divendres, 15 de desembre del 2006

Els consumidors francesos actuen

La principal associació de consumidors de França demanarà a diversos fabricants d'ordinadors, entre ells HP, que separin el maquinari -l'ordinador-, del sistema operatiu que inclou, per tal de poder comprar ordinadors sense sistema operatiu. Ho he llegit a Baquía. En cas contrari amenacen d'iniciar demandes per aquesta manca de llibertat que els fabricants d'ordinadors imposen si es vol adquirir una màquina de la seva marca. Aquí ja sabem que això també passa, a causa dels contractes OEM entre diferents fabricants i Microsoft. El consumidor, si no sap que pot demanar que se li tornin els diners del sistema operatiu, o si no vol perdre el temps amb els serveis d'atenció al client, es queda amb un ordinador i un sistema operatiu que potser no vol utilitzar. És clar que la majoria d'usuaris que compren un PC deixen instal·lat el sistema operatiu Windows. Potser és perquè els coneixements d'alternatives no s'han difòs i perquè aquests acords comercials entre els fabricants i Microsoft impideixen la competència en igualtat de condicions.

Aquí no sé si l'OCU té pensat fer res de semblant. Sí que penso que l'Estat hauria de protegir els interessos dels consumidors actuant en aquest sentit, sense haver d'esperar que una associació de consumidors tingui la iniciativa.

Potser algú pot pensar el mateix dels Mac, dels ordinadors d'Apple. Penso però, que és un cas totalment diferent, doncs Apple ven un producte sencer, ordinador més programari, del qual és fabricant, i no són dos productes amb una llicència del sistema operatiu que permet, a més, no ser acceptada i renunciar a utilitzar-lo.