dissabte, 2 de setembre del 2006

Creative Commons i Flickr


Les llicències Creative Commons són un conjunt de llicències que permeten que un autor estableixi sota quines condicions publica la seva obra. És a dir, que indiquen què permet i què no permet l'autor que faci un usuari de la seva obra. Una obra intel·lectual per defecte neix de forma que l'autor té absolutament tots els drets, que en la nostra legislació es divideixen en drets morals i drets patrimonials (econòmics). Els primers, els morals, són personals i intransferibles, i són adquirits automàticament per l'autor en crear l'obra. Els segons poden ser compartits, transferits, etc., i són els que permeten que una obra pugui ser llegida, escoltada, copiada, venuda,...

Alguns autors decideixen que les seves obres siguin molt restrictives, no permetent la seva còpia, com passa amb la indústria musical tradicional. Les llicències Creative Commons vénen a flexibilitzar aquest punt de vista tan restrictiu, proposant que l'autor decideixi quines llibertats dóna sobre l'ús de la seva obra. Pot decidir restringir-les molt o flexibilitzar-les al màxim possible. Per això, la iniciativa Creative Commons parla de Some rights reserved.


Quan algú publica un llibre, fotografies, un lloc web, etc., pot seleccionar quines coses permet que els usuaris d'aquests puguin fer. Amb Creative Commons hi ha un formulari que simplifica molt aquesta feina. En el formulari es pregunten vàries coses:
  1. Es permeten usos comercials de l'obra?
  2. Es permeten modificacions de l'obra?
  3. En quina jurisdicció s'està publicant?
  4. Quin tipus d'obra és (text, àudio,...)?
La dues primeres són realment les que indiquen el tipus de drets que s'atorguen. En el cas d'aquest bloc i de les fotos de Flickr que tinc penjades, jo permeto usos comercials de l'obra i permeto modificacions, sempre i quan siguin en les mateixes condicions que jo la publico. Queda implícit el dret inalienable de reconeixement de l'autor, que cal respectar-lo sempre. El resultat, que l'obtindríeu igualment amb les opcions del formulari que proporciona Creative Commons, és la llicència Creative Commons Reconeixement-CompartirIgual per a Espanya.

Dins de Flickr es pot configurar quins permisos per defecte tindran les fotos que es publiquen. Per fer-ho s'ha d'anar, un cop us hagueu identificat com usuaris, a l'opció Your Account del menú You. Allí cal seleccionar l'enllaç Photo Licensing. Apareix un formulari on es pot seleccionar el tipus de llicència, en anglès. Reconeixement-CompartirIgual es correspon amb Attribution ShareAlike a la llista. La resta d'opcions que es donen són les altres llicències Creative Commons existents, que es troben explicades al web de la iniciativa.

I així, de forma senzilla, podeu fer que les vostres imatges de Flickr es publiquin sota una llicència més o menys permisiva, contribuint a promoure la compartició del coneixement.