dimarts, 27 d’abril del 2010

Contra la immigració

Hi ha poblacions de Catalunya que han estat notícia per anunciar que delataran els immigrants sense papers que s'hi empadronin. Veurem si, com s'ha dit, la legislació sobre protecció de dades de caràcter personal els ho posa difícil. És un exemple de com, ara, que hi ha crisi, alguns han vist que cal parlar de la immigració, quan mentres els immigrants han estat venint en massa i treballant en feines que la gent d'aquí no volia, ningú no deia res.

Però, aquesta setmana la població que ha estat notícia pel tema de la immigració és Badalona, amb la campanya del PP contra romanesos i gitanos, associant-los amb la delinqüència i la inseguretat. Malgrat que això pugui ser comentari en boca de la gent al carrer, per la seva experiència personal, un partit no pot generalitzar d'aquesta manera. És una forma asquerosa de fer política. El PP de Catalunya ha demanat perdó però, el cap del PP a Badalona, García Albiol, continua al capdavant de la formació, i ha continuat tot i altres campanyes demagogues anteriors. No serveix de res disculpar-se quan aparentment has donat suport a la campanya, sabent perfectament què feies, i sabent que el missatge ja ha arribat a la societat.

Creative Commons License + GNU FDL

Respecte pel TC

És normal que qualsevol persona demani respecte per la seva feina. De fet, és normal que algú pugui pensar que se l'intenta desprestigiar quanse'l critica de forma insistent. Ara bé, el cas del Tribunal Constitucional és un cas molt particular. La seva presidenta ahir esqueixava d'una campanya de desprestigi però, als ulls de la ciutadania què es pot pensar d'un tribunal quins membres es poden identificar fàcilment per la seva ideologia, sabent de quin peu calça cadascú, un tribunal que passen els anys i no emet cap sentència sobre l'Estatut, un tribunal que per culpa dels partits polítics no es renova? Qui el desprestigia aquest tribunal?

Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 26 d’abril del 2010

El paper del consell comarcal al Facebook

Farà quasi un any que em va arribar una invitació d'amistat al Facebook d'una tal Maria Subirats Miralles. Com que no em semblava conèixer-la de res i la seva foto era un dibuix li vaig preguntar si ens coneixíem. Resulta que no, que era un personatge fictici creat pel Consell Comarcal del Montsià per tal de promocionar la comarca.

I ja que parlem de bous, parlem del Rei

Recentment el Rei d'Espanya es va mostrar partidari dels bous de plaça, en un acte públic. Serà potser un dels únics casos en què el rei de tots els espanyols s'ha decantat cap a un costat o altre de la balança. Ja voldríem altres que fos tan clar en aspectes molt més importants als quals s'enfronta la societat espanyola.

Creative Commons License + GNU FDL

La tragèdia en el món dels bous

Em permetreu que em refereixi a bous i no toros, perquè a l'Ebre els anomenem així. Aquest cap de setmana una de les notícies més vistes i escoltades ha estat l'agafada que el torero José Tomás ha patit a Mèxic. Tant de bo es recuperi, evidentment. Alguns mitjans parlen de la tragèdia i els bous, de com la plaça es quedà consternada davant d'una potencial tragèdia. Malauradament aquesta visió no es té en la tragèdia que es produeix més sovint, amb l'excusa de la mal anomenada Fiesta Nacional. Una tragèdia que majoritàriament sempre la pateix l'animal, en el paper d'esclau cristià de l'era moderna.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 23 d’abril del 2010

