dilluns, 24 d’abril del 2006

La bandera republicana

Divendres 14 d'abril vaig passar per davant de l'edifici de l'Ajuntament d'Amposta per veure si hi havia la bandera de la IIa República Espanyola penjada del balcó. A Tortosa ja sabia que no la veuria. Mereixia la dignitat d'acompanyar el bust de Marcel·lí Domingo però, no la d'ésser vista per tots els tortosins. Malauradament a Amposta tampoc es va poder veure la bandera al balcó. Com no ho sabia, no vaig anar a veure-la entre els gegants de la ciutat. Ves quina situació, la bandera republicana custodiada pels gegants dels Reis Catòlics.
Fins veure la notícia publicada a la premsa local ignorava que s'havia acordat lluir la bandera al balcó de l'Ajuntament. I també ignorava que l'absència va ser causada per ser Divendres Sant. Que Jiménez Losantos i Pío Moa escampin l'opinió que la República va ser un règim anticlerical, perseguidor de religiosos, és una cosa. Que un Ajuntament democràtic, actuant aix'i, accepti implícitament aquesta tesi, és sorprenent. Al cap i a la fi, era la commemoració dels 75 anys de l'inici d'una experiència democràtica a Espanya, truncada per la croada empresa per uns militars, aliats amb les dretes, i beneïts pels bisbes espanyols.

1 comentari:

Josep Torta ha dit...

Home, no se fins quin punt els gegants representen als reis catòlics (que ho són) o són simplement els GEGANTS D'AMPOSTA. De fet moltíssima gent d'Amposta no sap que els Gegants es diuen Isabel i Ferran.

De totes formes crec que el balcó era el lloc més adequat.