dimarts, 16 de maig del 2006

L'Estatut: la vegueria

La sortida d'Esquerra del govern, a les Terres de l'Ebre ha fet que es parli del tema de la vegueria. La vegueria és l'organtizació territorial dels serveis de la Generalitat. El seu òrgan de govern són els consells de vegueria, els quals, segons l'Estatut, substitueixen les diputacions. Ara bé, en canvi, la supressió dels límits territorials està subjecta a l'article 141.1 de la Constitució Espanyola: qualsevol alteració dels límits provincials s'haurà d'aprovar amb una llei orgànica de l'Estat. Per tant, o l'Estatut és ja aquesta llei orgànica o bé caldrà esperar encara a tenir vegueries equiparades plenament a províncies a partir d'una nova llei pendent de fer.

Pasqual Maragall fa ben poc que va comentar que caldria esperar la propera legislatura. El ministre Sevilla va advertir fa un temps que estava d'acord amb la nova divisió territorial, sempre que a les eleccions generals es respectessin els escons de les quatre circumscripcions catalanes. Això potser caldria que s'expliqués perquè té diversos significats: cal conservar les divisions provincials i assignar els escons segons aquestes a les generals, o cal que el nombre d'escons que corresponent a Catalunya no sigui modificat, independentment de com es reparteixin entre les diferents vegueries?

Sigui com sigui, potser l'Estatut no comporti la redefinició completa de la divisió territorial de Catalunya. I qui sap si això arribarà a ser possible en els propers anys.

2 comentaris:

Jordi Arrufat ha dit...

Algo és algo, durant el govern del PP a Madrid es deia que de vegueries i alteracions de limits provincials ni parlar-ne mentre durés "el problema vasco".
O sigui, pagavem justos per pecadors ja que mesclaven peres amb massanes.
No sé com volen casar lo de mantenir la provincia com a demarcacio electoral i a la vegada suprimir les 4 diputacions en una de sola que després repartiria competències per Catalunya o crear-ne 9 noves.
Seria un cas unic a l'Estat.
Algunes idees de "disseny" dels socialistes em posen els pels de punta.

Gustau Moreno ha dit...

Com diria Gomaspuma, a mi se'm rinxolen los pèls de les aixelles i se m'erissen los del pubis ;.)