft

Blogger té des d'ahir un servei anomenat Blogger in draft, el qual servirà perquè els usuaris que s'hi apuntin puguin provar les noves funcionalitats del servei, les quals encara no estaran disponibles per als usuaris en general. Vindria a ser com quan es va preparar el pas a la versió actual de Blogger, creant Blogger Beta, fins que es va fer el pas definitiu abandonant la versió antiga, l'existent abans de l'arribada de Google a l'empresa. La diferència és que ara no hi ha un canvi de versions de plataforma sinó que això és un banc de proves de funcionalitats i canvis que s'aniran afegint als usuaris un cop s'hagin provat en la versió esborrany.
La primra cosa que es pot provar és la pujada de videos, amb un nou botó que apareix al costat del botó per pujar imatges. Ara no en tinc cap de nou però, aniré provant aquesta funcionalitat properament.

Precipitació amb la sisena hora

Informa Vilaweb que un estudi conclou que la implantació de la sisena hora als centres educatius de primària de Catalunya ha estat precipitada. L'estudi l'ha fet la Universitat de Girona i apareix després de l'estudi del sinticat USTEC-STES que deia que la majoria dels mestres de primària prefereixen la supressió d'aquesta sisena hora. Una cosa és certa, la sisena hora a doant feina a molta gent. La pregunta és si era necessària, si estaven els centres preparats per fer-la, i si cal que el sistema educatiu assumeixi com seu el problema de la compatibilitat entre vida laboral i familiar, en el qual les empreses tenen la seva part de culpa, així com el sistema de "benestar" espanyol.

Fanàtic de Microsoft diu que Leopard sembla Vista

Genbeta publica una entrada fent-se ressò d'un article de ZdNet on es diu, sense complexos, que Mac OS X 10.5 Leopard s'assembla a Microsoft Windows Vista. La conclusió que es pot treure de l'afirmació -i podeu llegir l'entrada de Genbeta per trobar alguns arguments- és que algú que escriu això, o bé no coneix les versions anteriors de Mac OS X, o bé pensa que ningú dels qui el llegeix no coneix Mac i per això fa afirmacions que el deixen en evidència. No només Leopard no s'assembla a Vista, sinó que Vista s'assembla, en moltes coses a Mac OS X 10.4.x, Tiger, la versió actual, i fins i tot a Panther, la versió anterior.

El web del Congrés no funciona amb Firefox

Kriptópolis explica que el web del Congrés dels Diputats, acabat de remodelar, no funciona correctament amb el navegador Firefox. Concretament funciona malament el cercador d'iniciatives, els resultats de quines cerques estan enllaçats de forma incorrecta, cosa que amb Internet Explorer no passa. Això a l'administració pública no és admissible, i menys encara després que ens facin empassar una llei d'accés electrònic de la ciutadania a l'administració pública (LAECAP) que presumeix de ser tecnològicament neutral. En aquestes alçades una empresa no pot ser que faci un projecte de web per a qualsevol administració pública i no garanteixi que funciona amb qualsevol navegador que compleixi amb els estàndards.

dimecres, 13 de juny del 2007

Final de les obres del Grau

El final de les obres del carrer del Grau d'Amposta ja s'endevina. Com es pot veure a la foto -feta amb el mòbil, per això la mala qualitat-, ja s'ha quitranat el carrer i ja hi ha els passos de peatons pintats.

Els universitaris troben feina en menys d'un any

En la línia d'una entrada anterior que parlava sobre el nivell formació i la feina que ocupen els universitaris, un altre fer destacable és que estadísticament prop del 100% d'universitaris troben feina durant l'any després de llicenciar-se. Aquesta dada no té en compte la qualificació requerida per a la feina que ocupen sinó només que trobin feina. Al web del Telenotícies de TV3 es pot llegir la notícia amb títol Gairebé el 100% dels universitaris llicenciats troben feina en menys d'un any. És clar que, aquesta notícia en el seu contingut també indica que una quarta part d'aquests llicenciats que troben feina tenen una formació per sobre de la necessària.

