divendres, 26 de febrer del 2010

Contracop i les llicències lliures

Avui llegia que Contracop publica el seu primer disc. La notícia, més que el seu primer disc, segons els titulars, era que el disc es publicava amb una llicència lliure. Però, després d'intercanviar comentaris amb ells al bloc, he pogut comprovar que això no és així.

Contracop publiquen el seu primer disc amb una llicència CC BY-NC-ND, és a dir, una llicència que no permet ús comercial ni obres derivades. Això són restriccions d'ús i penso que clarament no és lliure. És més, ells mateixos parlen del copyleft de les llicències Creative Commons i això tampoc no és així. Les llicències lliures de música, imatges, etc., són anàlogues a les llicències lliures de programari. La clàusula copyleft va íntimament lligada al fet que la llicència sigui lliure. Perquè una llicència Creatice Commons sigui de tipus copyleft, a més de ser lliure requereix que sigui Compartir Igual (SA, o Share Alike).

Massa sovint es confonen les llicències Creative Commons amb les llicències lliures. És més, es confon el concepte cultura lliure amb els continguts lliures.

El grup diu que es deslliguen de la SGAE però, ningú no està obligat a ser soci de la SGAE. Sí que és cert que, si vols cobrar per drets d'autor, has de fer-ho via una entitat de gestió de drets. Es digui SGAE o un altre nom, no tens més remei que ser-ne soci.

Per això, tot i felicitar-los pel seu primer treball, crec que haurien de parlar de llicència Creative Commons i no de llicència lliure ni copyleft.

9 comentaris:

Contracop ha dit...

Hola a tots!!
puntualitzant el que dius, a la pròpia pàgina de Creative Commons indica que tot i no obtenir la qulificació de cultura lliure, aquesta definició es totalment interpretable ja que no hi ha legislació sobre el tema... De totes maneres, des de Contracop entenem que la única cosa important en tota aquesta moguda de les llicències Creative Commons, es que la gent sàpigue que "junts aixecant el puny ben alt!" tot i no ajustar-se a la teva definició de lliure si que ho és per a qualsevol persona que vulgui penjar el treball a internet, descarregar-lo, fer-ne còpies, o escoltar-lo en una festa sense que ningú pugui demanar-li uns diners per fer-ho. Per a nosaltres això ja es suficient, ja que si deixes el teu cotxe a qualsevol de forma altruista, tampoc té lògica que les persones que l'útilitzen en trenguin benefici cobrant a d'altra gent per portar-los no?
Doncs això família, digue-ho com vulgueu però podeu fer amb el nostre disc el que vulgueu, copiar-lo, regalar-lo als amics, pujar-lo a internet o escoltar-lo a la bostra boda jeje si no en voleu dir lliure digueu-li "Contracop a l'SGAE!!!" jeje

Una abraçada família!!!

Contracop ha dit...

Us deixem l'enllaç a la pàgina de Creative Commons on indica:

"Of course you don’t have to agree with the definition of freedom used by the free software movement and the Definition of Free Cultural Works..."

http://creativecommons.org/weblog/entry/8051

I la pàgina de Quimera Records la primera discografica catalana "lliure" amb perdò... que ha editat els discs de grups com Kontra-Band, Agraviats o el nostre amb les mencionades opcions de CC... a veure si hi ha més grups que s'ànimen i fem la família gran...

http://www.quimerarecords.com/

Una abraçada a tots!!

Unknown ha dit...

Hola,

Gràcies pels comentaris. Això de deixar el ctoxe de forma altruïsta és una comparació possible. Però, el mateix raonament hauríem de fer perl al programari lliure. Per què he de fer jo la mava feina de forma altruïsta? Sense el programari lliure no tindríem Internet, perquè el programari que la fa funcionar és lliure.

Sé que és interpretable el terme de cultura lliure. Però, Lawrence Lessig quan va definir la cultura lliure ja feia una bona pila d'anys que s'havia definit el programari lliure i el concepte de copyleft. Per això em sembla erroni emprar el terme de lliure per a una forma de cultura que, amb menys restriccions, no és lliure.

No discutim la legitimitat ni si ens agrada que hom utilitzi una llicència CC BY-NC-ND, si no que no és lliure, simplement, i utilitzar-ho per promocionar-se no em sembla adequat.

D'altra banda, amb aquesta llicència jo no puc anar pel carrer tocant la vostra música, encara que sigui en un acte benèfic, sense guanyar un duro, perquè no permeteu treballs derivats.

Contracop ha dit...

¿Copyleft significa 'gratis'?
En absoluto. Copyleft quiere decir que el/la creador/ra mantiene algunos derechos según sus necesidades e intereses y que vienen especificados en la propia licencia copyleft de la obra.

