dijous, 18 de maig del 2006

L'Estatut: la campanya

El govern català ha iniciat una campanya per difondre el nou Estatut que es vota en referèndum. En primer lloc la premsa va repartir en cap de setmana la guia per llegir l'Estatut. És a dir, com llegir l'Estatut en positiu. El web de la Generalitat conté diferents documents relacionats amb el text: el text aprovat per les Corts Espanyoles, un resum d'aquest, una comparativa entre aquest i l'Estatut de 1979, i diversos quaderns temàtics. S'hi troba a faltar però, la comparació entre l'Estatut que es vota i el sortit del Parlament. Els ciutadans han de conèixer també allò pel qual es va apostar tant el 30 de setembre de 2005 i que ha desaparegut del text.

La campanya però, també l'han iniciat els partits. Els socialistes catalans han presentat el seu eslògan per convèncer els electors. L'estratègia de la por: "el PP utilitzarà el teu no contra Catalunya". I a més d'estratègia de la por, presenta l'Estatut com un plebiscit contra el PP i conté una dosi considerable de demagògia. S'està equiparant tothom qui defensi el "no" com algú que va contra Catalunya, cosa que és completament falsa. En la mateixa línia argumental, qui no vagi a votar també actua contra el país, perquè el PP ha repetit incansablement que als catalans no ens interessa el nou Estatut.

A la xarxa la campanya té una altra vessant. Videos i àudios denuncien les incoherències d'uns i altres en la negociació d'aquest Estatut. Esquerra té al seu web un enllaç a les retallades de l'Estatut, amb diversos videos sobre les retallades i els posicionaments de Zapatero i Mas, i documents comparatius de les retallades efectuades al text. Via e-noticies es pot accedir a un video, El show d'Esquerra, el qual presenta les incoherències dels dirigents de la formació al llarg dels mesos. És una campanya paral·lela de desprestigi iniciada fa mesos.

Serà difícil trobar respostes davant dels dubtes sobre el sentit del vot si s'espera obtenir-les de la campanya. No és estrany però, perquè tindrà una semblança considerable amb la de la Constitució Europea.