El PSC de Tortosa i la capitalitat

De vegades no acabes d'entendre, o no vols fer-ho, per què alguns s'entesten a alimentar polèmiques que no duen enlloc i que només fan que generar reaccions en sentit contrari. El PSC de Tortosa ahir va fer una roda de premsa per difondre les bondats dels governs socialistes a Catalunya i Espanya -obviant els punts francament negatius d'aquestos- per a Tortosa i les Terres de l'Ebre, i emprant l'estratègia de la por sobre una hipotètica victòria de CiU a la Generalitat. La roda de premsa va insistir en la capitalitat de Tortosa, lligada al futur de les Terres de l'Ebre, lligat al mateix temps al desenvolupament de les vegueries. És prou clar que el PSC de Tortosa no amaga el seu tortosinisme, tan perjudicial per als seus companys ampostins i a la vegada alimentador de les adhesions a les tesis dels que volen una discussió sobre capitalitat abans de tenir la vegueria ebrenca. Una polèmica innecessària i inoportuna, com no és el primer cop que passa. Serà, igual que a Amposta, que per aconseguir més adhesions s'ha de ser o semblar el més patriota de tots...

Creative Commons License + GNU FDL

dimecres, 21 d’abril del 2010

La importància de la llicència del programari

Quan s'utilitza un programa d'ordinador, sigui executant-lo, sigui per utilitzar-lo integrat en el desenvolupament d'un altre programa, cal tenir en compte la seva llicència. Això, que pot semblar una cosa sense importància, que pot semblar una mania, és molt important. Utilitzar un programa sense una llicència que ens ho permeti -sigui lliure o no- significa infringir
Creative Commons License + GNU FDL

Realitat augmentada per Sant Jordi

Les RamblesDivendres se celebra Sant Jordi a Catalunya, dia del llibre i de la rosa, dia del patró del país, també dia celebrat a l'Aragó. Aquí, com que som tan nostres, un dia així decidim que s'ha de treballar, que no s'ha de fer festa. De justificacions injustificables no en falten. És clar que, els que ho fan, o són del gremi beneficiat per la diada, o són alguns dels que aquell dia no treballen pel seu càrrec.

Per cert, com des de fa no sé quant de temps, la Generalitat promou la "festa" -permeteu-me les cometes- a la xarxa amb un apartat especial, http://santjordi.gencat.cat, al qual podeu accedir des del web de la Generalitat. En aquest web, a banda d'informació de la festa es pot veure una felicitació virtual, aquest any amb realitat augmentada. I em pregunto quan ha costat aquesta filigrana feta amb Flash -programari privatiu- i que té una utilitat més aviat baixa. Ep, compte, que un bon patriota això no ho discuteix...

Creative Commons License + GNU FDL

Fent fora els gossos de la via pública

Llegeixo que l'Ajuntament de Tarragona prohibeix passejar els gossos per la platja i que una noia rep una sanció de més de 1000 euros per fer-ho. No és l'únic lloc on una cosa tan normal com passejar per la platja el teu gos es prohibeix a les ordenances municipals. A Amposta, a més de dir que se sancionaran els amos de gossos que no recullin els excrements, llocs com l'inacabat Parc dels Giribecs no permeten passejar amb les mascotes. I no té sentit. Ja pots recollir excrements i mantenir el gos lligat al teu costat que tothom va al mateix sac. Mentrestant els carrers continuen tenint puntes de cigarreta i altra brossa pel terra, sense veure cap penalització per a qui ho fa, i a les platges no es passa una revisió de neteja personal per compartir l'espai públic. Però, són aquelles coses que fan els governs locals, de crear normes que ni ells mateixos comparteixen.

Senyors, si es fomenta el comerç d'animals de companyia i, entre aquests els gossos, que han de fer passejades, no se'ls pot condemnar a anar de casa al pi-pi can -lloc brut on els hi hagi- i del pi-pi can a casa. Si és així que es comencin a plantejar ordenances per declarar les ciutats lliures d'animals de companyia. Posats a fer coses amb poc sentit...

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 20 d’abril del 2010

Teclat virtual al cercador de Google

No me n'havia adonat i avui he vist en fer una cerca, que el formulari amb els resultats de cerca de Google mostra un botó amb la icona d'un teclat, el qual, en fer-hi clic, fa que aparegui un teclat virtual -en l'idioma configurat al compte, imagino-. El teclat es pot moure per la pantalla perquè no amagui res que es vulgui tenir a la vista. Com s'explica a l'ajuda, aquest teclat virtual permet introduir termes de cerca de forma independent a la disposició del teclat físic que s'estigui utilitzant.

Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 19 d’abril del 2010

Mr. Icons, un altre cercador d'icones

Autor: Iconfinder, CC BY
Mr. Icons és un altre lloc per cercar icones, les quals inclouen informació de la llicència de les mateixes, per tal d'assegurar-vos que podeu utilitzar-les amb la finalitat que preteneu. Es poden fer cerques per paraula clau i també es pot navegar per les diferents col·leccions d'icones recollides, cercar dins del núvol d'etiquetes o veure una llista per ordre alfabètic de col·leccions.

Penso que falta poder cercar segons llicència o, com a mínim, segons usos permesos.

Creative Commons License + GNU FDL

dissabte, 17 d’abril del 2010

OpenProj, gestió de projectes lliure

OpenProj és una aplicació per a la gestió de projectes multiplataforma (Mac, GNU/Linux, Unix i Windows) que representa una alternativa al conegut Microsoft Project. Aquesta aplicació pot obrir, a més,  projectes fets amb l'aplicació de Microsoft i projectes fets amb Planner -una altra aplicació existent en els sistemes GNU/Linux-. L'aplicació és programari lliure amb llicència Common Public Attribution License (CPAL).

Entre les aplicacions lliures que conec es podria comprar amb OpenWorkbench (només per a Windows), ja que la majoria de les altres existents que siguin lliures no tenen tantes funcionalitats.

Creative Commons License + GNU FDL

divendres, 16 d’abril del 2010

Potser n'hi ha prou de comparar el nazisme amb Catalunya

Massa sovint sentim que a Catalunya el castellà és perseguit, quan estem acostumats a sentir el castellà al carrer, als establiments i arreu, i fins i tot depèn d'on treballes se te l'imposa, juntament sovint amb l'anglès. Massa sovint també, s'estableixen comparacions odioses de la situació a Catalunya amb el nazisme. El darrer en fer-ho, Juan Perán, ex-membre d'UPyD. Potser hauríem de deixar aquestes comparacions que exageren un problema que només veu un sector de la política i de la societat, diria que mínim, ja que així ho mostren les úniques dades objectives que tenim, els estudis estadístics, al mateix temps que altres estudis que s'aprofiten per fer projeccions, els sorgits de les urnes, tampoc no donen la raó a aquests partits.

Però, també hauríem de deixar aquestes comparacions perquè a Catalunya ni es persegueix ni s'assassina per motius de llengua i, quan algú vol donar lliçons de democràcia i d'intel·ligència això ho ha de tenir en compte. No pots comparar Catalunya amb el nazisme i després dir que el teu partit vol donar un missatge positiu per fer arribar el seu missatge a la societat. Simplement és contradictori.

Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 15 d’abril del 2010

La separació de poders segons el PP

Ahir dimecres escoltava Mariano Rajoy esglaiat perquè un secretari d'estat havia acudit a l'acte públic convocat per donar suport al jutge Garzón. Segons ell aquest fet és antidemocràtic i se l'hauria de cessar de seguida, en defensa de la separació de poders. Sobta però, que a Rajoy no se li posin les galtes roiges quan diu aquestes coses. Perquè no serà que el PP no critiqui i pressioni amb declaracions els jutges quan aquests no actuen en el sentit que ells creuen correcte. És més, ni PP ni PSOE poden exigir separació de poders quan es rifen entre els dos les cadires dels màxims òrgans de la justícia espanyola.

Creative Commons License + GNU FDL

Creació de serveis web

Farà 6 o 7 anys que vaig treballar en un projecte en què vam utilitzar serveis web per desenvolupar una aplicació que podia configurar-se, bé com una aplicació client aïllada, o bé com una aplicació client-servidor, on el servei web feia transparent les crides remotes. Vam utilitzar el contenidor de servlets Tomcat i el programari de serveis web Axis, tot això ajudats de l'IDE Eclipse.