El PSOE, Navarra i la democràcia

El PSOE a Navarra està a punt de pactar amb la dreta, per no coincidir en votacions amb ANB. Per tant, un gir a l'esquerra del govern a l'ajuntament i a la comunitat foral no seran possibles. I això, per aquesta estranya raó que fa que el PSOE actuï com si tingués por del PP, en comptes d'actuar coherentment. Un partit democràtic no pot rebutjar un pacte que impliqui rebre vots d'un altre partit que també ho és, doncs ANB, si no es demostra el contrari, és un partit democràtic, el qual, com ja s'ha dit, rebutja la violència als seus estatuts. Ahir Iñaki Gabilondo va parlar sobre el tema en obrir l'informatiu Noticias Cuatro. Ja va sent hora que els socialistes espanyols siguin conseqüents amb els seus postulats i deixin d'actuar de forma tan descarada pensant en les eleccions generals.

Sobren universitaris

Això es podria deduir de l'article que publicava ahir El País. Aquest article deia que més de la meitat dels universitaris accepta llocs de treball per sota de la seva formació, sent Espanya un dels països europeus amb més universitaris però, amb una universitat poc connectada a l'empresa. Hauria de veure's també, si els llocs que correspondrien als universitaris en alguns casos no estan ocupats per persones amb una formació menor i amb sous més baixos dels quals correspondria. Potser si tornés a estudiar però, començaria per un cicle formatiu de grau superior i continuaria posteriorment amb una carrera, mentres ja m'hauria incorporat al mercat laboral.

10 alternatives lliures empresarials

Un article a Intranet Journal presenta 10 aplicacions de programari lliure com alternatives al programari privatiu a l'empresa. Entre elles m'ha cridat l'atenció Lazy8 Ledger, recomanat per a comptabilitat, el qual a Espanya podria substituir-se per FacturaLux o BulmaGes, per exemple. OpenPro és un ERP del qual no tenia notícia, mentres que sí que havia sentit parlar de Compiere o OpenBravo.

dimarts, 12 de juny del 2007

El cop a la taula de Cuní

L'altre dia Josep Cuní, en un debat entre Pilar Rahola i votants de PxC als Matins de TV3, va decidir posar ordre i donar un cop a la taula i cridar "prou!". Aquí teniu un video de com va anar tot, seguit del video paròdia de Polònia.



Leopard, Safari per a Windows, iPhone amb AJAX

Ahir es van conèixer les novetats de l'empresa Apple, relacionades amb la nova versió del sistema operatiu Mac OS X -la 10.5, Leopard-, el seu telèfon iPhone i, sense esperar-ho, el seu navegador Safari.
Leopard inclou novetats que es poden veure web de Leopard explicades i il·lustrades amb videos del funcionament del sistema. Val a dir que si heu utilitzat Mac OS X abans, veureu que és una evolució, la qual incorpora les millores que s'han anat introduint poc a poc a la versió actual, i molt més. Potser algun usuari de Windows Vista, d'aquells que es pensen que allò que presenta Microsoft és novedós, quan molts cops ja existia, dirà que Leopard s'assembla a Vista, quan probablement és el contrari. L'escriptori de Leopard s'ha renovat i permet apilar els fitxers oberts (documents, programes), com es pot veure en aquest video [clic]. El gestor de fitxers, el Finder, presenta un aspecte renovat, amb una barra lateral dividida entre dispositius (discos durs, iDisk, claus USB,...), llocs compartits (dins del propi ordinador o en un altre) i ubicacions predefinides (directori de l'usuari,..., com fins ara). Es pot veure en aquest video [clic]. La vista prèvia, ara Quick Look, no necessita que s'obri el document per mostrar-ne el contingut, i permet veure'l a pantalla completa. Una de les grans novetats és el gestor de còpies de seguretat, Time Machine, el qual, un cop activat, va desant el contingut de l'ordinador per tal de poder ser recuperat. Si s'utilitza un disc extern Time Machine sol·licitat si es vol utilitzar com repositori de les còpies. El disc es pot utilitzar combinat amb l'AirPort Extreme Base Station perquè més d'un Mac l'utilitzin com repositori de còpies. Vegeu el video [clic]. Qui som usuaris de Mac però, també de GNU/Linux ja coneixem que podem treballar amb múltiples escriptoris, arrossegar aplicacions entre ells, organitzar les aplicacions obertes per tenir-les distribuïdes entre varis escriptoris, etc. Ja en la versió actual de Mac OS X es pot instal·lar un programa, Spaces, el qual permet tenir també múltiples escriptoris. Leopard ja l'inclourà. Vegeu el video [clic]. Bé, quant a Leopard, podeu veure més característiques al web.

iPhone, el telèfon més esperat dels darrers temps, permetrà aplicacions de tercers, com fa poc es va saber, i com es pot llegir a Engadget, la manera serà a través d'aplicacions web, les quals s'executaran en el navegador de l'iPhone, basat en Safari, podent utilitzar la tecnologia AJAX. No hi haurà un SDK (biblioteca) per desenvolupar aplicacions, cosa que també significa una limitació per als desenvolupadors.

