dijous, 30 de novembre del 2006

Pacte CiU-Esquerra a Amposta

Informa La Veu de l'Ebre que l'alcalde d'Amposta, Joan Ma. Roig, ofereix un pacte a Esquerra per a la propera legislatura, aconsegueixi o no CiU la majoria absoluta al consistori. I demana definició envers el pacte per part d'Esquerra abans de les eleccions, per tal que l'electorat sàpiga les intencions de cadascú.

Sobre els pactes d'Esquerra i CiU a Amposta penso el mateix que els pactes a Catalunya. Tindria sentit que es pactés amb un partit que ha defensat el transvasament i que no és capaç de desdir-se'n, ans al contrari, continua parlant d'interessos polítics darrera de les manifestacions? Dit això, potser no seria estrany tampoc que es produïs aquest pacte a la nostra ciutat. Allò que no s'aconsegueix a Catalunya es pot aconseguir localment. I de passada, l'alcalde ara posa la pilota al terrat d'Esquerra, qui haurà de presentar la seva postura, molt probablement d'equidistància. Qui sap, potser prefereixen CiU als socialistes.

Ara bé, és també curiós que sigui l'alcalde qui prengui la iniciativa i no l'alcaldable que el substituirà, Manel Ferré, en relació a sondejar Esquerra per pactar.

PHPSimplex

Si heu fet alguna assignatura de programació lineal, ja sigui a enginyeria en Informàtica o a Economia/ADE (Investigació operativa), coneixereu Simplex, un mètode de resolució de problemes de programació lineal. PHPSimplex és una eina en línia orientada a alumnes per solucionar aquest tipus de problemes i veure el procés de solució. Jo quan vaig estudiar, si no recordo malament vaig utilitzar Matlab.

dimecres, 29 de novembre del 2006

Vintè dia del CAP

Avui hem fet examen de pedagogia. Crec que almenys he aprovat. 5 preguntes de 2 punts cadascuna. Ens hem fet nosaltres la correcció. Ara de pedagogia ens queda la darrera part, fer la unitat didàctica.

Blog de bloggers

El País té un espai al seu web dedicat a presentar els blocs que creuen més interessants i els seus autors. L'espai es diu Blog de bloggers. N'he trobat un molt interessant, Yo y mi garrote, el bloc d'un noi de 32 anys que està internat en un center psiquiàtric i que com teràpia individual, se li permet escriure un cop a la setmana al seu bloc. Aquest noi no se separa mai d'un garrot de plàstic, excepte alguns cops, quan li deixen una guitarra, i sempre que li deixen un portàtil. Diuen que s'ha vist que en alguns casos de malalties mentals, la realització d'activitats com la realització de programes de ràdio, fan que els trets d'aquestes s'atenuïn. En el cas d'aquest noi s'ha comprovat que la desestructuració del seu pensament agut retrocedeix quan escriu al seu bloc.

MacForge supera els 40.000 projectes

El repositori de projectes lliures per a Mac OS X, MacForge, ha superat els 40.000 projectes.

Els europeus fem cas dels blocs

Segons un estudi d'investigació sobre la importància dels blocs a Europa fet per Hotwire Ipsos MORI, del qual es fa ressò Baquía, els europeus confien cada cop més en els blocs com font d'informació fiable. Un 24% dels europeus confiaria en la informació llegida als blocs, respecte del 30% que confia en la premsa escrita en primer lloc, i el 17% de la televisió. Més del 50% dels europeus diu que si llegeix comentaris favorables sobre un producte en un bloc en fan cas a l'hora de decidir la compra. França, amb un 90%, és el país en què els habitants tenen més familiaritat amb el concepte de bloc. El Regne Unit és on menys, amb un 50% d'habitants que diuen haver sentit parlar algun cop dels blocs. Espanya es troba al 51%.

És clar que aquestes dades estadístiques tampoc no poden considerar-se absolutes. Parlar de la confiança en els blocs és suficient? Jo diria que no, perquè cal saber quins són els blocs de confiança de les persones, doncs no crec que el bloc, pel fet de ser-ho, sigui una font fiable d'informació. Potser la popularitat tingui un paper important en el fet que els lectors del bloc confiïn en aquells consells que s'hi llegeixin. O potser no. Cal veure també si els blocs on hi ha comentaris positius de certs productes -i negatius d'altres- tenen al darrera empreses interessades que es comprin els seus productes.

A Espanya, només un 51% de gent ha sentit parlar dels blocs? Poca gent. I a Catalunya? No saber què és un bloc, en aquestes alçades, és mostra d'analfabetisme tecnològic o de manca de reciclatge? O és simplement desinterés per aquesta forma d'expressió a Internet?

La otra tregua

El video del PSOE ja ha estat penjat a YouTube.


dimarts, 28 de novembre del 2006

Maragall se n'ha anat

Videos contra videos

D'alguna manera penso que de tant en tant va bé recordar les incoherències de qui dia rera dia et posa el dit a l'ull per denunciar les teves accions. I més si aquestes incoherències coincideixen justament amb les accions que a tu se't diu que fas malament. Sortir al carrer i escoltar la gent quan abans no es feia. Rebutjar un procés de pau que abans es recolzava. Són dos dels casos claríssims en què el PP està destacant aquesta legislatura. I era d'esperar que els socialistes acabessin fent un video on es fes una mica de memòria de quines eren les postures del partit i dels líders populars l'any 1998. El problema és que això dels videos o dels DVD mostra la realitat des de l'òptica d'uns únicament i no deixa de ser una forma esbiaixada de presentar les coses.

Dinovè dia del CAP

Ahir pedagogia. Les mesures a secundària i la tutoria. I repàs de continguts, perquè dimecres tenim examen. Fa 7 anys que no faig cap examen. Sí que he estudiat però, de forma tradicional no. Veurem com surt.

dilluns, 27 de novembre del 2006

Marta Cid, alcaldable

LA MARFANTA parla de la notícia del dia a les Terres de l'Ebre i a Amposta. Marta Cid serà l'alcaldable d'Amposta a les properes eleccions municipals del 2007. Aquesta és una aposta que considero més encertada per a Esquerra que no pas la que s'havia fet -potser precipitadament- amb Carles González. Cal tenir en compte que s'han d'enfrontar CiU, amb un equip que pot canviar però, que en essència tampoc no diferirà molt de l'actual, el PSC, amb un equip que potser tampoc canviarà -tot i que pugui tenir la imatge tocada pel cas Rius-, i Esquerra, qui després d'una legislatura amb una oposició per al meu gust poc activa, necessita jugar una carta forta. És clar que això són punts de vista personals, des de fora de l'àmbit de partit.

El futur de l'enginyeria en Informàtica

Ha nascut un web, Ingenieros de primera, per parlar sobre el futur de l'enginyeria en Informàtica i de l'enginyeria tècnica en informàtica. I no per parlar del futur esperançador de les titulacions i de la professió, sinó del futur negre, a causa de les directrius del govern espanyol sobre les mateixes. La convergència Europea, Bolonya, juntament amb les directrius del govern, poden suposar que l'enginyeria en Informàtica passi a convertir-se en una titulació de Grau en enginyeria en especialitat Informàtica, mentres que altres enginyeries conservaran el seu rang, com l'enginyeria Industrial.

D'això en parlen també al web del Col·legi d'Enginyers en Informàtica del Paías Basc. Ara mateix no tinc notícies sobre la postura del COEIC, tot i que estic esperant saber alguna cosa.

Ja de passada, aquí teniu un document sobre els perfils i competènies relacionades amb la informàtica. Si algú creu que això es correspon amb la realitat va arreglat.

Més referèndums

Aquest cap de setmana el PP va donar suport de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT). El PP, partit que la legislatura passada al carrer li feia ben poc cas, ara diu que el govern ha d'escoltar la gent que es manifesta. Sigui contra la negociació amb ETA, contra la reforma educativa, contra els matrimonis entre persones del mateix sexe, contra el retorn dels papers confiscats pels franquistes a Catalunya, el PP se suma a les reivindicacions de carrer que abans tan rebutjava. De vegades potser seria convenient deixar que la ciutadania opinés més cops que no només cada vegada que cal triar nou govern. Quan hi ha temes tan polèmics que afecten la societat, i quan hi ha dos grans blocs polítics confrontats, un referèndum potser donaria una solució sobre què pensa realment la gent. És clar, aquest referèndum hauria d'anar precedit d'una campanya sense soroll, sense demagògia, explicant clarament les postures de cadascú. Però, sincerament, crec que potser així acabaríem amb tanta polèmica diària al voltant del terrorisme, per exemple.

Parlant de treva



Cerca cançons xiulant-les

Un web francès proporciona la cerca de cançons simplement xiulant-les o cantant-les de la millor manera possible. [clic]

PSOE TV

Mirava de trobar un enllaç al video del PSOE sobre la treva d'ETA de l'any 1998. Sembla que el publicaran a la televisió socialista per Internet, PSOETV. Els socialistes, amb el seu web televisiu no donen exemple sobre formats oberts i programari lliure. Un primer missatge ja us avisa que sense Internet Explorer no us asseguren que ho visualitzeu correctament. I després heu d'instal·lar un connector addicional per poder veure el video. I després ens han d'assegurar suport per al programari lliure i la neutralitat tecnològica?

