divendres, 14 d’abril del 2006

Tal dia com avui... la República

Avui, 14 d'abril, fa 75 anys de la proclamació de la IIa República Espanyola. Va durar només 5 anys, sembla que per voler reformar Espanya més ràpid del compte, cosa que va fer unir els que estaven acostumats a manar, i que va conduir a l'aixecament militar de 1936, amb la posterior Guerra Civil.
Quan es pensa en la República, no es pot deixar de pensar en Manuel Azaña, fundador d'Izquierda Republicana, qui fou president del consell de ministres i president de la República, persona a la qual molts de polítics actuals volen semblar-se en moltes ocasions. Fou Azaña un dels grans defensors de l'autonomia de Catalunya, si bé l'Estatut de 1932 va ser també retallat a Madrid, com és normal.
Sense voler fer d'historiador, després d'aquestes poques línies recordant ràpidament el moment, aquesta entrada del bloc vol imaginar com hauria estat l'Espanya actual si uns militars, atiats per les dretes, no s'haguessin aixecat contra el govern legítim i la vida democràtica hagués seguit el seu camí. És cert que en la situació que es vivia a Europa potser igualment s'hauria viscut un període convuls, a causa de la IIa Guerra Mundial. Però, això ja no ho podem saber.
Mentrestant ens queda pensar que el futur ens durà una nova República per tenir realment una societat plenament democràtica, on cap ciutadà tingui més privilegis que els altres per l'únic fet de la sang que duu a les venes. Visca la República!

Enllaços:
- La IIa República a la Wikipedia
- La IIa República a Lasonet
- La República a l'exili
- L'aixecament de Jaca
- Pacte de Sant Sebastià
- Izquierda Republicana
- Guerra Civil Espanyola
- Portal del exilio