Quant a Safari, la novetat és que la versió 3.0, de la qual ja hi ha una Beta, s'executarà amb Windows també. Aquesta opció d'Apple realment a mi no m'interessa, tot i que en alguns llocs es dóna com una gran notícia -Apple entra en la guerra dels navegadors?-. Jo utilitzo Firefox i Flock, dos navegadors de programari lliure, els quals m'agraden, per com són i per les llibertats que ofereixen.

Resumint, Apple és notícia. Mac OS X Leopard és una nova versió esperada, d'un sistema operatiu propietari però, que si no voleu utilitzar GNU/Linux és el que us recomano abans de Windows, per la seva facilitat d'ús i el seu disseny atractiu. A més, podeu utilitzar pràcticament el mateix programari lliure que amb GNU/Linux i que amb Windows.

dilluns, 11 de juny del 2007

Anatomia del nucli Linux

El sistema operatiu GNU/Linux està format per les utilitats GNU i el nucli Linux, tot i que habitualment es parla únicament de Linux referint-se al conjunt. Un article de M. Tim Jones al web d'IBM amb títol Anatomy of the Linux Kernel, fa un repàs al nucli del sistema operatiu, Linux. S'hi repassa la història de Linux, creat l'any 1991 per Linus Torvalds i la seva arquitectura. És un article molt interessant.

Accessibilitat dels principals 10 gestor de continguts

El bloc Accesibilidad Web publica una entrada on es fa un repàs breu de l'accessibilitat i usabilitat de 10 sistemes gestors de continguts (CMS). Es fixa en el comportament del CMS amb els lectors de pantalles i en la usabilitat del programari. Els més ben posicionats són Joomla, Quick and Easy, Plone i Drupal. És curiós perquè a la mateixa llista apareix Mambo, origen de Joomla, i té una valoració més aviat negativa.

L'article és un bon punt d'inici per a un estudi més detallat, d'on s'hauria de poder extreure una classificació de CMS segons diferents criteris.

divendres, 8 de juny del 2007

WiTricity

Investigadors de l'Institut de Tecnologia de Massachussetts (MIT) han descobert un sistema de transferència d'electricitat sense cabels, el qual han anomenat WiTricity. Aquest sistema es basa en la transferència d'electricitat entre dos camps magnètics, en un dels quals està l'emissor. L'altre, el receptor, pot ser tant una bombeta com un dispositiu amb bateria que s'ha de carregar (un mòbil, un portàtil,...). La prova l'han fet amb dues bobines de coure, una connectada a la font d'alimentació i l'altra amb una bombeta. Amb la font d'alimentació en marxa la bombeta es va encendre a l'experiment realitzat.

Més: [clic].

Les discoteques obriran fins les 6 i no ho ha aconseguit CiU

Aquesta campanya electoral algú ha dit que aconseguiria una cosa semblant a la notícia de La Vanguardia. Avui entra en vigor el nou horari fins el qual poden obrir discoteques i sales de festa, mitjançant el qual l'hora de tancament són les 6 del matí. Si algú us diu que ho han aconseguit ells, ja sabeu que és cosa de la Generalitat.

La capitalitat

De seguida que es va saber que a Amposta i a Tortosa governaria CiU vaig pensar que hi havia una cosa que potser deixaria de ser tema de debat i de demagògia. Es tracta de la capitalitat. Imaginar-se ara CiU reclamant la capitalitat amb la mateixa intensitat que ho ha fet mentres a Tortosa ha governat el PSC és gairebé impossible. D'altra banda, aquells que exercint l'ampostinisme, recordant aquells que exerceixen el tortosinisme ranci a la capital del Baix Ebre, deien que volien que Amposta fos la primera ciutat de les Terres de l'Ebre,
han de rendir-se a l'evidència. Malgrat que CiU a Amposta ha renovat la majoria absoluta, Artur Mas va oferir la presidència de la diputació a Ferran Bel. Quina és la primera ciutat del territori per a CiU, Amposta o Tortosa? On quedarà aquell lema oportunista d'Amposta capital?