La majoria odia l'atenció telefònica automàtica

La majoria d'espanyols, el 59% segons un estudi estadístic, odia l'atenció telefònica automàtica. Qui no ha hagut de prémer tecles com resposta de preguntes de l'estil "si desea realizar una consulta técnica pulse 0" o "si desea hablar con un operador pulse * o no diga nada",... ? Ens sentim ignorats per les empreses que ens donen servei? I tant! Tot automatitzat. El problema passa a resoldre's segons la política de cues establerta i de forma totalment despersonalitzada. I de passada no et pots quedar descansat maldant la persona que t'atén. Jo sóc dels que deixa passar les opcions per parlar amb l'operador/a humà/ana.

diumenge, 26 de novembre del 2006

El català, llengua en perill

La número 2 del PP català, Montserra Nebrera, diu que el català està en perill, com podeu veure resumit a e-noticies. Jiménez-Losantos es posarà com una fera demà.

Marta Cid anima la setmana

LA MARFANTA publica avui una entrada que potser significarà l'inici d'una setmana interessant, políticament parlant. Demà al matí Marta Cid ha convocat una roda de premsa a Amposta per parlar del seu futur polític. Gustau fa unes quantes conjectures sobre de què pot parlar l'ex-consellera d'Educació. A mi em vénen dues coses al cap. Una, que anunciï que serà delegada del govern, com ja ha sortit en algun mitjà publicat, tot i que hi ha qui això no ho veu factible, donada la seva condició de diputada. L'altra, que sigui alcaldable per Amposta. És complicat perquè evidenciaria una manca de confiança per l'actual candidat, Carles González, i també una precipitació considerable pel seu nomenament fa uns mesos. Però, potser és una aposta més encertada, perquè ha estat consellera, la consellera que ha estat en el càrrec quan s'ha creat l'Escola Oficial d'Idiomes a Amposta, i perquè el seu carisma també és més gran -sense desmerèixer l'actual candidat-. Algun cop ja he comentat que Esquerra, amb aquest candidat i amb l'oposició que ha fet -amb poca crítica en el moment que tocava- no ho tenia gaire bé per treure CiU del consistori. Això no vol dir que aquesta fos una aposta segura tampoc.

Veurem demà quina és la notícia.

Originalitat de Tele 5

Avui a migdia mirava la tele. A Telecinco crec que era el programa El buscador, on han volgut introduir una nota graciosa i originak, parlant de les semblances dels participants d'Operación Triunfo i altres personatges. S'han deixat però, de dir que s'havien publicat prèviament en aquest i aquest altre lloc.

Broma a l'orquestra

dissabte, 25 de novembre del 2006

divendres, 24 de novembre del 2006

Gover d'Enteça

Avui el diari La Vanguardia publica un article amb el títol Pressident del Gover (d'Enteça). El signa Màrius Serra. És un article divertit, que parla del català de nivell S que té José Montilla. De nivell S perquè no fa ni una s sonora, sinó que les fa totes sordes. Aquesta forma de parlar no és gens estranya de sentir si us moveu per Barcelona, i sobretot per la seva àrea metropolitana. L'article descriu altres perles de pronunciació de Montilla, com la iodització, pronunciat les j d'inici de paraula com i, o l'absència d'apòstrofs davant de vocal en el discurs. És un fet destacable que un president de la Generalitat ofereixi aquesta imatge tan dolenta quant al domini de la llengua.

Nota curiosa. L'article es publica en un diari que es publica en castellà, La Vanguardia.

Programari lliure per als diputats

L'Assemblea Nacional Francesa adoptarà programari lliure en els ordinadors dels diputats, tant quant a sistema operatiu com quant a aplicatius que s'utilitzen. Mentrestant, el nostre Congreso de los Diputados quin sistema operatiu està utilitzant? [clic]

dijous, 23 de novembre del 2006

Dissetè dia del CAP

Avui, excepcionalment, hem tingut classe del CAP. Fa unes setmanes vam anar a classe i es va suspendre per motius tècnics. Ens han vingut a veure els professors de psicologia del desenvolupament i de psicologia de l'aprenentatge i de l'educació. Hem fet un repàs de temes del curs i hem donat la classe que teníem pendent. Ni dir que ha estat com de la nit al dia, poder gaudir per un dia de la presència física dels professors a Tortosa. Les classes han estat fantàstiques, almenys en la meva opinió.

Això fa que sigui més negativa l'opinió envers aquest CAP. Estem en inferioritat de condicions. La classe per videoconferència, a banda de si falla o no, és un sistema que per a classes tan grans no ajuda gens. I si tenim en compte que estem en un curs de formació de futurs professors de Secundària, no se'ns està predicant amb l'exemple. És clar, aquesta crítica no va cap als professors. No ho ha anat mai. Va cap a qui ha decidit tirar endavant un curs de forma precipitada, qui sap si per poder dir que aquest any es fa el CAP a les Terres de l'Ebre. Un dia se'ns va dir que havíem de veure-ho pel costat bo, que potser si no fos així, no faríem el CAP. Venia a significar això com allò d'estar agraïts només pel fet de tenir l'oportunitat. Som grans, tots som adults a classe. Sabem que d'agraïment només no es viu. I sabem que tenim el dret a queixar-mos, ni que sigui perquè el curs vinent no s'atreveixin a fer aquest nyap.

Opinió de Toni Espanya

Toni Espanya ha tornat a escriure al seu bloc després de bastant de temps. I ho ha fet per parlar sobre la polèmica sorgida al voltant de l'alcalde i els seus negocis immobiliaris. [clic]

Tortosa oblidada

Tortosa ha estat oblidada pels mitjans que s'han fet ressò de l'estrena aquesta setmana de la pel·lícula El Perfum. El diari Avui, per exemple, diu que la majoria d'escenes van ser rodades a Barcelona, Girona i Figueres. L'Ebre no és important, malgrat que aquí els mitjans locals sí que en van parlar en el seu moment. Ahir al Telenotícies de TV3 també vaig sentir parlar només de Barcelona quan van parlar de la pel·lícula. Cal recordar que no és el primer cop que passa. La pel·lícula Sàhara no es va estrenar precisament amb els mitjans comentant que estava rodada al Delta de l'Ebre.

Wiki d'un curs de Gimp

Ho he trobat a Menéame. Aquí teniu un enllaç a un curs de Gimp en format Wiki, [clic], fet públic al wiki per l'Oficina de programari lliure de la Universitat Politècnica de Valladolid.

Comunicat EA-ERC

M'ha arribat aquest comunicat del grup d'Esquerra de l'ajuntament d'Amposta.


Grup Municipal Esquerra d?Amposta

(EA-ERC)

EA ?ERC PORTAREM EL TEMA AL PLE


El grup municipal d?Esquerra d?Amposta ? Esquerra Republicana sempre hem fet una oposició rigorosa i constructiva. Aquest estil de fer política, basat en el respecte, el rigor i la prudència, és el que continua guiant el nostre grup municipal.

Com hem demostrat al llarg d?aquesta legislatura, l?estil de fer política d?EA-ERC no serà mai el de les acusacions sense proves ni el de fer amenaces d?emprendre accions judicials per després no dur-les a terme. EA-ERC, si alguna vegada hem tingut constància i proves d?alguna irregularitat, l?hem denunciada.

Per tant, d?acord amb la nostra manera de fer, i arran de les notícies aparegudes a la premsa sobre l?alcalde d?Amposta i el regidor d?urbanisme, el nostre grup municipal hem optat per la prudència, entenent que si hagués alguna irregularitat o il·legalitat sobre els fets apareguts en la premsa seria la Justícia qui hauria d?actuar. I això, fins ara no ha passat, perquè estem simplement davant d?unes notícies la veracitat de les quals no s?ha confirmat.

El grup municipal d?Esquerra d?Amposta ? Esquerra Republicana considerem preocupant i trist que el nom d?Amposta i d?alguns dels seus representants hagi aparegut en aquestes circumstàncies a la premsa.

Nosaltres som del parer que si s?ha de parlar sobre algun tema com el que ens afecta s?ha de fer quan hi ha alguna cosa per dir. I, en cas que s?hagi de dir alguna cosa, cal que sigui allà on pertoca. És per això que el nostre grup portarà aquesta qüestió al Ple Municipal del proper dilluns, perquè és davant del màxim òrgan de representació institucional del poble, el Ple, on hem de demanar els aclariments que considerem oportuns als representants governamentals afectats, i on aquests ens han de respondre. Defugint, així, que cap grup municipal, tant des del govern com des de l?oposició, pugui fer electoralisme al voltant d?un tema tan greu.

EA-ERC exigim respecte pel nostre posicionament, tal com fem nosaltres amb la resta de grups municipals.