Por ejemplo, hay obras copyleft que permiten el uso comercial -cualquiera puede utilizarla con fines lucrativos- y otras que no lo permiten -para poder obtener un beneficio económico o similar deberá contactar primero con el/la creador/ra solicitando el permiso pertinente y/o llegando a un acuerdo económico-.

La idea de que las obras copyleft son "gratis" viene de que la obra bajo licencia copyleft puede moverse libremente sin necesidad de ninguna otra autorización además de la obtenida en la propia licencia, incluso puede grabarse en un Cd o un DVD no solo para uso privado, como ya, de hecho permite la ley, sino para su uso colectivo en una posterior distribución, puede también reproducirse en un blog, etc., siempre y cuando se mencione al creador original y sin previo pago de compensación económica alguna.

Extret de la fundació copyleft:
http://fundacioncopyleft.org/es/14/faq-copyleft#que-licencia-copyleft-es-mas-recomendable-para-mi-obra

com veieu hi ha molt a discutir sobre el tema, xo La nostra idea continua sent q podeu fer el q vulgueu amb la nostra música, una abraçada a tots!!!

Contracop ha dit...

Aps perdó i la última:

¿Puedo permitir las obras derivadas de mi obra con una licencia copyleft?
Puede permitir las obras derivadas de su creación sin ninguna limitación o con alguna condición concreta. Solo ha de elegir la licencia que mejor se adapte a sus necesidades.

També trobareu un apartat llicències on es parla de CC i copyleft!

Adéu!!!
www.contracop.cat

Unknown ha dit...

El debat és molt interessant. Gràcies per participar-hi, i no us ho prengueu com cap crítica contra la vostra decisió, del tot legítima i lloable, de publicar amb CC.

Copyleft és un terme definit primer que ningú pel projecte GNU: http://www.gnu.org/copyleft/copyleft.html:

"Copyleft is a general method for making a program (or other work) free, and requiring all modified and extended versions of the program to be free as well."

És a dir, copyleft fa referència al fet que tu publiques una obra -programa, imatge, música,...- amb una llicència que sigui lliure -venint de GNU vol dir lliure, sense restriccions d'ús- i obligues que si se'n fan còpies o obres derivades, aquestes continuen sent lliures. de forma que impedeixes que altres posin restriccions addicionals.

És cert, copyleft no vol dir gratis, cosa que jo mai no he dit. Tinc els conceptes prou clars. Una cosa és lliure i l'altra és gratis.

El problema, continuo dient, ve de l'ús de lliure aparegut quan Lessig parla de cultura lliure, el qual topa amb el terme lliure que ja es venia utilitzant en el programari -una obra intel·lectual també- i que també defineixen els "free cultural works".

És un problema de detall però, és que és un dels meus àmbits de treball i per això hi tinc interès.

Contracop ha dit...

Iep Hola!!!

ho prenem com una crítica, perquè així podem veure les possibles coses a millorar per a la pròxima vegada! Però no ho prenem malament per a res, perquè tant de bò tots els cds fossin tant "no lliures" com aquest, i així podríem fer el que vulguessim amb ells com a mínim a nivell "d'usuari"...

Jo també soc informàtic, tot i no ser especialista en aquest tema, i encara ara no he pogut treure l'aigua clara, ja que si ni tant sols podem fer cas del que diu la fundació copyleft anem arreglats! jejej

Si ens ho permets i fins a que s'aclari la situació seguirem dient que el nostre cd es lliure per diferents motius:

- Les llicències Copyleft, inclouen a la seva pàgina CC i parlen de la possibilitat d'incloure clàusules NC-ND sense problemes...

"Por ejemplo, hay obras copyleft que permiten el uso comercial -cualquiera puede utilizarla con fines lucrativos- y otras que no lo permiten..."

"Puede permitir las obras derivadas de su creación sin ninguna limitación o con alguna condición concreta..." Segons la fundació copyleft!

- El cd es pot copiar, penjar a internet, escoltar a casa o posar-lo davent 1000 persones que ningú no et cobrarà per res d'això.

- El caràcter del grup es totalment lliure i tot i el que es pugui creure, les clàusules de NC-ND no son una prohibició, sinó una petició de que contacteu amb nosaltres per a poder ser-ne coneixedors i fer fns i tot un cop de mà si es necessàri!!!

Així doncs, segons la nostra opinió, el cd es lliure i la intenció amb que s'ha fet ho és, sense cap interès de promocionar-nos ("i utilitzar-ho per promocionar-se no em sembla adequat.") ja que de fet, estem propiciant que la gent dupliqui el nostre cd i faci amb ell el que vulgui, fins i tot cmercial o derivadament (si ens ho comuniqueu) jejeje

Vinga una abraçada!!!

Unknown ha dit...

Gràcies i molta sort!

Anònim ha dit...

Aquí hi ha moltes coses a reflexionar. Mireu sino que passa si es va a mitges tintes:
http://postly.elnostreraco.com/solaris-sha-convertit-en-una-demo-a-90-dies