El Perelló, o com no saber perdre

Avui diversos mitjans parlen del recurs que l'alcalde en funcions del Perelló, Salvador Pallarès (CiU), presentarà per evitar que Genoveva Margalef (PSC) sigui regidora, segons ell, per incompatibilitat amb el seu càrrec de directora de l'IDECE. Segons es pot llegir al Diari de Tarragona, aquesta incompatibilitat entre directora de l'ens i el càrrec de regidora, es dóna sota certes condicions, no sempre (dedicació exclusiva i remuneració periòdica des del consistori). D'altra banda, com també s'ha pogut llegir, Francesc Sancho va compatibilitzar l'alcaldia de l'Ampolla i la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre en el seu moment.

Tenim dues coses sobre les quals parlar. Primer, l'acumulació de càrrecs, cosa que és discutibles si convé o no. L'altra, les incompatibilitats que estableix la llei, de les quals s'ha de parlar amb tots els arguments i no únicament denunciant que algú té un altre càrrec. I això, venint de CiU, no està bé. Perquè a Amposta no els agradava que el PSC es queixés del fet que un regidor d'urbanisme fos a la vegada promotor, tot i ser legal. I a més, demostra que hi ha qui no sap acceptar que ha perdut.

Canvis per al trànsit a Valletes

La matinada entre avui divendres i demà dissabte entra en vigor la nova ordenació del trànsit als carrers de la zona de Valletes d'Amposta. Com es pot veure si hi passeu, ja estan preparats els senyals que restringeixen la circulació en un sol sentit de la marxa, així com els senyals indicant la priorització a les cruïlles.

Més informació al web de l'Ajuntament d'Amposta.

dijous, 7 de juny del 2007

Els mileuristes, per parells

Segons el ministre Caldera, ser mileurista no és tan greu. Si vius en parella i aquesta també cobra 1000 euros al mes, ja tens 2000 euros. Això ja és una altra cosa, oi? Sembla mentida que potser algun cop a la seva vida el ministre es podia posar a la pell dels actuals mileuristes. Ara però, se n'ha oblidat i ignora que 1000 euros per cap, si se li sumen les despeses de la vida diària, són una quantitat justa per tirar endavant. I, fent demagògia, els polítics sempre pujant-se els sous...

Més: [clic]

Localret i Microsoft, de la maneta

El consorci Localret i Microsoft uneixen esforços per legalitzar la situació del programari dels municipis catalans. Fins ara no s'havia preocupat ningú per controlar que els programes tinguessin la corresponent llicència, sembla. Gràcies al conveni Localret tira pel camí contrari que s'espera de l'administració pública, és a dir, no adquirir llicències de programari privatiu quan hi hagi alternatives lliures vàlides, com segur que és el cas -quantes llicències de Microsoft Office hi ha implicades, per exemple?-. Segons es llegeix al text de l'acord, aquest servirà per modernitzar les administracions locals de Catalunya, com si això fos impossible i no s'hagués pogut fer fins ara. Potser és perquè no existia Windows Vista. També forma part de l'acord proporcionar als municipis comptes de correu als ciutadans, amb el nom del municipi al domini. Gran fita. Avui dia això no es pot fer, tampoc, més que amb Microsoft. Algun dia ens ha d'explicar algú com és que des d'una banda es diu que s'aposta pel programari lliure i estàndards oberts, de l'altra no s'acaba de dir res clar, i de l'altra apareixen convenis amb Microsoft.


Més: [clic]

PP, Estatut, finançament i incoherència

El PP ara dóna per bo el model de finançament de l'Estatut de Catalunya: [clic].

