divendres, 29 de desembre del 2006

L'any de la política

Continuant amb el repàs de l'any i sent conscient que en Saül Gordillo té classificat aquest com un bloc polititzat, he de parlar de política. Ho faré ràpid i de memòria. No se'ns escapa que ha estat l'any de l'aprovació del nou Estatut, amb el conseqüent trencament del govern de la Generalitat i les eleccions anticipades. Ha estat l'any en què per segon cop els partits d'esquerra s'han unit després de les eleccions per formar govern, quedant també per segon cop CiU a l'oposició. Esment especial és la nova incorporació a l'arc parlamentari català del partit Ciutadans-Partit per la ciutadania. Ha estat també l'any del retorn de part dels papers con
fiscats pels franquistes a entitats i particulars de Catalunya. Aquest ha estat un dels motius, junt amb l'aprovació de lleis com la del matrimoni entre parelles del mateix sexe, que han provocat un nivell de crispació considerable a Madrid -l'Estatut també ha estat motiu de polèmica-. Per desgràcia encara no ha estat l'any de la pau quant a l'alto el foc d'ETA però, sí que ha hagut un primer pas, que voldria que no acabés com en altres ocasions.

A les Terres de l'Ebre hem tingut un any amb polèmiques a l'ajuntament tortosí, amb la reducció a la mínima expressió del suport a l'equip de govern, amb projectes conflictius, com l'enderrocament de les cases del riu, del velòdrom o el camp de golf de Vinallop. A Amposta s'han tirat endavant projectes, com la capitalitat cultural i la Ciutat Digital, i també han hagut polèmiques, com la darrera i sonada relacionada amb els negocis immobiliaris de l'alcalde. També hem viscut els efectes del trencament del govern de Pasqual Maragall amb la substitució dels delegats d'Esquerra per delegats del PSC, per salvar l'impàs fins les eleccions, una mesura que em sembla del tot innecessària perquè crec que si algú fa bé la seva feina és millor que continuï que no pas que sigui substituït per motius estrictaments de partit.


I bé, m'agradaria que també diguéssiu la vostra després d'aquest repàs ràpid en què segur que m'he deixat moltíssimes coses.

1 comentari:

Jordi Arrufat ha dit...

En política internacional a mi se m'ocorreix lo següent:

-Oficialització de la candidatura de Segolène Royal a la presidència francesa, si guanyés les eleccions confirmaria l'ascens de les dones en la política europea junt amb Angela Merkel

-Conflicte diplomàtic amb l'Iran pel control de la seua investigació nuclear.

-Un país "sui generis" del qual ens n'haviem oblidat s'ha fet amb la bomba atòmica, Corea del Nord

-La reelecció de Lula i l'elecció de Michelle Bachelet confirma el gir cap a l'esquerra de l'Amèrica Llatina.

-Bush paga cara la guerra de l'Irak perdent el seu partit el control del Senat i del Congrès dels Estats Units d'Amèrica.

-Israel pren una acció militar desmesurada contra el Líban com a resposta de les provocacions dels terroristes xiites del Hezbol·là.

A mi em semla que això seria lo més remarcable...