Setzè dia del CAP

Ahir dimecres, pedagogia. Atenció a la diversitat. Principis d'integració dels alumnes amb necessitats educatives especials i mesures d'integració, per acabar amb un video, un reportatge sobre Pablo Pineda, l'única persona a Europa diplomada i que té síndrome de Down. Avui dijous classe extra de psicologia, per recuperar la que no es va fer -no per culpa nostra- fa unes setmanes. I demà divendres la classe habitual. Uf!

dimecres, 22 de novembre del 2006

Risto Mejide

Arribeu fins el final. Això es pot veure a Operación Triunfo aquest any. Sembla que la ridiculització de les persones comença a aflorar als realities, com ja es va criticar de Supermodelo 2006.


I aquí, la versió Buenafuente.

Santa Cecília

Avui, 22 de novembre, és Santa Cecília, patrona dels músics. Aquest cap de setmana les bandes ampostines i altres del territori, celebren un altre dels concerts importants de l'any, i diumenge els carrers de la ciutat s'omplen de música al matí.

Reactivat el fòrum d'Amposta.info

El fòrum d'Amposta.info, desactivat fa uns dies per motius legals i tècnics, relacionats amb la polèmica immobiliària al voltant de l'alcalde d'Amposta i amb algunes de les opinions escrites al mateix, torna a estar actiu. S'ha introduït un missatge sobre l'ús del fòrum i del tractament de les dades personals que fa l'empresa propietària. L'empresa deixa clar que no es responsabilitza de les opinions escrites. També es reserva el dret d'esborrar i/o modificar les opinions que creguin convenient, pel seu contingut irrespectuós. L'empresa informa que manté un registre de les adreces IP de les persones que opinen, per fer front a possibles responsabilitats legals. Tot això podeu consultar-ho al mateix web.

D'altra banda, com haureu pogut comprovar, fa pocs dies, coincidint amb la desactivació temporal d'aquest fòrum, va posar-se en marxa un altre fòrum, el d'Amposta Xarxa Ciutadana. Ara mateix l'alternativa no ha tingut un seguiment destacable. Potser és perquè requereix el registre de l'usuari, o potser és perquè encara no s'ha donat a conèixer prou. Des de que es va posar en marxa ha aconseguit 8 usuaris i s'hi han deixat 4 missatges.

Enquesta a El País sobre programari lliure

El diari El País ha posat una enquesta sobre si els usuaris creuen que l'Administració ha d'utilitzar programari lliure en els seus programes.

dimarts, 21 de novembre del 2006

Perduts

Recordo aquell dia a primer de BUP -perquè nosaltres encara vam fer EGB, BUP i COU-, que Albert va perdre l'autobús per anar a la Ràpita i que vaig acompanyar-lo al sprint a veure si trobàvem un familiar seu d'Amposta que el portés a casa. Ell de tant en tant també m'ho ha recordat. No sé però, aquell dia vaig tenir la sensació que començava alguna cosa bona entre els dos, l'amistat.

Albert i els altres companys de la Ràpita, amb els ampostins, vam tenir una molt bona relació. A l'hora del pati, lligueta de futbol. Per dijous llarder -aquí en diem jarder- anàvem a l'Ermita del Montsià, en grup ampostins i rapitencs, des d'Amposta, a peu. Quan l'estiu estava a la porta de casa anàvem a passar un dia a la platja a la Ràpita. Els dissabtes anàvem al ball a La Lira, després The Central. A Carnestoltes, a la Castanyada, ... qualsevol data era bona perquè quedéssim i ens ho passéssim bé.

Albert em va deixar un bon dia una cinta amb una recopil·lació d'un grup. Em sonaven. Coneixia aquella cançó, Perfect World. Les altres no les coneixia però, em van encantar. Eren Huey Lewis & the News. Sempre li he dit a Albert que tenia una retirada a Huey -bé, abans més, quan tenia més cabell-. Des d'aleshores Huey Lewis & the News ha estat molt més que un grup de música, molt més que el grup de música de l'adolescència. Ha estat el grup que m'ha acompanyat durant la meva vida i el que, d'alguna manera, ha fet que Albert i jo no perdem el contacte. Recordeu la pel·lícula Regreso al futuro? La cançó que sona després que a Michael J. Fox li soni el despertador? Fa poc temps que és el meu despertador del mòbil. I com que els mòbils actuals són tan sofisticats, és la que sona quan em truca el meu amic Albert.

L'Institut Ramon Berenguer IV d'Amposta, ara IES, em porta bons records, molt bons records. I em va donar, a banda d'una educació que m'ha permés arribar a la universitat, amics que no he perdut, malgrat que el temps ens ha separat una bona temporada. Alguns, com Albert, Esteban, José Ramón, Xavi i Fabián, van venir a la boda de Maria Jesús i meva, van estar plegats a la mateixa taula, i després vam acabar ballant com en els vells temps. Altres no van poder venir, com Cinto, o costa més de veure'ls, com Joan Alfred, Carles, Quique, Txiqui,...

Albert canta. Ja fa uns quants anys, tot i que de forma intermitent. Des de fa poc ha représ aquest sa costum de cantar i ho fa amb el grup Albert i la Banda dels 13, dels quals ja us he parlat algunes vegades. Fa uns dies que al bloc penja cançons seves perquè les pugueu escoltar. I avui vaig i em trobo una cançó nova, Perduts, que evoca aquells temps d'Institut que tan bon sabor de boca ens van deixar. I ens la dedica, a mi i a ma germana. Gràcies Albert. Aquestes són aquelles cosetes xicotetes que toquen la fibra. Pels vells temps i pels que vindran.

Querella criminal contra El Mundo

L'EBREDIGITAL informa que l'alcalde d'Amposta, Joan Maria Roig, i el regidor d'Urbanisme, Daniel Rius, presentaran una querella per injúries i difamacions contra el diari El Mundo. Cal recordar que aquest diari ahir dilluns feia afirmacions sobre irregularitats relacionades amb l'alcalde i diversos regidors ampostins, inclosos suposats casos d'incompatibilitats. Els dos polítics ampostins han apuntat també als grups l'oposició com els causants d'aquesta polèmica a la nostra ciutat.

D'altra banda, El Observador es fa ressò de la dimissió el passat mes d'octubre de Luis Solana com president de la societat promotora del projecte de Los Merinos.

Cinisme al PP valencià

El PP valencià vol saber quin serà el ritme constructiu al Delta de l'Ebre, quantes requalificacions hi haurà, quants de camps de golf es projecten. I tot per poder dir que aquí prediquem allò que no creiem, que allò que denunciem del llevant peninsular aquí ho veiem amb bons ulls. I potser tinguin raó, perquè des dels governs locals es veuen amb bons ulls molts de projectes constructius que abominem quan es fan al País Valencià, Múrcia o Andalusia. Però, no deixa de ser una gran mostra de cinisme que des del País Valencià, abans de reconèixer que volen estirar més el braç que la màniga, construint al llarg de tota la costa i demanant aigua de l'Ebre, vulguin fixar-se en allò que a casa nostra s'està fent malament.

Legitimitat i comèdia

La reunió d'Artur Mas amb el president del Parlament, malgrat que el primer ho digui, no ha estat una comèdia. Perquè, com ja li han recordat, això significa que quan Convergència i Unió ha tingut majoria absoluta, la corresponent reunió amb el president de torn també ho ha estat. I també perquè Artur Mas sap perfectament que hi ha un procés fins la designació del nou president de la Generalitat. No pot ser que ho hagi oblidat. De la mateixa manera, Artur Mas tampoc podia oblidar que el govern que es formarà les properes setmanes, amb el seu president al capdavant, serà legítim moralment, política i legal. Igual de legítim que els governs municipals on qui ha tingut més vots no ha governat perquè s'ha format un govern de perdedors -nomenclatura convergent-, amb participació o suport de CiU. La pregunta és si pensen estar així durant tota la legislatura.

Roda de premsa de l'alcalde

Avui l'alcalde d'Amposta ha convocat una roda de premsa al local de CDC de la ciutat, a les 18h, per parlar de les acusacions aparegudes als mitjans aquestes setmanes.

Creació de video amb programari lliure

Aquí teniu un enllaç que us dóna informació sobre com editar video exclusivament amb programari lliure: [enllaç]

dilluns, 20 de novembre del 2006

Quinzè dia del CAP

Avui pedagogia. Hem continuat amb l'atenció a la diversitat. Una classe suportable, excepte els darrers minuts en què la connexió ha començat a fer figa -que estrany, no?-. Hem parlat dels recursos dels centres per tractar els alumnes amb transtorns de conducta, amb problemes socials, amb transtorns del comportament, els superdotats, els nouvinguts.

El ventilador agafa força

Potser no és adequat parlar del ventilador però, això és lo primer que em ve al cap després de veure el caire que agafa la polèmica urbanística que prové del projecte de Los Merinos i que ha fet que els mitjans parlin de l'alcalde d'Amposta i els seus negocis immobiliaris.