CiU i ERC a Tortosa

Llegeixo a La Marfanta que CiU i ERC han arribat a l'acord per governar junts a Tortosa. No és que a mi m'agradi que CiU estigui al govern, recordant que no fa tant de temps que defensaven el transvasament de l'Ebre a canvi de compensacions. Però, és cert que Joan Sabaté s'ha guanyat passar a l'oposició, a la vegada que durant la legislatura Ferran Bel ha fet molts de punts per ser alcalde. Els resultats de les eleccions així ho ratifiquen. Per això entenc el pacte de govern tortosí. Als comentaris de La Marfanta es pot veure com hi ha gent que s'alegra i hi ha gent que no. Entre qui s'alegra hi ha la Comedianta Tortosina, qui s'alegra per aquest pacte nacional. És un punt de vista respectable però, que no comparteixo, el de pacte nacional, perquè hauríem de pensar que el govern s'ha pactat per programa i en clau local. Penso que és un dels errors del RC, del qual Núria Menasanch ha estat cap de llista, la seva reacció contra la política catalana del partit, basant gran part de la seva argumentació en aquest aspecte, i poca en la política local, en el context de les eleccions municipals. És clar que això pot convèncer a uns quants però, no em sembla la millor forma de fer campanya municipal. Un altre aspecte és l'interès que encara posen alguns ex-militants d'Esquerra en allò que fa aquest partit, quan se suposa que ja han triat camins diferents.

Nota: no hi ha res de personal en aquesta entrada, només una observació des de fora de la política tortosina.

CiU i PP governaran a la Diputació de Tarragona

No sóc el primer a recordar que CiU va dir que no pactaria amb el PP a les passades eleccions al Parlament de Catalunya. Suposo que aquella promesa, presentada al notari, només tenia validesa per a les eleccions catalanes i no de cara a les municipals. Sinó, no podria explicar-se que ara s'hagin ajuntat per governar la Diputació de Tarragona. Recordo que durant la campanya electoral es van veure fulls anònims per algunes ciutats, difonent el missatge que ERC, ICV i PSC, volien arribar al govern per tal d'embutxacar-se diners. No sé si ara faria gràcia a alguns que es digués el mateix d'aquest acord. Potser diners no però, que aquest acord servirà perquè CiU es preparari el camí per guanyar les eleccions municipals de 2011 a la ciutat de Tarragona no és gens estrany.

La bloquesfera creix però més poc a poc

El diari El País parla avui de l'alentiment del creixement de la bloquesfera, en quantitat i en qualitat. Segons diu, el nombre de blocs està creixent però, de forma més lenta, a la vegada que les actualitzacions dels seus continguts ha disminuït. Fa un any, explica, els blocs actius eren un 37%, enfront el 20% d'ara, entenent com blocs actius aquells que s'han actualitzat un cop en els darrers 90 dies. Estarem efectivament arribant al punt d'inflexió que es va anunciar l'any passat? L'article parla del tema aprofitant el canvi a Technorati, fins ara un indexador de blocs, el qual ara s'ha tornat més generalista, esdevenint un cercador de continguts en blocs, videoblocs i podcasts.

dimecres, 6 de juny del 2007

Les meravelles catalanes

La Sagrada Família és ja la primera meravella del patrimoni cultural de Catalunya. Queden enrera mesos de votacions que han anat fragmentant Catalunya en territoris d'on sortia una única meravella. Val a dir que el criteri de selecció és criticable, sense posar en dubte si aquesta és l'obra cultural més important del país.

Primer, perquè per triar una meravella del patrimoni cultural no es pot dividir Catalunya en trossos, doncs pel camí es queden candidatures que segurament haurien d'estar per davant de les finalistes. Per exemple, per què de les Terres de l'Ebre ha de sortir una candidatura i no vàries, o no sortir-ne cap? Crec que una selecció com aquesta ha de considerar la globalitat del territori i no dividir-lo en parcel·les, com per tenir content tothom si veu que a la final hi ha una candidatura del seu territori.

Segon, perquè les votacions a través del mòbil no són justes. Una persona pot votar més d'un cop. Un territori amb més població o amb més població mobilitzada pot aconseguir més votacions que un altre, amb la qual cosa el criteri no és tant per la vàlua de les candidatures sinó per la quantitat d'adhesions que aconsegueixen -popularitat-. Els criteris entre les persones que voten són heterogenis, amb la qual cosa els valors culturals potser no són els que més força tenen en la votació. A més, la divisió del territori en zones afavoreix la votació "patriòtica".

En resum, s'ha escollit la meravella cultural catalana seguint un procediment més propi de programes de televisió orientats a fer diners que no pas un procediment seriós, amb criteris històrico-culturals. I això ha tingut la col·laboració de la televisió pública catalana, cosa que no acabo d'entendre.

L'aposta pel programari lliure

L'Ajuntament de Barcelona és notícia per l'aposta pel programari lliure: [clic]. Quina llàstima. I segur que tenen una justificació a la compra de llicències.