Després d'això he pogut veure com crear serveis web és molt més senzill en entorns com .Net/Mono o PHP. De fet és gairebé immediat amb PHP.

Però, amb Eclipse, crear un servei web per desplegar-lo en un servidor Tomcat, o en un servidor d'aplicacions J2EE com és JBoss, és una tasca relativament fàcil. És evident que has de conèixer, per anar bé, com es fa el desplegament, l'estructura del paquet que s'ha de desplegar, els fitxers que cal configurar, etc. Però, amb l'ajuda d'Eclipse, la tasca és fàcil. Així, si voleu estalviar-vos feina per crear un servei web amb Tomcat, podeu consultar els passos [aquí]. Si, en canvi, voleu fer-ho per a JBoss podeu consultar els passos [aquí]. Tots aquests passos funcionen amb Eclipse Galileo.

Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 13 d’abril del 2010

Egunkaria

Ahir es va conèixer l'absolució dels acusats del cas Egunkaria, diari que es va clausurar amb l'acusació d'estar lligat a la banda terrorista ETA. Durant 7 anys els acusats s'han defensat públicament i altres els han acusat de terroristes sense esperar què diria la justícia. Ara, massa anys després, els declaren innocents i els que en les seves declaracions els han lapidat haurien de demanar, com a mínim, perdó.

Creative Commons License + GNU FDL

dissabte, 10 d’abril del 2010

Miro Video Converter

Miro Video Converter és una eina que és programari lliure i permet convertir videos a diferents formats. Té preconfigurades les conversions en funció de diversos dispositius (iPhone, iPod, telèfons Android,...), de forma que fà ràpida i fàcil la conversió. També permet generar video en el format obert Theora, o generar només un fitxer d'àudio en format MP3.

Si heu de convertir videos i no voleu utilitzar una eina com Handbrake (també lliure), aquesta aplicació us facilita la vida. Ja veieu la captura de pantalla, només heu de triar o arrossegar el video que es vol convertir, triar el format de sortida i fer clic sobre el botó de conversió.

Miro Video Converter és una aplicació feta pels creadors de l'eina lliure de televisió a la carta -tipus Apple TV-, Miro. Ara bé, tot i que Miro funciona amb Windows, Mac i GNU/Linux, aquesta nova eina només funciona amb Mac i Windows.

Via Genbeta.

Creative Commons License + GNU FDL

Aigües de Tortosa

Tortosa: La Catedral i La SudaEl regidor d'ERC a Tortosa, Ricard Forés, en roda de premsa, fent una extensa, molt extensa, justificació del suport a l'entrada de capital privat a l'empresa d'aigües de Tortosa. Serà cosa de la gent tortosina opinar però, em crida l'atenció que tanta argumentació. Una argumentació amb molts tòpics, amb poques dades "objectives", i amb poca referència a la coherència. A Amposta tenim des de fa uns anys l'empresa privada Sorea i, què voleu que us digui, no sé on és el factor de qualitat que afegeix. Aquesta setmana hem tingut un tall d'aigua no comunicat a la nit. No és el primer cop que passa. És a dir, política comunicativa, un dels valors afegits que es podria esperar, nul·la.

A veure si a Tortosa la cosa els va millor.

Creative Commons License + GNU FDL

La culpa és dels funcionaris

Mon germà ha compartit al Facebook un enllaç en aquest article d'opinió [clic] de Huelva Información sobre la proposta de congelació del sou dels funcionaris. I és que hi ha qui sap que utilitzar el funcionariat per carregar les culpes de l'economia és fàcil, igual com és fàcil carregar-los les culpes del fet que a Espanya la compatibilització de la vida laboral i familiar sigui complicada. Ja se sap, els funcionaris cobren molt, fan moltes vacances i no foten ni brot.

Si bé és cert que hi ha funcionaris que podrien treballar més, també és cert que hi ha una immensa majoria de funcionaris que treballen com qui més. De fet, hi ha empreses privades que tenen vaques sagrades que es comporten com el pitjor dels funcionaris. Però, és més fàcil apuntar amb el dit abans que mirar d'on vénen els problemes.