Avui mateix, a banda de l'ABC, el diari El Mundo posa més llenya al foc amb una notícia que ja no parla únicament de l'alcalde sinó d'altres càrrecs municipals, com Daniel Rius. El Mundo diu que Rius s'hauria beneficiat d'informació privilegiada, i també esmenta la relació de Pasqual Almudeve amb ell.

El Triangle, la Veu de l'Ebre i l'e-noticies continuen seguint el tema també.

No sé com acabarà això però, que un diari com El Mundo s'hi dediqui tant... És cert però, que El Mundo també treballa en investigacions com la del 11-M, la qual fa pudor després de més de 2 anys. Ara bé, per què s'ha fixat aquest diari en Amposta i els seus polítics? Entendria que donessin interés al projecte de Los Merinos, per la presència de Luis Solana. Però, això d'avui fa pensar que el ventilador s'estigui posant en marxa.

La notícia d'El Mundo està enllaçada al bloc de la Totxana ampostina, d'on imagino rebo des d'aquesta tarda uns missatges sense un emissor identificable, amb enllaços a les noves entrades. Seria d'agrair saber qui m'escriu, o preferiria no rebre cap missatge, doncs tinc els blocs de les Terres de l'Ebre monitoritzats.

Per cert, acabo de veure que El Observador té un enllaç al video el reportatge de Canal Sur sobre Los Merinos que ens ha proporcionat LA MARFANTA.

Totxana ampostina

L'altre dia vaig donar per fet que coneixia l'autor del bloc sobre el negoci immobiliari a Amposta, creat arran de la polèmica amb els negocis de l'alcalde d'Amposta. Vaig entendre-ho malament. Actualment no sé qui hi ha al darrera del bloc.

Legitimitat moral i política

Davant de l'afirmació d'Artur Mas sobre la legitimitat moral i política de José Montilla per ser president de la Generalitat, és evident que la realitat és una altra. El nou president i la majoria de govern que té al darrera tenen tota la legitimitat moral, política i legal que proporcionen les regles del joc, les regles del nostre sistema democràtic. És difícil acceptar les coses quan hom aspira a governar un país i es queda a les portes però, per segona legislatura mantenir el discurs al voltant de la legitimitat del govern potser no és la millor manera. Els fets desmenteixen les paraules de Mas.

El castellà segons Salvador Sostres

Salvador Sostres ha donat arguments perquè els que denuncien la persecució del castellà a Catalunya facin campanya. En un article a l'Avui deia que parlar espanyol és de pobres, i que el destí dels països que empren el castellà com llengua pròpia és un destí fatal.

No sé ben bé què devia pensar el senyor Sostres quan col·laborava a Crónicas Marcianas.

Avui en parla l'ABC

El diari ABC parla avui de la polèmica del projecte immobiliari de Los Merinos, a Ronda. El diari dóna dades semblants a les proposades per la revista El Observador.

diumenge, 19 de novembre del 2006

La música d'Albert i la Banda dels 13, ara sí

El meu amic Albert ha penjat al bloc del grup Albert i la Banda dels 13, dues cançons, les quals podeu escoltar en línia. De tant en tant es deixen veure pels locals de les nostres terres. Així que, si us agraden les cançons, no dubteu a anar-los a veure en directe.

El reportatge de Los Merinos a YouTube

LA MARFANTA ha publicat una entrada amb els enllaços a dos videos de YouTube, amb el reportatge que va emetre Canal Sur sobre el projecte urbanístic de Los Merinos.

dissabte, 18 de novembre del 2006

Catorzè dia del CAP

Ahir psicologia. Les dues primeres hores psicologia del desenvolupament. Una assignatura que no hem seguit massa des de Tortosa. Anem una classe endarrerits. També cal dir que la classe d'ahir va ser complicada de seguir. Primer, la videoconferència és un problema. La classe és expositiva, amb transparències, les quals des de Tortosa no podem veure, malgrat que cada dia insistim en el problema. Alguns dies es veuen, altres no. Aquestes transparències no estaven penjades al Moodle de la URV, amb la qual cosa no podíem seguir-les en paper. I vaig començar el descans una mica abans d'hora. Les circumstàncies negatives es vénen repetint massa temps.

La segona part, psicologia de l'educació, és una classe més agradable, sembla que se'ns té més en compte. Es parlava de motivació. Malauradament ahir vaig arribar al meu límit i no vaig acabar la classe. Potser haurien de posar primer psicologia de l'educació i després la del desenvolupament. Almenys una de les dues l'aprofitaríem.

divendres, 17 de novembre del 2006

Refugiar-se en l'anonimat

Aquests darrers dies, des de qua va començar la polèmica al voltant de l'alcalde d'Amposta i els negocis immobiliaris que té, ha hagut un lloc a Internet on l'activitat ha estat important. Es tracta del fòrum d'Amposta.info. Qui hi entri de tant en tant podrà observar com la majoria de fils de comunicació són sobre política, o més aviat, fils de conversa que pretenen ser de política però, que sovint defugen l'argumentació per personalitzar els atacs. Jo hi participo com lector i també hi opino. Confesso que després d'un temps vaig decidir no opinar amb el meu nom, sinó utilitzar un o altre àlies o nick, per evitar discussions amb altres persones que no sé qui són i que acaben personalitzant els atacs sobre la meva persona.

Avui l'esmentat fòrum ha estat desactivat temporalment perquè després d'aquests dies ha hagut moltes intervencions que han passat la ratlla de la simple opinió, pel fet d'afectar l'honor de terceres persones i la innocència -que cal assumir sempre que no es demostri el contrari-. Josep Torta, propietari, ha explicat en aquest bloc i també a la llista de correu d'Amposta, els motius d'haver desactivat el fòrum. Motius legals, com ha explicat, per estudiar possibles responsabilitats, tant de l'empresa, com d'algunes de les opinions vessades el fòrum. Crec que és una opció de les diferents que hi ha -com eliminar continguts que no respecten les normes del fòrum-. He de dir que la respecto i que, qui sap, potser en la mateixa situació jo hauria fet el mateix. Hi ha qui pensa que s'ha produït un atac a la llibertat d'expressió. Amb els motius exposats per Josep Torta en tinc prou. Si algú afirma rotundament el contrari hauria de demostrar-ho, en comptes de posar en marxa el ventilador. I, en aquestes alçades, tothom pot crear immediatament una via alternativa d'opinió. La xarxa ofereix moltíssimes possibilitats, a l'abast de tothom, tant tècnicament com econòmica.

Només deixo, per acabar, uns enllaços sobre l'anonimat d'Internet. Que consti que no hi estic en contra però, que això no significa que no sigui conscient que darrera de l'anonimat i de la llibertat d'expressió hi ha gent que no respecta el dret de les altres persones a ser respectades.

  1. El anonimato en internet.
  2. Anonimato Internet: usos, abusos y falacias.
  3. Blogs i anonimat.

Un bloc ampostí sobre Los Merinos

Avui s'ha publicat un bloc monogràfic sobre el cas de Los Merinos, el qual ha fet que l'alcalde d'Amposta hagi acabat sent un dels protagonistes informatius a casa nostra, per les relacions comercials amb el projecte, concretament per la seva relació amb Joan Ll. Ripollés.

El bloc s'ha publicat a la llista Amposta, segons diu el seu autor, perquè s'ha censurat el fòrum d'Amposta.info, on hi havia moltes entrades sobre el tema. He de dir que aparentment el fòrum d'Amposta.info està inoperatiu però, per motius tècnics -no es pot demostrar el contrari-.

Actualització: Segons sembla durant el matí s'ha tancat la participació al fòrum per evitar problemes legals. Tot i que sempre pot haver dubtes sobre si és aquest el motiu real, no és descabellat. L'anonimat fa que la gent es passi de la ratlla i després els problemes legals -encara que no acabi passant res- són per a qui manté el lloc web.

Zune incompatible amb Vista

Increïble però, cert, el nou reproductor Zune, no és encara compatible amb Windows Vista.

La polèmica, a Canal Sur

Avui El Periódico parla de la polèmica que ha fet que Amposta surti aquests dies als diaris. El Diari de Tarragona també. La Veu de l'Ebre també en parla, per segon cop. Avui, per acabar-ho d'adobar, el programa de Canal Sur, Los reporteros, parlarà del tema de Los Merinos, tal com indica El Observador. I com també indica aquesta revista, The Guardian, The New York Times, la BBC, Interviú i ABC, també investiguen sobre el tema. D'altra banda, Diario Sur parla de la denúncia presentada contra membres de la Plataforma Defensa del Agua, per un pressumpte delicte de falsedat documental sobre la polèmica de Los Merinos.

dijous, 16 de novembre del 2006

Salvador Sostres

Salvador Sostres ha retirat uns articles del seu bloc, tal com indica ell mateix, perquè sembla que havia rebut amenaces de mort. Diu que no ho fa per por, sinó per vergonya que hagi succeït. Sembla que les amenaces les havia rebut arran d'uns articles en què arribava a titllar de fills de puta els votants d'ERC. Ho feia per haver votat un partit que sabien que acabaria repetint el tripartit.
Aquí hi ha dues coses per comentar. D'una banda, una cosa condemnable, que són les amenaces de mort. De l'altra, l'article d'aquest home, que no segueixo gaire però, que considero totalment fora de to i irrespectuós envers persones que han exercit el seu dret a votar el partit que els sembli.