FSDaily, agregador social programari lliure

Avui m'ha arribat un missatge de la gent del Free Software Magazine anunciant la posada en marxa de FSDaily. Es tracta d'un lloc web que consisteix en un agregador social de continguts -tipus Menéame, Digg,...- sobre temes de programari lliure. Està basat en el programari lliure Pligg, el qual està basat en Menéame.

dimarts, 5 de juny del 2007

PP, PSOE i PNB, contra els estàndards oberts

Hispalinux publica una entrada al web sobre el rebuig de les esmenes a la Llei per a l'Accés Electrònic dels Ciutadans a les Administracions Públiques (LAECAP), per part dels senadors de PP, PSOE i PNB. Es poden llegir les 13 esmenes, les quals van ser rebutjades per la majoria. Aquestes esmenes anaven en el sentit d'utilitzar estàndards oberts i l'ús de llicències lliures en el programari, coses plenament justificades i sobradament argumentades però, que pel motiu que sigui, els polítics no entenen o no volen entendre.

Free Software Magazine 18

S'ha publica el número 18 de Free Software Magazine, la revista electrònica sobre programari lliure. Aquest número inclou diferents articles, entre els quals es poden destacar un sobre la instal·lació dual de Kubuntu i Windows, un sobre l'ús de VirtualBox, l'ús de Free Mind per a receptes de cuina, la segona part de la introducció a la línia de comandes de GNU/Linux, etc.

La fi de l'alto el foc

Avui ens hem despertat amb una notícia esperada, tot i que no desitjada. ETA ha anunciat el trencament de l'alto el foc. De ben segur que tothom apuntarà els terroristes com els únics responsables d'aquest retorn a la violència. Penso però, que els polítics espanyols no han ajudat de cap manera a encaminar el procés de pau cap a un final satisfactori. Començant pel PP, amb la seva actitud bel·ligerant des d'un principi, i continuant pel PSOE, qui des de fora ha donat la impressió de tenir por del soroll generat pel PP al carrer. Zapatero haurà fet coses bones i interessants però, ha defraudat en molts altres aspectes, com la forma d'enfocar el final del terrorisme o l'Estatut de Catalunya. Jo n'estic ben tip que a Espanya mai ningú no sigui capaç d'enfrontar-se al problema i tenir voluntat de solucionar-lo.

El Teide, actiu

Avui m'ha sobtat una notícia, l'activitat detectada al Teide des de fa uns anys i la seva classificació com volcà d'alt risc: [clic]

House quan era príncep regent

L'actor Hugh Laurie, protagonista de House, va tenir un paper destacat a la sèrie que va emetre TV3, L'Escurçó Negre, fent diferents papers, entre ells el de príncep regent. Aquí teniu un video de record.

dilluns, 4 de juny del 2007

Lletra per a l'himne espanyol

És increïble. El Comitè Olímpic Espanyol vol que es creï la lletra de l'himne espanyol per tal que els esportistes puguin cantar-lo en les competicions. Però, a sobre, el PP vol una comissió al Congrés dels Diputats per posar lletra a l'himne. És incoherent que un partit que diu preocupar-se pels problemes reals de la gent tingui ara urgència per posar lletra a una música. Potser és que jo no m'he adonat que això preocupa realment els espanyols i espanyoles. Més: [clic]

eyeOS 1.0

eyeOS, the web based operating systemS'ha publicat la versió 1.0 d'eyeOS, un sistema operatiu virtual, un escriptori distribuït. Podeu veure un video del sistema al seu web, i llegir-ne les característiques al seu bloc. Entre elles, l'eyeDesigner, una eina per desenvolupar aplicatius per a eyeOS de forma senzilla, un rediseny de l'escriptori, multitasca real, etc. Cal provar-lo, no trobeu? Ah, i és programari lliure amb llicència GPL.

Lo Buscall, una víctima dels covards

Ja he parlat alguns cops sobre els problemes de l'anonimat a la xarxa, el qual crec que és una necessitat però, que sovint hi ha qui se n'aprofita per faltar al respecte i l'honor de les persones, i per falta a la veritat. És en aquests casos en què l'anonimat és utilitzat de forma perversa i degrada els espais a la xarxa. Avui La Marfanta es fa ressò del cas de Lo Buscall, un bloc perellonenc, el qual ja va patir aquest mal durant la campanya electoral i que vaig arribar a pensar de parlar-ne al bloc de les Municipals -van passar els dies i vaig deixar-ho anar, ho sento-. El mateix mal l'han patit molts de llocs a la xarxa ebrenca -i catalana, espanyola, mundial,...-, entre els quals el fòrum d'Amposta.info, tancat indefinidament des de que durant la campanya electoral s'hagués faltat greument a l'honorabilitat d'alguna persona.

