divendres, 17 de febrer del 2006

Programari i esperit crític

És bo tenir un esperit crític i plantejar-se dubtes sobre les coses. Acostumats com estem a sentir consignes cada dia pels mitjans sobre temes polítics, veient centenars de persones fent-los costat incondicionalment, és bo no tenir aquesta actitut en altres aspectes de la vida.

Quan parlem de programari lliure hi ha persones que treuen el seu esperit crític. El programari lliure és difícil. No hi ha suport. Només és per a [GNU/]Linux. Només és per a entesos. Els programes lliures són difícils. Va millor el Photoshop. Tothom fa servir Explorer. A mi el Windows ja em venia amb l'ordinador. És a dir, que es posen mil excuses per justificar el no ús de programari lliure. I això inclou el sector de la informàtic. Encara avui dia existeix molta gent que no coneix el programari lliure o que hi té prejudicis en favor del privatiu.

És evident que l'esperit crític que alguns cops es mostra envers el programari lliure desapareix en el cas del privatiu. Se n'assumeixen els defectes i restriccions, sense tenir en compte que a l'altre costat hi ha un món amb menys defectes, o amb defectes que se solucionen amb celeritat, i amb llibertats. Per això, la difusió del concepte programari lliure i de tot el ventall d'alternatives a l'abast dels usuaris és necessària des del món professional i des de l'administració pública. Ja s'està fent i cal que hi donem un cop de mà.