Altres mitjans en parlen

e-noticies parla també, per segon cop, de la polèmica al voltant de les relacions comercials de l'alcalde d'Amposta. Un dels comentaris diu -veurem si és així- que demà (divendres), altres mitjans locals i no locals en parlaran.

Portada del diari El Mundo

El diari El Mundo publica a la portada un titular relacionat amb els negocis de l'alcalde d'Amposta, concretament amb la requalificació de terrenys. Es troba a la portada i a la plana 24 del diari en paper. Sembla que la polèmica va creixent.

menjaNoticies

Acabo de publicar un projecte molt senzill a La Farga. Es tracta del projecte menjaNoticies. És un projecte que consisteix en un programari que permet descarregar-se els continguts d'un mitjà electrònic, sempre que siguin oberts i gratuïts, i ajuntar-los en un únic fitxer. Inicialment -ja veurem com evoluciona- permet descarregar-se el diari Avui en format PDF. S'ha desenvolupat amb Java i ofereix un mecanisme d'extensió, per afegir diferents mitjans i diferents formats de sortida. Al wiki del projecte teniu més informació.
És programari lliure amb llicència GNU GPL.

Tretzè dia del CAP

Ahir, pedagogia. Atenció a la diversitat. Bàsicament debat entre nosaltres sobre si coneixíem casos d'integració als nostres llocs de treball, arran de parlar de l'obligació que empreses de més de 50 treballadors han de tenir en plantilla un 2% de discapacitats, per llei (la LISMI). A continuació vam veure una part de recursos que el sistema educatiu té per integrar alumnes amb discapacitats als centres: CREA, CREC, ... Després, un video sobre exemples d'alumnes amb discapacitats i com era la seva integració a les aules.

dimecres, 15 de novembre del 2006

Distribució geogràfica dels cognoms

L'Institut Nacional d'Estadística ha publicat un estudi sobre la presència dels cognoms sobre el mapa espanyol. Es pot consultar la freqüència d'aparició d'un cognom, com primer o segon cognom, i segons el lloc de residència o el lloc de naixement. L'aplicatiu mostra un plànol d'Espanya i una cel·la on es posa el cognom que es vol consultar. Després de seleccionar el criteri pel qual es vol cercar (per lloc de naixement o de residència), es mostra una taula amb informació de la presència del cognom, per províncies, distingint el cas que sigui com primer cognom o com segon. També es dóna la informació relacionada amb altres països.

Per exemple, els meus cognoms. El cognom Zaera com primer cognom, té la major presència quant a lloc de residència a Barcelona, amb un 13,54%, mentres que quant a lloc de naixement és a Terol on hi ha més nascuts que el duen, amb un 26,93%. El cognom Idiarte com segon cognom té una presència d'un 60% a la província de Tarragona quant a lloc de residència, i un 70,77% quant a lloc de naixement.

Un dictador és un dictador

El dictador guineà Teodoro Obiang visita Espanya, com mandatari, no com dictador. Diu el govern espanyol que les coses canvien a Guinea Equatorial. També canviaven a la darrera etapa del franquisme. Però, Franco no deixava de ser un dictador, i el seu un règim repressor. Potser no cal tenir tanta deferència amb personatges així, no?

Querella contra el director d'El Observador

El fòrum d'Amposta.info té avui una nova entrada, signada amb el nom de Joan Ripollés (no verificable), segons la qual s'ha interposat una querella contra el director de la revista El Observador. Això passa el mateix dia que aquesta revista publica aquesta altra notícia sobre les relacions comercials enter el querellant i l'alcalde d'Amposta.

Duroty, el Gmail lliure

DurotyS'ha publicat un programari lliure que es presenta com alternativa a Gmail i a altres serveis que proporciona Google. Es diu Duroty. Com diu el web del projecte "Duroty és un servei de feeds personals, gestió de correu electrònic, gestió d'enllaços i pròximament disposarà també de gestió d'agenda electrònica i indexació de fitxers de servidor". Hi ha una demo en línia per provar el funcionament -realment és molt semblant a Gmail-. És un projecte català, desenvolupat per Jordi Marquès, de la UAB, amb el suport d'un grapat de persones. Bones notícies!

dimarts, 14 de novembre del 2006

Renfe, el temps passa, tot segueix igual

Fa menys d'un parell d'anys que he deixat de ser usuari habitual del tren. Aquí a les Terres de l'Ebre no tenim rodalies, i quan hem de viatjar a Barcelona, no sempre triem el tren com mitjà preferit. Com deia, fa menys de dos anys que no utilitzo els trens de Renfe però, veig que les coses continuen ben igual. Durant anys he experimentat la sensació d'estar aturat en una via sense saber per què el tren no es mou, ni quan ho farà novament. He experimentat vagues, de molts tipus, per molts motius, convocades per diferents sindicats, que sempre han perjudicat els mateixos, els usuaris. Continuem igual. Un servei que mentres funciona no passa res però, en el moment que hi ha problemes el pobre usuari sap que tindrà una informació insuficient i que haurà d'introduir-se en vagons que van saturats de passatgers. I en tants anys cap govern no s'ha posat a treballar per solucionar-ho d'una vegada per totes.

Fets consumats

Llegeixo a Vilaweb que la jutgessa permet que continuïn les obres de l'aeroport de Castelló, aturades per un delicte contra l'ordenació del territori i un altre contra el medi ambient, perquè els danys són ja irreversibles. Com se us queda el cos? Com que el mal ja està fet, endavant. Si al final es confirma el delicte quines seran les conseqüències? Són els fets consumats una forma de sortir-se un amb la seva o es penalitzen aquestes actuacions contra el patrimoni comú?

Baixada del preu de l'ADSL

Segons el president de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) per a Nadal s'espera una baixada dels preus de l'ADSL. Bona notícia. Això sí, que no sigui la típica oferta que dura uns mesos per després tornar al preu habitual, o l'altra típica oferta que està subjecta a la disponibilitat geogràfica, amb la qual cosa les zones apartades de les capitals hem de contentar-nos amb els preus de sempre, invariables amb el pas del temps.

Marta Cid, alcaldable per Amposta

Donant-li la credibilitat relativa que es mereix un fòrum d'Internet i un missatge anònim -dugui nom o no-, al fòrum d'Amposta.info apareix una entrada important. Segons aquesta entrada Marta Cid seria la propera candidata a l'alcaldia d'Amposta per ERC. Caldrà veure si això és cert o no. Recordem que fa poc el seu nom sonava entre les opcions per encapçalar la Delegació del govern a les Terres de l'Ebre, com comentava LA MARFANTA.
Les conseqüències poden ser favorables per a ERC a Amposta, tot i que no deixa de permetre el fet la desconfiança envers l'actual candidat. De moment tot això és un rumor, a falta de concretar-se la seva certesa o no.

Dotzè dia del CAP

Ahir vam fer pedagogia. Un activitat, un comentari d'un article sobre la formació del professorat, enfocada des d'un punt de vista de la formació en benefici propi i de l'organització, tractant de forma específica la formació inicial que cal demanar als professors de secundària i la formació permanent que ha de fer que evolucionin personalment i professional, aixó com que contribueixin al desenvolupament del sistema. Després vam entrar en el tercer tema de l'assignatura, l'atenció a la diversitat. Un tema interessant.
D'entrada se'ns van plantejar dues preguntes. Com enfocaríem la classe si entre els nostres alumnes tinguéssim un alumne completament cec? Li donaríem materials el braille -és factible-? Li donaríem una atenció individualitzada? I com ho faríem si a més tinguéssim a l'aula un alumne que no té encara 16 anys però, que no vol romandre dins del sistema educatiu i que es dedica a sabotejar la classe? Miraríem de motivar-lo d'alguna manera? Ho faríem sense que la resta de companys ho veiessin com un greuge comparatiu?
És interessant aquest tema perquè, a banda de tenir una formació adequada, aquestes problemàtiques a molts de nosaltres se'ns escapen. No estem preparats -des de la Universitat- per al món educatiu. Tenir recursos en aquestes situacions és importantíssim. Ara bé, també cal veure com s'enfronten a les diferents situacions els centres.

No al vice-president

El PPC vol saber si la figura del vice-president és legal. Jo no ho sé si és legal. Però, no es pot justificar, si no és per quotes de poder, que es prescindeixi del càrrec de Conseller primer. I aquesta justificació em resulta no vàlida. Com ja comentava en una entrada anterior, tenim un Estatut, acabat d'aprovar, amb un càrrec de Conseller primer. És lògic que el nou govern tingui en compte aquest càrrec i no que se n'inventi un de nou. Continuem fent les coses en clau partidista i no de govern.