Creative Commons License + GNU FDL

dimarts, 6 d’abril del 2010

L'alcalde d'Amposta es dirigeix a la ciutadania via Facebook

Font: Iconfinder, CC BY
Fa uns quants dies que l'usuari de l'Ajuntament d'Amposta al Facebook publicava una carta de l'alcalde -també publicada al seu perfil de Facebook- dirigida a la ciutadania d'Amposta per contestar dades que el PSC havia donat sobre la implantació del Carrefour a Amposta, sobre la zona comercial on s'implantarà i sobre la urbanització Eucaliptus. L'alcalde dona explicacions per refutar les afirmacions del PSC.

Crec que és positiu que l'alcalde doni explicacions per totes les vies possibles i que això ajudi a tenir més arguments per valorar les coses que ens interessen a tots i totes. Ara bé, ja que l'Ajuntament emet l'opinió de l'alcalde via Facebook, fóra bo que no només fos això, un cas puntual, l'activitat a la xarxa del consistori -o de l'equip de govern, potser dient-ho millor-. El problema és que l'usuari del Facebook sembla més l'usuari de CiU d'Amposta que no pas el de l'Ajuntament, que és de tots, hagin votat CiU o no. Com vaig dir ja fa temps, l'Ajuntament d'Amposta a Facebook continua sent admirador dels Ebrediputats -els diputats de CiU-, cosa incomprensible per a una institució.

L'activitat institucional de l'Ajuntament a les xarxes socials hauria de clarificar-se, establint quin tipus d'activitat pot tenir i, en cas que hagi de donar-se veu als partits, donant-la a tots. En cas contrari no fa més que confirmar l'opinió que l'usuari de l'Ajuntament sembla el de CiU.

Creative Commons License + GNU FDL

dilluns, 5 d’abril del 2010

Campanya ciutadana per canviar la llei del Tabac

El web Por qué nosotros no? és una iniciativa ciutadana per demanar una reforma de la llei del Tabac, més restrictiva. Hi haurà qui es queixi perquè la llei envaeix els seus drets de fumar, tot i que cal pensar en els drets de les altres persones de no fer-ho. Pensem en criatures que entren en bars on es fuma perquè els seus pares no tenen el cervell d'evitar-ho. O pensem en les persones que treballen en llocs on es fuma, els agradi o no el tabac, produint-se una discriminació en els drets dels treballadors, en funció del lloc on treballen.

diumenge, 4 d’abril del 2010

Ares a Descobrir Catalunya

Paisatge des del coll d'AresLa revista Descobrir Catalunya [Facebook] publica en el seu darrer número un reportatge sobre el poble d'Ares del Maestrat. Un interessant reportatge de Santi Valldepérez i de Guillermo Barberà. Ares, poble de pas per a mi camí de Fortanete, amb els seus revolts eixamplats per la construcció del parc eòlic a Castellfort, és una parada obligada que tenim pendent en el proper viatge, per poder conèixer-lo millor, amb tranquil·litat.

Creative Commons License + GNU FDL

dijous, 1 d’abril del 2010

Temps d'inauguracions

Amposta: Passeig del Canal Marítim
Passeig del Canal Marítim
Fa poc que es va inaugurar a Amposta la remodelació del carrer Verge del Pilar, que ja havia entrat en funcionament. Ahir es va inaugurar la remodelació del Passeig del Canal Marítim, el passeig del Canalet de la Ràpita, també ja en funcionament des de fa setmanes. Ell conseller Nadal ha inaugurat aquesta setmana la reforma de la carretera entre Xerta i Horta de Sant Joan.

Època d'eleccions, època d'inauguracions. Tothom, uns i altres, vol sortir a la foto, tallant la cinta. Al voltant de la cinta tot ple de VIPs. Comparant amb la dictadura, si cerquem imatges d'inauguracions i de visites oficials, la foto final no és gaire diferent. "Mireu si som bons que us hem fet això. Esteu-nos agraïts..."