A la xarxa també hi ha lloc per als impresentables. Malauradament ho saben i se n'aprofiten. La covardia de parlar quan els poden reconèixer la perden quan saben que ningú no podrà fer-ho. I el resultat és que els llocs de debat, de discussió, s'omplen de soroll i corren el perill de perdre l'interès d'aquelles persones que sí que hi participen respectant les altres, i fins i tot de veure's amenaçats per denúncies causades per determinades intervencions anònimes.

L'anonimat però, en els blocs de la nostra terra, va sovint associat a rivalitats polítiques. I es pot veure també el seu equivalent al carrer. Així, els pamflets anònims i els rumors escampats aquesta darrera campanya electoral no deixen de ser un exemple dels que acostumen a expressar-se sense donar la cara perquè sinó no sabrin què dir.

Recuperant dades de Windows amb Linux

Kriptópolis es fa ressò d'una publicació de l'Open Source Lab de Microsoft, on explica com recuperar dades de Windows utilitzant el sistema operatiu GNU/Linux. Us podeu descarregar l'informe en PDF des del mateix web.

Tripartit o no

Aquests dies els mitjans parlen dels resultats de les eleccions i de l'abstenció. Un dels temes que es posa sobre la taula és el desencís que ha causat el tripartit entre els electors. Dins d'Esquerra hi ha el corrent Reagrupament.cat que discrepa fortament d'aquesta opció de govern. Ningú no posa en dubte, diuen, la legitimitat de l'acord de govern a tres. Però, hi ha molta gent que s'atreveix a deduir la voluntat de la ciutadania sobre si prefereix governs en minoria, governs a dos o tripartits. Igual que es poden trobar persones contràries al tripartit, en poden haver de favorables. I no es pot afirmar taxativament que el tripartit és la causa de l'abstenció o de la baixada de les forces d'esquerres. I menys quan el missatge contra aquest, s'ha repetit un i altre cop des de que es va formar. Ja va sent hora que els polítics, si accepten les regles del joc, no opinin en un sentit que les posa en dubte. No pot ser que un partit que accepta aquestes regles clami contra un acord de govern que el deixa fora, perquè no té el suficient nombre d'escons com per governar.

divendres, 1 de juny del 2007

Yo y mi garrote, una novela

El mes de novembre passat escrivia una entrada en aquest bloc sobre un espai d'El País, blog de bloggers, on el diari presentava aquells blocs que els semblaven interessants, i concretament sobre un bloc, Yo y mi garrote, presentat com el bloc d'un noi de 32 anys que estava internat en un psiquiàtric i que un cop per setmana se li permetia escriure en un bloc, com part de la seva teràpia. Ara ja feia temps que no seguia aquest bloc i la sorpresa ha estat quan he llegit a El País que aquest bloc no era més que una novel·la escrita en format bloc per l'escriptor argentí Hernán Casciari, qui durant sis mesos l'ha escrit sense que se sapigués en cap moment que era ell qui ho feia i no un veritable malalt. Tinc dues sensacions en assabentar-me d'això. Una, la d'estar davant d'un exemple de literatura integrada a la xarxa, una bona experiència. De l'altra, la llàstima que no fos realment nua teràpia, doncs potser hagués estat una innovació -o no, això haurien de dir-ho els entesos- de la qual es podrien treure conclusions per a futurs casos semblants.

La UE arxiva la denúncia contra la derogació del transvasament

La Unió Europea ha arxivat la denúncia de la Generalitat Valenciana contra la derogació del transvasament de l'Ebre que va materialitzar el govern espanyol de Rodríguez Zapatero. Podeu llegir-ho a Aragón Digital.

Funeral Monty Python

L'any 1989 va morir Graham Chapman, membre dels Monty Python. Via el bloc Yogur Griego he vist a YouTube un video de la cerimònia que es va fer en memòria d'ell, on els seus companys van fer un discurs i van acabar cantant "always look on the bright side of life...", cançó de la pel·lícula La Vida de Brian, en la qual el difunt feia el paper principal.