Joan Ripollés parla sobre el tema del golf a Ronda

Joan Ripollés ha parlat sobre la notícia de la setmana passada que involucrava l'alcalde d'Amposta en un projecte urbanística a la Serrania de Ronda. De les declaracions es fa ressò Amposta.info. Segons l'empresari ampostí la urbanització té tots els papers en regla i l'alcalde és conseller perquè li va demanar ell com favor personal. No descarta emprendre les accions necessàries. Podeu veure una intervenció de Joan Ripollés -aparentment, doncs signa en el seu nom- també al fòrum d'Amposta.info.

Bé, jo és que estic contra aquest tipus de projectes. Però, també cal dir que allò que és legal, és legal i prou. No es poden pintar d'il·legals les coses que no ho són. Veurem com continua la polèmica.

dilluns, 13 de novembre del 2006

No a la MAT

Aquest cap de setmana s'ha celebrat una concentració de la Plataforma No a la MAT a Girona. Les comerques de la Catalunya Nord es troben en plena mobilització contra aquesta línia que diuen els polítics que ha d'abastir l'AVE i ha de solucionar el problema de la manca d'energia a la Costa Brava.
La pàgina del col·lectiu No a la MAT a França conté informació sobre la història de la línia de Molt Alta Tensió (MAT), de com ha evolucionat aquest projecte d'interconnexió elèctrica amb França, i exposa els motius per al rebuig al mateix. Els cito a continuació:

Les mentides de la THT (MAT)
Motius exposats
  • EL PRINCIPAT patiria d'un dèficit d'energia elèctrica=FALS : el dèficit, d'uns 10%, el compensen molt ampliament els intercanvis existents.
  • La THT està destinada a alimentar la línia del TGV , gran consumidor de corrent elèctric=FALS : argument estúpid que pren els consumidors que som per beneits.
  • Està destinada a alimentar Girona , ciutat deficitària=dèficit VERITABLE, però ampliament compensat pels intercanvis normals, i més que tot, la capacitat anunciada de 800 000 volts és totalment desproporcionada, en relació amb els menesters.
Les realitats que ens amaguen
L'estat francès ven energia nuclear, el procès de producció de la qual és llarg, i els estats de la Península venen electricitat amb gas, de producció instantània, però 4 a 5 vegades més cara.
La THT està destinada a fer especulació amb l'electricitat segons els preus del moment.

Els perills de la THT
Els riscos són nombrosos i importants
  • SANITARIS : alteracions fisiològiques,riscos d'esterilitat, càncers,leucèmies...
  • AMBIENTALS : la línia desfiguraria el Vallespir: tot al llarg d'aquesta, una bretxa de 600 metres d'amplada l'aniria acompanyant amb un impacte nefast per la fauna, la flora, l'agricultura i la ramaderia; augmentaria considerablement els riscos d'incendis.
  • IMMOBILIARI : caiguda molt important del valor de tots els bens del VALLESPIR-
  • RISCOS SÍSMICS : com és notori el Vallespir es troba en una regió sísmica.(pensi al terratrèmol de Ripoll). Només aquest fet hauria d'ésser suficient per a aturar el projecte.

Crec que la societat catalana es mereix claredat i que el govern, per molt radicalment a favor que hi estiguin els socialistes -igual que ho estaven amb el transvasament de Borrell-, aturi el motor i parli amb la gent. No pot ser que el PP fos criticat per no escoltar i que el govern espanyol i el català pequi del mateix.

No sempre governa qui guanya

e-noticies ha publicat una notícia on repassa els acords municipals on CiU ha fet que la força més votada, amb més regidors, no sigui la que ha acabat governant. No critico el fet, doncs per coherència, crec que cal estar d'acord que si les regles del joc permeten sumar escons o regidors per configurar una majoria de govern, és completament legítim i lícit fer-ho, ja sigui al Parlament o als ajuntaments. Cal destacar però, que CiU critica allò que en l'àmbit municipal accepta.

Sun allibera Java

Sun Microsystems ha anunciat que alliberarà Java. Concretament, alliberarà amb llicència GPL Java SE, Java ME i el servidor d'aplicacions Glassfish. Aquesta darrer ja es troba disponible amb llicència GPL i CCDL. Una bona notícia.

Un blocaire descontent

Un blocaire ha escrit sobre l'estat actual dels blocs. Què en penseu?

diumenge, 12 de novembre del 2006

dissabte, 11 de novembre del 2006

Onzè dia del CAP

Ahir vam fer psicologia de l'educació -concretament, psicologia de l'aprenentatge i l'ensenyament a l'ESO-. Ha estat l'assignatura més mal parada de totes a causa dels problemes que arrossega aquest curs del CAP. De tota manera, va ser una classe interessant. M'havia llegit els articles sobre els quals es parlava i això va paliar els efectes que a Tortosa no haguéssim fet la primera part del tema encara.

Vam parlar de l'aprenentatge significatiu, aquell aprenentatge en què s'adquireixen nous coneixements a partir de la dotació de significat al material objecte de l'aprenentatge. Aquest procés de significació implica partir d'uns coneixements previs que han de connectar-se amb els nous coneixements, i que serveixen per tal de realitzar l'aprenentatge. Per tal que l'aprenentatge sigui significatiu hi ha vàries condicions que cal que es compleixin:
  1. Que hi hagi uns coneixements previs que permetin realitzar l'aprenentatge dels nous.
  2. Que el material que ha d'aprendre's sigui potencialment significatiu. Es va fer èmfasi en la potencialitat perquè al final, que un material sigui significatiu o no, dependrà també de l'alumne.
  3. Cal una activitat cognitiva per part de l'alumne per tal d'assimilar els nous coneixements i relacionar-los amb els previs.
  4. Cal una motivació per aprendre.
  5. Cal un mediador, ja sigui professor o alumnes, que ajudin en el procés de l'aprenentatge.
La Viquipèdia té una entrada molt curta sobre el tema. En aquest [enllaç] teniu la teoria sobre l'aprenentatge significtiu de David Ausubel. I en aquest [altre] en teniu una definició.

Cançons d'Albert i la Banda dels 13

Albert i la Banda dels 13 tenen novetats al seu bloc. Ja podeu escoltar alguns dels seus temes en format MP3, penjats a WikiUpload.

divendres, 10 de novembre del 2006

Programari lliure per crear horaris

Via Tres és companyia he sabut d'aquest programa que serveix per crear horaris en un centre educatiu. Es tracta de FET, el qual es distribueix amb llicència GPL. Es troba traduït al català. Es troba disponible per a GNU/Linux, Windows i Mac, utilitzant la biblioteca gràfica Qt. Els horaris es poden exportar en un fitxer en format iCalendar, de manera que es pot compartir el calendari en un servidor i tothom pot sincronitzar-se automàticament amb aquest.

Drivel


Drivel, un editor de blocs per a GNOME. Es tracta d'un aplicatiu client que permet treballar amb diferents sistemes de blocs, com ara Blogger, LiveJournal, MovableType o WordPress. Existeixen altres alternatives, també lliures, com ara gnome-blog i BloGTK.

Tornen els diners de Windows a un usuari

Una persona que va adquirir un ordinador que ja incloïa Windows ha vist com se li han tornat els diners del sistema operatiu. Havia comprat un ordinador Dell i ell va utilitzar la llicència del sistema operatiu de Microsoft per tal de reclamar el reemborsament dels diners d'un sistema operatiu que no volia, doncs utilitza GNU/Linux. El fabricant de l'ordinador li ha hagut de tornar 47 lliures.

Carod botifler

ViquipèdiaCridar botifler a un personatge polític s'ha fet molts cops a casa nostra. Ara li toca a Carod. Sembla que donar suport a Montilla per ser president és de ser botiflers. Que lluny queda l'època en què es donava suport a Felipe González o a José Maria Aznar per governar, o que es donava suport a un projecte tan agressiu per a les nostres terres com era el PHN del PP. Si CiU hagués acabat tenint membres del partit en algun ministeri a Madrid, haurien pogut titllar-se de botiflers o s'hauria lloat la seva responsabilitat amb la governabilitat de l'Estat? Hagués estat còmode un partit tan sobiranista com CiU amb un membre com Montilla al govern?

dijous, 9 de novembre del 2006

Conseller primer o vice-president

Catalunya té una figura, el conseller primer o consellera primera, que consta en el recent aprovat Estatut. La formació d'un nou govern, fruit de l'acord entre PSC, ERC i ICV-EUiA ha introduït una nova figura, la de vice-president, la qual a la gent del carrer ens sona a conseller primer sense que se li'n digui així. Segurament té altres connotacions que no es veuran fins més endavant. Comencem malament. Tenim una figura per designar el vice-president, i la tenim en un nou Estatut que se suposa que aquest govern ha de desenvolupar. Potser és un problema de característiques del càrrec. No en tenim cap culpa els ciutadans. Tant de bo s'ho repensin i utilitzin allò que es va aprovar fa ben poc en referèndum i amb gran pompositat.

