divendres, 19 de maig del 2006

El programari lliure i el comercial

El Dossier Tecnològic anuncia el programa Tic Tac Web que farà BTV sobre programari lliure demà dissabte. El seu títol: programari lliure o software comercial (propietari)?.
Sempre és bo que es parli de programari lliure als mitjans però, hi ha certs conceptes equivocats que cal anar corregint. Del títol es desprenen vàries coses.

En primer lloc, un aspecte més de llengua que tècnic és la distinció entre programari i software que s'hi fa, quan en català s'ha d'utilitzar programari -tot i que algunes persones prefereixen software, ni que sigui en cursiva-.

En segon lloc, el tòpic o equivocació reincident. El programari lliure no és comercial segons el títol. D'acord que als Estats Units parlar de free software faci que la confusió sigui inevitable entre programari lliure i gratuït. Però, aquí tenim paraules diferents per a lliure i gratis. A més, en aquestes alçades per preparar un programa així, amb la informació existent i la gent que estem en aquest món de la informàtica, es pot saber de seguida que hi ha empreses que treballen amb programari lliure o fins i tot basen el seu model de negoci en aquest tipus de programari, el qual es diferencia de l'altre, bàsicament per la seva llicència i les llibertats que dóna.