L'alcalde d'Amposta i els camps de golf

Cadascú fa amb la seva vida privada allò que vol, sempre dins dels límits de la legalitat. I cal respectar-ho. Dit això, passo a comentar una notícia que vaig conèixer ahir, i que ahir va publicar e-noticies, i avui El Punt i La Marfanta. Crec que no puc quedar-me sense opinar. Es tracta d'una informació de la revista El Observador, sobre un projecte urbanístic amb camps de golf, a la Serrania de Ronda, en una finca coneguda com Los Merinos. El projecte afecta una part de terreny que és reserva de la biosfera. El projecte només té el vist-i-plau de l'ajuntament de Ronda, amb l'aprovació per decret del mateix. El poble de Cuevas del Becerro, que veurà afectat el seu aqüífer pel projecte, fins i tot va convocar una vaga general contra aquest projecte, que no té l'aprovació de la Junta d'Andalusia, no té permís d'aigües de Cuenca Mediterránea i que té un recurs pendent al Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia.

La notícia ha estat important pel fet que l'alcalde d'Amposta consta amb el càrrec de conseller de Promociones Club de Campo & Golf Ronda, empresa en la qual l'ampostí Joan Lluís Ripollés és conseller delegat.

Val a dir que segons declaracions de l'alcalde fetes al diari El Punt, tot és legal i no deixa d'estar en el context de la seva vida privada. Si hi ha algun problema legal no seré jo qui en digui res. Ara bé, com algú que promou un projecte així pot estar contra els camps de golf i contra els transvasaments? És més, políticament aquesta notícia no deixa gens bé l'alcalde. Veurem si això és utilitzat o no per la resta de forces polítiques. Cal recordar que en uns mesos tenim eleccions municipals.

dimecres, 8 de novembre del 2006

Llibre: Programari lliure i empresa a Catalunya

La Farga es fa ressò de la publicació al web Culturalliure.cat, de dos llibres. El primer és "Programari lliure i empresa a Catalunya", de Jordi Mas. El segon és "Al principi hi hagués la línia d'ordres", de Neal Stephenson.

Desè dia del CAP

Avui pedagogia un altre cop. Tercer nivell de concreció. Un comentari d'un article sobre quins continguts s'han de donar primer o en quina proporció, ha servit per parlar del segon nivell de concreció, que havíem fet fins ara.

Hem acabat amb un video sobre una escola no tradicional, O Pelouro, que algunes o alguns potser coneixereu, de la vostra formació i/o professió. Es tracta d'una escola on tots els alumnes estan barrejats. Hi ha alumnes de diferents edats, amb una capacitat intel·lectual normal, superdotats, autistes, amb síndrome de Down, etc. És una escola concertada creada a la dècada dels 70 per un matrimoni -psiquiatre i pedagoga-. Els alumnes, a primera hora del matí, primer que res celebren una assemblea juntament amb els professors. Allí es decideix què faran aquella jornada. Uns prefereixen unes coses, els altres les altres. D'aquesta manera, aniran treballant aquell dia uns coneixements, escollits per ells, adaptats a les seves característiques, de forma molt pràctica acompanyada de les corresponents explicacions. Autoaprenentatge i diversitat.


Enllaços: [1], [2], [3]

Canvis a l'autovia Tortosa-l'Aldea

L'autovia Tortosa-l'Aldea ara ja permet una circulació a una velocitat màxima de 100km/h en tot el trajecte.

Generant un PDF amb GNU/Linux

Icona pertanyent a Nuvola
Amb Mac OS X quan s'imprimeix qualsevol tipus de document hi ha una opció per imprimir-lo com PDF. Amb Windows cal tenir instal·lat PDFCreator -eina lliure- o bé el programari restrictiu/privatiu Acrobat Distiller. Amb GNU/Linux quan imprimiu, si indiqueu que voleu imprimir en un fitxer, només cal que al nom del fitxer li poseu l'extensió .pdf i es generarà el document PDF. No sé des de quan existeix aquesta funcionalitat. L'he provat amb Ubuntu 6.06 i 6.10.

Ghost for Linux

Ghost for Linux (G4L) és una alternativa de programari lliure al conegut Norton Ghost de Symantec. Com ja sabreu, permet crear imatges i còpies exactes de particions i de discos. Les imatges es poden desar localment o poden transferir-se a un servidor via FTP. La funcionalitat Click'n'Clone permet fer una còpia exacta d'un disc físic sencer. Per executar-lo cal gravar la imatge del programari en un CD i arrencar l'ordinador amb el disc a la unitat. I no només es poden fer còpies de discos amb GNU/Linux, sinó amb altres sistemes operatius.

Una altra alternativa, no provada però, també que fa bona pinta és Partimage.

dimarts, 7 de novembre del 2006

Adobe allibera el seu motor d'ActionScript

Llegeixo a Ajaxian que Adobe ha alliberat la seva màquina virtual d'ActionScript en forma de projecte a la fundació Mozilla. Es tracta del projecte Tarmarin. S'ha alliberat sota llicència triple MPL, GPL i LGPL.

gNewSense

La Free Software Foundation ha publicat una nova distribució de GNU/Linux. S'anomena gNewSense i està basada en Ubuntu. La intenció és tenir una distribució formada únicament per programari lliure.

Recomanació i obligació

En arribar a Vinallop, un cop passes la rotonda i encares camí cap a Tortosa, o quan passes el barranc de Sant Antoni i et dirigeixes a Amposta, hi ha un radar. El radar està precedit d'un senyal indicant la seva presència i d'un altre senyal que recomana circular com a màxim a 70 km/h (ja sabeu, el de l'esquerra de la imatge).
Ja fa molt de temps que observo que molts dels vehicles que circulen per aquest tram de l'eix de l'Ebre assumeixen el senyal com una obligació i disminueixen radicalment la velocitat. La disminueixen per, posteriorment, un cop fora de l'abast del radar, reprendre la marxa a la velocitat anterior.

Res més. Només volia comentar això. És curiós. Imagineu si els radars estiguessin situats cada 100 metres.

Plou, com sempre

Plou. Plou bastant. És normal en aquestes terres. Primavera i tardor són èpoques de pluges prou fortes que, per ser habituals, no són excepcionals. Els carrers ampostins són testimonis de les pluges perquè s'omplen de seguida de forats, pràcticament dels mateixos forats de sempre. Unes vegades més amples, altres més estrets, unes vegades més profunds, altres menys. Però vénen a ser els mateixos de sempre. Val a dir que aquesta aparició de forats als carrers quan plou no és patrimoni ampostí. Seria injust dir-ho. Els veïns tortosins també poden gaudir-ne. I no cal restringir l'observació a l'interior de les poblacions. Les carreteres secundàries sovint també presenten aquest estrany fenòmen. Fins i tot el recent endreçat pont de la N-340 al seu pas per Amposta, ens n'ofereix testimoni, i algunes de les seves juntes de dil·latació ja no tenen farciment. Les administracions, siguin quines siguin, algun dia haurien de plantejar-se el manteniment de carres, camins i carreteres, donades les condicions del territori. Potser així un forat un cop tapat no tornaria a aparèixer amb la primer gota de pluja de la temporada.

dilluns, 6 de novembre del 2006

Participació en una tertúlia a Ràdio Ebre

Demà dimarts estic convidat en una tertúlia sobre el fenòmen dels blocs a Ràdio Ebre (Cadena SER). Crec que anirem Gustau Moreno, Núria Menasach i jo mateix. S'emetrà a les 13:30h.

És curiós

En alguns blocs i altres webs he vist aquesta reflexió. I és realment curiosa. De sobte Esquerra té més votants dels que es pensava i tots estan indignats perquè Mas no serà president. Increïble, no?

Novè dia del CAP

Bé, avui un dia prou normal -de fet, tots els dies en què toca Pedagogia ho són-. Ens han justificat la incidència tècnica de divendres i diuen que cercaran una data per recuperar la classe. Sense comentaris. Quant a la jornada, hem vist, en tres hores, el Projecte Educatiu de Centre, el Projecte Curricular de Centre i el Reglament de Règim Intern. Això, acompanyat d'una recepció acústica intermitent que, sumada al fet d'estar en videoconferència, ajuda a desconnectar molt i molt sovint del fil de la classe.

Confidencial CAT 2

Ja ho imagino. D'aquí a uns anys -els que duri la legislatura-, rebrem a casa nostra un DVD amb títol Confidencial CAT 2, que ens tornarà a dir que tres perdedors es van unir, que van conspirar, per arribar al poder. De fet, ja torna a sonar aquest missatge només reeditar-se l'acord que faci possible un govern tripartit. Alguns diuen que segones parts mai no foren bones. Altres pensem que una segona oportunitat bé se la mereixen, ja que qui governava abans, CiU, va tenir moltes més oportunitats d'esmenar els seus errors. El darrer, per a alguns dels més greus, el recolzament al transvasament de l'Ebre, del qual no se'n desdiuen, juntament amb el projecte d'interconnexió de xarxes CAT-Ter Llobregat, que portaven a l'actual programa electoral.

Es parla de la qualitat democràtica de Catalunya, com si aquesta es pogués mesurar en funció de quina majoria s'ha constituït per escollir president. Altres pensem que la qualitat democràtica passa per respectar els resultats de les eleccions i les regles que permeten configurar majories de govern.

Alguns podran dir això de "Montilla presidente, Cataluná independiente". El mateix Montilla amb qui volien governar fa molts pocs dies ara és un espanyolista motiu de riotes. Aquests que riuen amb aquesta frase són els mateixos que han negociat l'Estatut amb el PSOE rebaixant les seves irrenunciables pretensions. Aquests són els que faran Catalunya independent. Quina gràcia aquests polítics nostres.

diumenge, 5 de novembre del 2006

Vuitè dia del CAP

Bé, realment divendres no va ser el vuitè dia del CAP. Havia de ser-ho però, les coses continuen anant malament. Un problema que se suposa aliè a la URV va fer impossible realitzar la videoconferència amb Tarragona. Ens van dir que marxéssim a casa, tot i que es veu que sí que van poder solucionar-lo, poc després que ja haguéssim marxat tots de l'aula.

Jo havia tornat de pressa de Barcelona per ser a Tortosa a les 17h. Imagineu com et quedes quan veus que podries haver-te pres les coses més en calma, potser fins i tot haver tornat un dia més tard.

Però, el problema és que ens vam perdre dues classes -massa llargues, tot sigui dit (1h 45min cadascuna)-. I d'aquestes, la segona, Psicologia de l'Educació, ja va ser interrompuda a l'única sessió que hem tingut fins ara, el tercer dia del CAP. Suposo que intentaran recuperar la classe. Però això, en un curs amb 3 classes per setmana, després de la jornada laboral, fins a les 21h, és bastant inviable, i més quan els alumnes han acudit a l'aula quan tocava.

Se'ns ha dit alguna cosa semblant a que hauríem d'estar agraïts de poder fer el CAP a Tortosa. I bé, tot i estar contents de poder-lo fer, no es poden fer les coses a qualsevol preu, amb qualsevol condició. Almenys com alumne no ho crec així, doncs la matrícula l'hem pagat i els problemes els hem trobat i els hem conegut a posteriori.

Tindrem tripartit

Si la notícia no és massa precipitada, els mitjans anuncien l'acord per tenir un nou govern presidit per José Montilla, amb la col·laboració de PSC, ERC i ICV-EUiA. Crec que és la millor solució.

Primer, perquè un govern nacional, com se li diu a l'opció CiU+ERC, no és garantia de res. És un govern que s'adjectiva amb un dels problemes que tenim a casa nostra. Posar la nació per davant de tot, només de paraula, i justificar amb ella tota l'acció de govern.

Segon, perquè un govern tripartit permet una continuïtat de polítiques. Aquestes polítiques cal entendre que són ben vistes per PSC, ERC i ICV-EUiA, doncs són copartíceps de les mateixes i no seria lògic que en reneguessin.

Tercer, perquè un govern amb CiU, partit que fa només tres anys defensava el transvasament de l'Ebre, seria incomplir el compromís per l'Ebre, el qual cal considerar vigent, i més havent alternatives diferents a una que passi pels convergents.

Quart, perquè un govern amb CiU, qui al Confidencial CAT titllava els membres del tripartit de perdedors que van conspirar per accedir al poder, seria una mostra d'hipocresia, de cinisme i de desmemòria sense mesura.

Potser els convergents no veuen bé aquesta opció. Segurament diran que aquesta no és la millor opció per a Catalunya. És més, segurament diran que aquesta no és l'opció que volien els catalans. Però, és que els catalans tampoc no han dit majoritàriament que CiU era la seva opció. Només han dit que entre totes, CiU tenia el major percentatge de confiança. Però, essent aquesta quantitat de confiança insuficient, una majoria resultant d'unir PSC, ERC i ICV-EUiA, representa la majoria dels catalans, essent la nostra una democràcia representativa. Altres interpretacions són possibles però, tot allò que no sigui acceptar que el govern és en les mans de qui té una majoria suficient de diputats, i no únicament de qui treu més escons que la resta a les eleccions, és pura polèmica.

Per cert, cal agrair que les coses hagin anat tan ràpid. Pensava que patiríem setmanes d'incerteses, de declaracions, de rumors, que acabarien per fer-nos desconnectar completament dels polítics.

Saddam, pena de mort

El judici a Saddam Hussein ja té sentència. Pena de mort, amb execució a la forca. Els Estats Units, com no podia ser d'altra manera, ho veuen amb bons ulls, com un acte de justícia, mentres la Unió Europea es mostra en contra de la pena de mort. No entenc que els conservadors americans, tan cristians, vegin bé que l'home sigui amo i senyor de la vida de les persones a l'hora de justjar els seus delictes. Arreglaran alguna cosa matant Saddam? Quina, i com?

divendres, 3 de novembre del 2006

CiU+ERC: matins.si, matins.no

El programa Els matins, de TV3, presentat per Josep Cuní, pregunta avui si els espectadors estan d'acord amb un possible pacte de govern CiU+ERC. Si esteu d'acord heu d'enviar un missatge curt -SMS- amb el text matins.si al 7033. Sinó, un missatge amb el text matins.no, també al 7033.

Aplicatiu de consulta dels resultats

El web de resultats de les eleccions al Parlament ofereix la descàrrega d'un aplicatiu de consulta dels resultats, per poder veure les dades generals i per municipis. Com ja passava amb els videos de les rodes de premsa que conté el web, l'aplicatiu requereix tenir el sistema operatiu Windows. En aquestes alçades l'administració pública catalana hauria d'exigir aplicatius multiplataforma, per no dir que hauria d'exigir que fossin programari lliure. En canvi, continuem amb la línia convergent de ser una mena de socis tecnològics de Microsoft.

dijous, 2 de novembre del 2006

L'executiva del PSC aposta pel tripartit

Diu Vilaweb que l'executiva del PSC aposta pel tripartit, tot i que no tanquen la porta a les negociacions. Veurem si el PSOE es posa pel mig o no.

Què volem els ciutadans?

Els resultats de les eleccions ens han tornat a deixar un escenari incert, pendent de negociacions entre els partits. Tindrem sòciovergència, tripartit o esquerro-vergència? No crec que CiU es plantegi governar en solitari. CiU ha guanyat, entenent que ha tret més escons -i vots- que el següent partit, el PSC. Però, CiU no té majoria absoluta. Per tant, no necessàriament ha de governar. És més, tant CiU, com PSC, com PP, han perdut vots respecte del 2003. I qui governi ho haurà de fer pactant amb altres. Un segon tripartit és possible. Els números ho diuen. I no seria cap conspiració entre perdedors. Seria un pacte a tres que dóna una majoria absoluta de govern. Caldria un tripartit constituït amb més seny, amb menys cerimònia al voltant dels termes "catalanista i d'esquerres". Un tripartit on el PSC no intenti imposar tant la seva voluntat, on Esquerra sembli més part del govern que administradora de la seva quota, i on Iniciativa tingui compensada la seva pujada d'escons, de forma que s'hagin de mullar més que fins ara. De cap manera crec que és lògic un pacte amb CiU, per com ha anat la legislatura, per com ha anat la campanya, i perquè les polítiques iniciades pel tripartit podrien quedar-se en no res. A banda que, com recordarem, CiU continua sent un partit transvasista.

Enquesta sobre el pacte

LA MARFANTA publica avui una enquesta sobre quin és el pacte polític que preferim després d'aquestes eleccions. Ens esperen encara unes setmanes de negociacions i de declaracions públiques que ens avorriran i faran que, un cop més, desitgem que ens deixin en pau els nostres polítics. Però, al cap i a la fi, el pacte que en surti ens afecta. Tindrem sòcio-vergència? Tindrem tripartit? Què prefereix el PSC? Què prefereix el PSOE? Guanyarà la voluntat de Madrid o de Barcelona? I Esquerra, tindrà una actitud menys prepotent i anirà cap a un govern com cal o vol un tripartit com l'anterior? Es quedarà Iniciativa sense entrar al govern, o tornarà a tenir les conselleries de Relacions Institucionals i de Medi Ambient? Moltes preguntes i molts de dies. Ja veureu com l'alta abstenció se'ls oblida en poc temps.

dimecres, 1 de novembre del 2006

Webs institucionals només per a uns

El web dels resultats de les eleccions al Parlament d'aquest any (http://www.parlament2006resultats.cat), permet consultar els resultats, la participació, i veure les rodes de premsa al propi navegador web. Això sí, les podreu visualitzar si teniu instal·lat el connector per a Windows Media al navegador. És a dir, si teniu instal·lat Windows i Internet Explorer. Almenys es podria haver donat l'opció de descàrrega per poder visualitzar-ho en eines alternatives. En la línia dels governs de Convergència, continuem tenint mostres de la ignorància dels formats estàndards oberts i de l'existència de diferents sistemes operatius i navegadors web, diferents dels de Microsoft. Això, venint d'un govern que diu potenciar el programari lliure, cada cop és menys justificable. És clar que, si els propis polítics utilitzen Windows i Internet Explorer, com han d'adonar-se que no s'estan fent les coses bé?